Arstide sõnul parandab suitsetamisest loobumine nii meie seksuaalelu kui suurendab võimalust järglaste saamiseks. Brittide korraldatud uuringud näitavad, et meestel, kes on teismelisest peale pidevalt suitsu kiskunud, võib tekkida potentsiprobleeme juba varastes kolmekümnendates.

Suurimaks probleemiks polegi ehk mitte üksnes kehv seks, vaid hoopiski “globaalsem” põhjus, et suitsetajatel on raskem lapsi saada. Tubaka kahjulikku mõju nii mehe kui naise viljakusele on korduvalt dokumenteeritud. Näiteks kunstlikul viljastamisel on mittesuitsetajate õnnestumise võimalus 75 protsenti suurem.

Meeste puhul mõjutab suitsetamine spermatosoidide hulka ning nende liikuvust. Naiste puhul on olukord veelgi keerulisem, suitsetamine mõjutab mitmeid emakssaamise juures olulisi funktsioone.

Meestel, kes tõmbavad päevas 20 või rohkem sigaretti, on impotentsuse oht tervelt 60 protsenti suurem kui mittesuitsetajatel. Siin ei aita ka Viagra-sarnased potentsirohud, sest selgub, et paadunud suitsetajatel on rohu efekt väga väike.

Suitsetajatest naistel on rasestumise tõenäosus 40 protsenti väiksem kui nende mittesuitsetajatest sookaaslastel. Üheks põhjuseks on siin kindlasti see, et aasta lõikes esineb ovulatsiooni harvemini, mis lükkab viljastumist pidevalt edasi. Uuringutest selgub, et suitsetajatel on kuni 50 protsenti hilisem viljastumine.

Naised, kes aga last veel ei soovi ning kes seetõttu beebipille tarvitavad, võivad aga ootamatult ja ebameeldivalt üllatuda. Suitsus sisalduv nikotiin nö lõhub hormoone, mistõttu ei saa hormoonpillide kaitsvale toimele enam sajaprotsendiliselt kindel olla. Nikotiini mõjuga hormoonidele on seletatav ka see, miks suitsetavate naiste kliimaks varem kätte jõuab või miks nende hääl pikapeale madalamaks muutub ning ka karvkate tasapisi, kuid visalt tihenema hakkab.