Laste puhul võiks inhalaatori soetamisele mõelda juba kohe pärast sündi, kuna ka täiesti terved väikelapsed haigestuvad aastas keskmiselt 5-8 korda ülemiste hindamisteede viirushaigustesse. Laste puhul, eriti imikutel ja kuni kahe-aastastel lastel, on nohu ja köha ravimine väga keeruline ning inhalatsioon ongi üks väheseid meetodeid, kuidas kiiremini terveneda aidata. Inhalaator aitab ägedama nohu korral nina kaudu hingata, samuti kurku ja bronhe köha korral rahustada. See omakorda aitab lapsel öösel kergemini hingata ja ühtlasi ka terveneda.

Loomulikult teame ja kogeme ka oma sõprade kolleegidega suheldes, et köha ja nohu pole vaid lapsi kimbutavad haigused. Osadel täiskasvanutel esineb üsna sagedasti bronhiite, astmaid, põskkoopapõletikke või kroonilisi obstruktiivseid kopsuhaiguseid (KOK-id) ning sellistel inimestel tuleks kindlasti majapidamisse inhalaator soetada.
Kuid sügiseti on vesist nina ja kähedat kurku mitte pelgalt kroonilist haigust põdevatel inimestel, vaid näeme-kuuleme kõikjal meie ümber. Sarnaselt lastele on ka täiskasvanutele inhalaator väga tõhus abimees hingamisteede haiguste korral.

Eri tüüpi inhalaatorid

Inhalaatorite valik on suur, mistõttu on alati otstarbekas nõu küsida apteekrilt. Erinevad nad nii suuruselt kui ka tehnoloogiate ja toimimise järgi. Levinumatest on kompressor-tüüpi inhalaatorite eeliseks hea ja efektiivne auru pihustamine, ultraheli-inhalaatorid seevastu on väga vaiksed ja mugavad kaasas kanda. On ka selliseid, mis kombineerivad nende kahe tüübi parimad omadused.
Inhalaatorit soetades peab apteekrilt küsima, kas selles võib ka ravimeid kasutada. Üldine reegel on, et ultraheliinhalaatorisse ravimeid panna ei tohi ja teistes on need lubatud.

Inhalaatoris kasutatav vedelik peaks alati olema 0,9-protsendiline naatriumkloriidi lahus ehk nn. soolalahus, mida saab apteegist. Lahuse taset inhalaatori mahutis tuleks regulaarselt kontrollida, et see jääks miinimumi ja maksimumi vahele. Naatriumkloriidi lahusele saab vajadusel lisada ka ravilahuseid või sajaprotsendiliselt puhtaid eeterlikke õlisid. Ravimite kasutamisel tuleks arstilt või apteekrilt üle küsida, millist kogust ravimit inhalaatoris kasutada.

Esmaabi vannitoaauruga

Kui aga inhalaatorit käepärast pole, ent laps haigestub ägedasse larüngiiti, tuleks vannitoas esmaabina auru tekitada. Laske selleks keskmisest soojem dušš jooksma ning kui ruumis on piisavalt auru, viige laps vannituppa – selline meetod aitab larüngiidi korral tekkida võivat kõriturset leevendada või toimib esmaabina.

NB! Nn pärimusest tuttavat kuumaveeauru hingamist pesukausist ei tohiks kindlasti teha, kuna oodatud leevenduse asemel võib tulemuseks olla hoopiski hingamisteede tugev ärritus või siis põletushaav kuuma vee/anuma ettevaatamatul käsitlemisel.

Jaga
Kommentaarid