Haigla õendusjuht Aivi Kabur avaldas lootust, et ehk aitab „ebamugav“ regulatsioon positiivses suunas mõjutada majaga seotud inimeste suitsetamisharjumusi ka laiemas plaanis.

„Kuigi meie esmane eesmärk on muuta haigla ja selle territoorium suitsust priiks, nagu on ühele tervishoiuasutusele kohane, siis pikas perspektiivis loodame suitsuvaba käitumist juurutada ka üldisemalt meie personali ja patsientide seas,“ rääkis Kabur.

Kaburi sõnul on just tervishoiuasutuste töötajad need, kes peaksid näitama terviseteadliku käitumisega eeskuju. „Ei tule kõne allagi, et inimene, kes räägib patsiendile tervise olulisusest, läheb järgmisel hetkel nurga taha suitsu tegema ja rikub ise kõiki reegleid, mida on teistele õpetanud,“ selgitas õendusjuht, kes ise loobus suitsetamisest päevapealt kolm aastat tagasi.

„Ei tööandjana ega tervishoiuasutusena saa me inimesi kohustada suitsetamisest täielikult loobuma, küll aga saame luua keskkonna ja pakkuda võimalusi, mis seda soodustaks. Lõpliku otsuse, kas suitsetada või mitte, langetab siiski inimene ise,“ rääkis õendusjuht Aivi Kabur.

Üks võimalus, mida haigla oma töötajatele ja patsientidele pakub, on tasuta nõustamisteenus suitsetamisest loobumiseks. Nõustamiskabinetti pöördumiseks ei ole vaja saatekirja ning vastuvõtule saab end registreerida lühinumbril 1314.

LTKH suitsetamisest loobumise nõustamiskabinetid (SLN-kabinetid) asuvad Paldiski mnt 68 III korrusel ja naistenõuandlas aadressil Sõle 23 II korrusel. Eelnevalt tuleb end registreerida lühinumbril 1314 või registratuuris kohapeal.

Suitsetamisest loobumise meditsiinilise nõustamise käigus määratakse tubaka tarvitaja sõltuvustase, tõstetakse tema loobumismotivatsiooni, jagatakse loobumissoovitusi ja nõuandeid, koostatakse patsiendile loobumis- ja raviplaan ning ravitakse sõltuvust medikamentoosselt.
Suitsetamisest võõrutamine kestab kaks kuud või vajadusel kauem ning vajab patsiendi ja nõustaja omavahelist koostööd – seda kogu järgneva aasta jooksul pärast loobumist. Mittesuitsetajaks loetakse patsient alles aasta pärast suitsetamisest loobumise esimest päeva.