Millised on olnud suuremad avastused arstiteaduses südamehaiguste tekkepõhjuse väljaselgitamisel ja ka südamehaiguste ravis?

Vastab dr. Jüri Kaik
Üheks põhjapanevamaks avastuseks on olnud veresoonte seesmise kesta (endoteeli) rolli selgitamine. On selgunud, et see veresoonte seesmine kest on äärmiselt oluline veresoone toonuse reguleerimisel. On ju teada, et kõrge vererõhuga patsientidel on veresooned ahenenud, süda peab pumpama verd läbi peenikeste torude - veresoonte - ning seetõttu rõhk tõuseb. Nüüd on avastatud need mehhanismid, mis reguleerivad veresoone seinas olevate lihaste toonust ja seega ka veresoone laiust. Veresoonest on leitud aine - lämmastikoksiid, mis mängib peamist rolli vererõhu reguleerimises, verehüübimises, nakkuste vastu võitlemises, seedimises. Kõige olulisemaks peaks siiski pidama lämmastikoksiidi rolli südamehaiguste korral. Just NO rolli avastamise eest määrati 1998. aasta meditsiini Nobeli preemia.

Mis on lämmastikoksiid?

Vastab dr. Jüri Kaik
Lämmastikoksiid on väga lihtne molekul, mis koosneb N ja O-st. See sünteesiti 1620. aastal s.o 150-aastat enne kui hapnik. Selle teadmisega ei osatud siis veel midagi peale hakata. Bioloogias ja meditsiinis hakkas ta huvi pakkuma eelmise saj. keskel , kui hakati kasutama tervet rida orgaanilisi lämmastikühendeid s.h amüülnitritit ja nitroglütseriini, mida hakati kasutama teatud südame- ja kopsuhaiguste puhul.

Meile kõigile tuntud Rootsi teadlane Nobel leiutas dünamiidi, ta segas nitroglütseriini mõne teise inertse komponendiga. Siis pani ta tähele, et töölisted, kes töötasid laskemoonatehastes ja täitsid laskemoona dünamiidiga, punetasid näost, neil esines tahhükardia, aga teisalt vererõhk langes. Tehti rida uuringuid. Vaadati, kas amüülnitritit ja nitroglütseriini saab kasutada meditsiinis. Järeldati, et amüülnitriti toime on liiga lühike. Nitroglütseriini hakati aga kasutama südamehaiguste ravis. Selgus, et nitraadid aitavad südamehaiguste ja kõrge vererõhu puhul.

NO abil mõõdeti ka keskkonna reostatust. Pikaks ajaks jäigi asi pidama. Nobeli preemia anti aga 1998.aastal selle eest, et avastati: I. NO mõjutab silelihaseid; II. NO lõõgastab silelihaseid; III. See faktor, mida toodavad rakud, ongi NO.

Kas tänapäeval on ka ravimeid, mis mõjutaksid NO taset organismis?

Vastab dr. Jüri Kaik
Loomulikult on olemas ka ravimid, mis mõjutavad NO taset organismis.

Lämmastikoksiid mõjutab veresoonte silelihaste toonust, seega reguleerib vererõhku. NO tapab kasvajarakke ja viirusi. NO mängib olulist rolli ka erektsiooni juures ja ka diabeediravis. Kõiki neid funktsioone mõjutavad preparaadid - NO doonorid - mis annavad ära No-d.

Teised preparaadid on sellised, mis suurendavad NO sünteesi endoteeli rakkudes. Sealt vabaneva NO kaudu toimib nebivolool. Erinevate vaevuste vastu kasutatakse ka erinevaid ravimeid ja alati tasuks arsti poole pöördudes küsida ka uuemate ravivõimaluste kohta.

Eesti arstid osalesid suure-mastaapses vererõhu-ravi uuringus. Kas tulemused erinesid üldistest tulemustest? astab dr. Toivo Laks
Viidi läbi uuring, millega Eesti liitus 1993. aastal ja mis tegelikult kestab käesoleva ajani. Uuringusse on kaasatud üle 60-aastased patsiendid, kellel on kõrge vererõhk. Praegu on selgunud, et Eesti näitajad on umbes samad, mis üldiselt Euroopas juhul, kui on jälgitud samu kriteeriume ravi puhul.

Vastab prof. Rein Teesalu
On üks vana hea ütlemine, et inimene on nii vana, kui vanad on tema veresooned ning veresooned on nii vanad, kui palju on seal lupja. Arstid on saanud mitmeid häid võimalusi patsienti aidata ning praegu on olemas effektiivseid vahendeid vähendamaks lupja.

Kolesterooli langetamine on oluline, sest see vähendab lupja. Seega on võimalik eluiga pikendada. Loomulikult tuleb alustada kolesterooli langetamisega juba varakult, kui tervis nõuab. Kuid kui on tehtud nt. südameoperatsioon eesmärgiga parandada südame verevarustust on samuti väga oluline teha kolesteroolravi. See säilitab raske hinnaga saadud tulemuse.

Ka inimene ise saab palju ära teha oma tervise heaks. Kui tehakse kolesterooli alandavat ravi, ei tohiks patustada sigarettide, alkoholi, rasvase toiduga… Muidugi sel juhul ravi toimib, kuid ravi mõju on siiski palju väiksem.