Aroomõli olemasolul saate hakkama kiirelt ja mugavalt ilma maitsetaimedeta – paar tilka õli annavad suurepäraselt edasi kasutatud taime maitse- ja lõhnabuketi.

Millest aroomõli koosneb?

Aroomõli koostises on extra virgin oliiviõli + aromaatne lisand.

Mis sobib aroomi andma?

– maitsetaimed ( rosmariin, basiilik, münt, küüslauk, pipar, loorber, tüümian, pune, petersell jt)

– tsitruselised (sidrun, apelsin)

– marjad (kadakamarjad, mürdi marjad)

– seenelised ( puravikud, trühvlid)

– maitseained ( kaneel, safran)

Kus aroomõlisid kasutada?

Aroom-oliiviõlid on suurepärased toidu maitsestajad. Kasuta neid toorelt valmistoidu või salati sees. Tsitruse aroomõlisid võid kasutada ka küpsetistes.

Küüslaugu, basiiliku ja/või majoraaniga tehtud õlid sobivad juurviljatoitude maitsestamiseks, tomati-mozzarella salatile, bruschetta peale, pastakastmetesse.

Rosmariiniõli ja tüümianiõli sobivad liha ja oa-toitudele, kikerhernestega, pastatoitudele.

Salveiõli sobib riisi ja pastatoitudele, värske juustuga.

Sidruniõli sobib kalatoitudele, salatitele, küpsetistesse ja kookidesse, marinaadidele.

Loorberiõli sobib kalatoitudele.

Apelsiniõli sobib magustoitudele ja kookidele maitse andmiseks.

Tsillipipraga ja küüslauguga õli sobib grilltoitudega, kastmetega, oatoitudega, pastaroogadega, röstitud saia, brushettaga.

Puraviku ja trühvlitega aroomõli sobib pasta peale, pizzadega, juustudega, saiaga.

Retseptid

1. Küüslaugu (või küüslaugu-basiiliku) aroomõli

500ml extra virgin oliiviõli, 2-3 küüslauguküünt (6-7 basiilikulehte)

Kasuta võimalusel kuivatatud ja viilutatud küüslauku. Värske küüslaugu kasutamisel puhasta küüslauguküüned, eemalda roheline iduosa ja keeda neid korraks vee-äädika 1:1-le segus ja lase kuivada. (pese ja kuivata basiilikulehed, pane pudelisse). Vala oliiviõli peale . Enne tarvitamist lasta seista ca 3-4 nädalat.

Sobib salatitele, liha- ja kalaroogadele, tomatiroogadele, marinaadidele, oatoitudele, suppidele, röstsaiaga, pastakastmetele.

2. Vürtsikas aroomõli

500ml extra virgin oliiviõli. Metsiku apteegitilli oksake, 3-4

loorberilehte, 1 tl musta pipra terasid, ½ tl köömneid.

Kata kuivad taimed extra virgin oliiviõliga. Hoia enne kasutamist

pimedas ja kuivas vähemalt 50 päeva.

Sobib liha- ja kalatoitudega, leivaga, kartuliga.

3. Puraviku-aroomõli

Extra virgin oliiviõli, kuivatatud puravikke.

Kata puravikud oliivõliga. Lase seista enne kasutamise vähemalt 2 kuud.

Sobib saiale ja bruschettale, pizzale, juustuga, kastmetele, kartuliroogadega, risotto-dega.

4. Trühvli aroomõli

Extra virgin oliiviõli, pestud ja kuivatatud trühvliviilud.

Kata trühvliviilud oliivõliga. Lase seista enne kasutamise vähemalt 2 kuud.

Sobib krevettide ja koorekastmetega, pizzale, saiale ja bruschettale, pastale, juustudega.

5. Basiiliku-aroomõli

500ml extra virgin oliiviõli. 2 oksakest värsket basiilikut.

Pese ja kuivata basiilik. Kata õliga. Kui mõni leheke õli peale valamisel pinnale tõuseb, suru see kuiva ja puhta kahvliga põhja tagasi. Lase enne kasutamist seista min. 3 nädalat.

Sobib värske tomati ja mozzarellaga, pastatoitudele, tomatitoitudele, brushettadega, röstsaiaga, värske juustuga, pastale, juurviljadele, värsketele rohelistele salatitele.

Allikas: Bioblogi