Tee nii, et kodus oleks igal asjal kindel koht

Paljulapselistes peredes on hommikuti suur kaos. Väikesed lapsed ei oska veel nii hästi oma asju korras hoida, mistõttu võivad need mööda maja laiali olla. Pange terve perega paika süsteem, kus ühes kohas hoitakse laste kooliriideid, teises kohas õpikuid ning kolmandas terve pere sügisjalanõusid. Need asjad ei pea nendes kohtades olema ideaalses korras, kuid kui need on ühes kohas, on need vähemalt kiiremini leitavad.

Paki lastele snäkke kooli kaasa

Kui sa ei taha, et lapsed vahetundides koolipuhvetist ebatervislikku rämpstoitu ostaksid, siis paki neile tervislikke vahepalu kaasa. Kuid see võib tihti ununeda, sest selle jaoks ei ole lihtsalt aega. Kuid tegelikult on. Kui sa paned hommikul pudru jaoks piima keema, siis samal ajal lõika puuvilju tükkideks ja pane need lastele karpi. Võid sinna lisada peotäie pähkleid ja kiire snäkk ongi valmis. Kui lapsed on juba natukene suuremad, võid lasta neil endil seda teha. Siis on ka tõenäosus, et nad snäkid päeva jooksul ära söövad, palju suurem.

Muuda riidessepanek kiireks

Tee seda nii endale kui lastele. Osades peredes juhtub vahel olukord, et lapsed on juba ammu valmis ja vaatavad tuima näoga telekat, kui ema või isa alles ringi sahmib. Vali endale järgmiseks päevaks riided valmis ja palu seda teha ka lastel. Kui nad on juba kooliealised, siis saavad nad sellega ka ise suurepäraselt hakkama. Kui nad saavad ise endale riided valida, jääb ära suur tüli hommikul, mis võtab ära väga palju väärtuslikku aega.

Ära pane jalanõusid ja jopet viimasel minutil selga

Võta selle tegevuse jaoks vähemalt kuus minutit aega. Kui te saate lastega varem valmis, saate kiirustamata minna autosse või bussi peale. Siis ei jää lapsed kooli hiljaks ja sinu närvirakud jäävad alles. Kindlasti on ka lastel palju mõnusam hommikul olla, kui nad näevad, et neil on aega ja nende ema või isa ei ole närviline ja pinges.

Planeeri iga nädala alguses terve nädala tegevused

Hea oleks seda teha koos oma elukaaslasega. Kui te elate kodust kaugel ja teinekord on vaja lapsi trenni või kooli sõidutada, siis jagage need ajad omavahel ära, et üks ei tunneks, et liiga palju laste kooliasju on tema õlul. Samuti on hea kirja panna kõik laste sünnipäevakutsed ja õhtused söögid. Kes tahab eriti tubli ja organiseeritud olla, võib teha ka suure tabeli, kus on kirjas kõikide pereliikmete kodutööd.

Mõtesta hommikud enda jaoks ümber

Kui sa oledki veendumusel, et koolihommikud on midagi jubedat ega suuda nädalavahetust ära oodata, siis sa oled valel teel. Lapsed tunnetavad sinu negatiivsust ja närvilisust ning hakkavad seetõttu veelgi hullemini käituma. Kui sa oled ise rõõmsameelne ja ei ärritu erinevatest äpardustest, mis juhtuvad nagunii, ükskõik kuidas sa ka ei organiseeriks, ongi juba tervel perel parem. Võta hommikust kiiret aega kui kvaliteetaega oma armsate lastega.

Allikas: Parents