Teeme ühe pisikese asja kohe aga selgeks: põhimõtteliselt ei ole olemas meeste jooke ja naiste jooke. Samal moel, nagu punane ja roosa pole vaid naiste värvid ning sinine sobilik pelgalt meestele. Kui olla ajalooliselt aus, siis just roosa oligi värv, mida peeti veel sajand tagasi sobilikuks poistele. Mine võta kinni! Ehk siis me ei hakka tegema suviste jookide puhul soo eristust, eristame vaid maitseid ja seda, mida millal juua.

Enamasti on suvejookidel kaks eesmärki: esiteks, kosutada keha ja anda sellele tagasi kuumas kaotatud vedelik, ning teiseks, erinevates seltskondades kergelt joovastada. Lihtne oleks ju öelda, et kosutab hea klaas mullivett ja joovastav pokaal šampanjat. Nii aga ei saaks kirjutada pikka lugu uutest maitsekogemustest ja joogikatsetustest.

Suvejook ei pea olema keeruline

Vahel on hea kastist välja vaadata ja valada klaasi joogid, mis seni ei ole kas tulnud meelde või ei ole lihtsalt olnud oskust nende suunas vaadata. Nagu juba ka mainitud, ei pea suvejook olema keeruline, koosnema kümnetest kokkusegatavatest vedelikest. Proovimegi siis jääda tagasihoidlikumaks ning keeruliste kokteilide nautimiseks siirdume ikka kodulähedasse baari.

Üks viimase aja mõnusamaid leide on jook, mida võiks pidada ka poole kohaga söögiks. Tegemist on lihtsa 50/50 vahekorras seguga tomatimahlast ja kirkast mulliveest, kuhu on lisatud ka apelsiniviil. Soolakas, hapukas ja kihisev tomatikokteil on uskumatult kosutav ja värskendav. Nii kuumas kui ka jahedamas suves. Olenevalt aga olukorras võib mullivee asendada mõne kuiva cava või prosecco’ga ja jook on saanud jällegi täiesti uue maitsebuketi. Katsetage!

Vesi ja veekokteilid on üldse üks joogisektor, mida suvi heaks kiidab ning kus valesid vastuseid ei ole. Segage mulliga vett iga juurvilja, puuvilja ja marjaga, mille maitse teile eriliselt meeldib. Kui seda lihtsat veekokteili aga pisut keerulisemaks ajada, siis üks variant selleks on nõrutada ise vett maitsestavad mahlad. Nõrutamine tähendab seda, et maitseaineks valitud puuvili või juurvili – võtame näiteks tomati ja apelsini – tuleb kannmikseris purustada ja panna mitmekordsesse marlisse gravitatsiooni kätte nõrguma. Tulemuseks on tugeva maitsega, kuid klaar vedelik. Ühelt poolt on võimalik neid “puljongeid” tarbida ka otse, ajades neisse CO2-laadung. Samal ajal saab nendega maitsestada vett nii, et otseselt ei olegi aru saada, mida on maitseks kasutatud. Väikene veidruskeere lihtsale asjale.

Üks unustusest tagasi kõigi meeltesse end pressiv kosutusjook on limonaad. Just nimelt see lapsepõlves palju naudinguid pakkunud jook, kuid täna ei ole parimate limonaadinäidete puhul enam tegemist suhkrupommiga, vaid täisnaturaalse joogiga. Eestiski pannakse pudelisse vingeid limonaade, mis maitsevad mõnusalt ning on ka kosutavad. Õunad on segatud näiteks tikrite ja rabarberitega, mündilehtedega. Mulliga jookidest veel rääkides ei saa vaadata ka mööda teeseenejookidest, mille nautimiseks on vaja peenemat maitsemeelt, kuid mille tervislikud ja janukustutavad omadused on uskumatud.

Mulliveinide valikud

Tervet peatükki vääriks aga maailma erinevad mulliveinid, mis on kui rusikas silmaauku loodud just suvel nautimiseks. Nende peen ja jahutatud mull kihistab kenasti suulaes ning mõjub elegantsena ka kõige veidramas situatsioonis. Ei ole vahet, kas pudel avada kruusatee äärses maanteekraavis või Pärnu rannas melu nautides, alati on väärikas elamus tagatud.

Kuid mis jook valida selleks suveks, mis jook vääriks seda, et temaga lähemalt tuttavaks saada. Vaatame üle, mis mulliveine üldse olemas on!

Kõige paremini tuntud vahuvein on kahtlemata šampanja. Seda toodetakse ainult Champagne’i piirkonnas Prantsusmaal ning mujal toodetud vahuveinile seda peent ja esmaklassilist veini tähistavat nime panna ei või. Peamised viinamarjasordid, mida Champagne’is kasvatatakse, on “Pinot Noir”, “Chardonnay” ja “Pinot Meunier”.

Tuntuselt teisele kohale saab tõsta Itaaliast tuleva vino frizzante ehk prosecco, mis pärineb konkreetselt ja peamiselt Venetost. Itaalia teistest piirkondadest pakutakse ka meie joogiriiulitele veel näiteks lambrusco’t, asti’t ja franciacorta’t. Kuni 1970. aastani valmistati vahuveine šampanja nimetuse alla ka Hispaanias, elu oli ilus, kuni prantslased keelasid tänu tuntuse kasvule Champagne’i nime kasutamise. 90% ulatuses Katalooniast tulevad vahuveinid nimetati toona ümber cava’ks – nimetus tuleneb veini laagerdamiseks kasutatavate kivikeldrite nimest. Hispaania cava’t valmistatakse tänini klassikalisel šampanja meetodil. Luksemburgi vahuveine nimetatakse Crémant de Luxembourgiks. Saksamaal toodetakse aga vahuveine sekti nimetuse all.

Siider erineb kahel olulisel põhjusel: on valmistatud õunast ja piirdub enamasti vaid poolega vahuveini kraadist. Aus siider tuleb Normandiast või Inglismaalt ning selle joogi valmistamiseks pole vaja teha muud, kui veinist mulligajook kääritada. Siidrit tahetakse pidada vahuveinidest vähem peenemaks, kuna ei ole valmistatud kääritusjookide kuningannast ehk viinamarjast, kuid see on ekslik lähenemine. Siidri elegantsi tuleb õppida tundma ja austama.

Kui olla aus, siis igale joojale õige maitse leidmine ongi tükk tööd ning õnneks tähendab see seda, et tuleb vaid maitsta ja veel kord maitsta uusi jooke, et leida oma lemmik.

Suviseks kosutuseks on sobilik teha mulliveinidest ka segujooke ehk mimosa stiilis kergeid kosutusi. Kui tavaline mulliveinikokteil on segu apelsinimahlaga, siis Eestis läheme suvele vastu ikka kodumaiste maitsetega: teeme segu mulliveinist kas rabarberi- või tikrimahla juurdesegamisel. Kerge ja suus rõkkav kosutus.

Kokteilimaailma võlud

Kokteilimaailma suvised hüved tähendavad seda, et lisaks väikesele vindile, mida jook pakub, tuleb pakkuda ka värskendust, et oma päevaga kas edasi minna või seda lõpetada. Ikka edukalt ja rõõmsa meelega. Kokteilid samuti ei pea olema keerulised, kuid nad peavad olema valmistatud nii, et neid on võimalik ka kodus replikeerida. Samuti on suviste kokteilide üks oluline mõõdupuu see, kas neid on võimalik ja soov juua mitu järjest. Märksõnad on kergus, pikkus, tsitruselisus ja lahjasus.

Imelised kokteilid suveks on erinevad vermutitega valmistatavad segud. Enamasti lillelise alatooniga vermutid sobivad ilusti nii greibi, apelsini, laimi kui ka sidruniga. Samuti väikese siirupi ja mullilise pikendajaga. Mööda ei saa panna ka neile jookidele erinevate magusate ürtide lisamisega. Arvestades aga, et elame Eestis, võiks enamikus kokteilides olla esindatud rabarber ja piparmünt, kaks aiasaadust, mida kasvab umbrohuna kõikjal. Soovitus on suveks muretseda omale koju hea šeiker ja mõned mensuurid, et saaks täpsemalt mõõta oma kokteilidesse segatavat kraami. Pigem minge üle 2 cl alkoholi sisaldavatele kokteilidele – peab pikemalt vastu ja alati on keha mõnusalt värske.

Suviste jookide areaal on meeletu, kuid üks, mis võiks olla juhtivaks tulukeseks kogu selles maailmas, on mull. Mulliveinid ja siider on juba olemuslikult gaasilised, veekokteilid tehke alati gaseeritud veega ning pikendajaks muudesse segudesse valige ka ikka need, millel mull sees. Miks mull küsite? Ühes heas joogis ei ole midagi elegantsemat kui kerge kihin!

Kolm joovastavat ja rahustavat kokteili
Üks asi on valada välja niisama hea ja kihisev värskendust pakkuv jook, teine asi on see mõnus jook ise kokku segada. Olgu selleks siis mõni alkoholiga või alkoholita kokteil või isegi smuuti, õige jook õigeks olukorraks tõotab naudingut nii vihmas, tuules kui ka päikeselõõsas.


Mõnikord on vaja meelt lahutada, teinekord saada joogist ka kiirem kosutus väsinud kehale, enamasti aga tähendab suvel joomine kadunud vedelikukoguse taastamist organismis. Pakume välja kolm kokteili, mis võiksid imeliselt sobida suviseks tarvitamiseks. Proosit!


Rabarberi Tom Collins


2 cl kuiva džinni

2 cl rabarberisiirupit

2 cl laimimahla

20 cl mullivett

sidruniviil

jääd


Šeigi kokku džinn, siirup ja mahl. Vala klaasis olevale jääle, lisa sidruniviil ja vala klaas täis mullivett.


Alkoholivaba Džinn & Toonik


4cl Seedlipi alkoholivaba džinni

pudel Fentimansi toonikut

kadakamarju

greibiviil

jääd


Sega kõik kokteili osad kokku kupeeklaasi, kus jää juba sees. Sega.


Marjane lõunakosutus


peotäis külmutatud kirsse

peotäis külmutatud maasikad

peotäis külmutatud vaarikaid

pool banaani

värskelt pressitud ühe laimi mahl

200 ml jahutatud rohelist teed

supilusikas kanepiseemneid


Lisa kõik smuutiks vajalik kannmikserisse, lisa vedelikud ja purusta jook kreemiseks. Serveeri pikas klaasis.