Ilmselt võib sellest elevil hinnangust välja lugeda kurjakuulutavat soolist diskrimineerimist. Tavapärased naiskassiirid nii palju vererõhku ei tõsta kui kahekümnendates noored ja kiired mehed. Kõige naljakamalt käituvad kliendid, kes lõpmatult viisakad püüavad olla ja lausa rollid ära vahetavad teenindaja ja teenindatava vahel. Eks omamoodi ole mõnuski, kui klient tunneb, et hoopis tema peab meeletult abivalmis ja sõbralik olema.

Nädal tagasi tööl olles suutsin kolmekümnendates naiskliendi korralikult ära ehmatada. Proua tõstis püüdlikult kaksteist kahekilost jahupakki kassalindile. Lint muidugi lakkas sellise massi peale töötamast. Vaikselt võtsin proua käru ning tõstsin ise jahud sinna tagasi. Vabandusi hakkas sadama nagu oavarrest ning naine palus, et ma temaga ometi riidlema ei hakkaks. Riidlema ei olnud mul temaga kavaski hakata ning tehingu lõpuks naersime mõlemad — tema oma ülipüüdlikkuse üle ning mina tema hirmu üle pragada saamise ees. Pärast töökaaslasega juhtunust rääkides sain teada, et enne mind oli firmas töötanud üks tugeva kehaehitusega naiskassapidaja. Ta oli tihti kliendi ees käed korralikult puusa löönud ja üle maja käratanud: “Kaup lindile!” Mis ime siis, et kliendid kogu kraami sinna suruma on harjunud. Keegi ei taha ju sellise Terminaatori käest riielda saada.

Mõni päev tagasi sain abi pakkuda kahe lapsega poodi ostlema tulnud vaiksemale naisterahvale. Proua sattus ostma rohkem, kui kandevõime lubas ning ilma pikema jutu ja vabandusteta lihtsalt võtsin raskemad asjad sülle ning viisime need koos autosse. Masina juures püüdis ta veel viimast korda vastu puigelda ja soovis raske kandami enda kätte hiivata. Ka see katse luhtus ning ostud said kenasti pagasnikusse paigutatud koos sooviga ilusaks päevaks. Naine jäi kerges hämmelduses naeratades auto juurde seisma ning suutis vaid öelda: “Ahh, selline teenindus siis…” Selline teenindus jah, kui on võimalik nii lihtsa abipakkumisega kellegi päev ilusamaks muuta.

Mäletan veel neid promoklippe teles, kus näidati meeste- ja naisteameteid ning populariseeriti töökohale mitte soopõhist rolli juurde mõtlemast. Klipis tuli vanem proua meeskassiiri juurde oma kaubaga ning keeldus maksmast, kuna mees ei sobivat sinna tööle. Vana naine lubas oodata nii kaua, kuni õige inimene teenindama saabub. Õnneks hakkavad need ajad mööda saama, kui ameteid nii rangelt soo järgi paika pandi. Tänaseks päevaks saad pigem positiivse tagasiside osaliseks, kui mehena klienditeenindajaks tööle minna julged.