Tänapäeval on moeloojatel suured eelised meedikute ees.

Esiteks võivad disainerite poolt kasutatavad meetodid noorusliku moe loomisel mõjuda vaid “patsiendi” psüühikale ning tema lähemale ümbruskonnale. Teiseks võib mood inimese ellu sekkuda iga päev, isegi iga tund, kusjuures ükski vahetus ei nõua kallihinnalist aega rehabilitatsiooniks. Ning kolmandaks võib moodsast välimusest alati loobuda, pöördudes valutult eale ning sotsiaalsele positsioonile sobiva riietuse juurde tagasi.

Niisiis, tehkem alustuseks kord majja laste riietekapis. Protsess iseenesest peaks äratama mälestusi ekslemisest ema uhkes ja tohutusuures kleidis, ümber kaela mässitud karedast ja lämmatavast hõberebasest, ohtusid tulvil kingade proovimisest, milledes raskeks muutunud jalad kutsusid tikkkontsades ja platvormides esile kriuksumisi ja oiged. Loomulikult ei õnnestu end enam peale kootud kampsuni ja sallikese - mis on muretsetud nn kasvuruumi silmas pidades –millessegi muusse sisse mahutada.

Seetõttu jätkem mõneks ajaks lapsed rahule ning tuulakem parem moeloojate poolt pakutus. Nukulikult mõjub kleidike otse rinna all asuva taljega, mille alt piilub välja lühike ning tihti kohev seelikuosa. Sellise tegumoe erinevaid interpretatsioone pakuvad Lawrence Steele – samet, latern-käised, Fendi – roosa ja valge pits, mis järgib õlajoont, lühikesi varrukaid, seeliku alläärt ning dekolteed, Strenesse – elastne poolläbipaistev tüll, Comme des Garcons - suured mustad ning tumelillad volangid, Gucci – must võrguline kangas ning atlaslindid toonitamas rinnajoont, Miu Miu – kahe- kuni viieaastase tütarlapse meeldivalt helepunase kleidi kena koopia.

Gucci














Sellise rõivastuse juurde sobivad kenasti põlvikud ja kedrid, milliseid pakuvad Prada, Versus, Thierry Mugler, Junya Watanabe ja Fendi, samuti erivärviliste triipude, täppide või lilledega sukkpüksid, mida soovitavad Jean-Charles de Gastelbajac, Moschino Cheap & Chic ja Crazy Tights. Lapselikku muljet süvendavad karusnahksed värvilised tutid - Christian Lacroix ja Lous Vuitton, pluusi kaunistav sirelililla, laia naeratusega ahvike – Maurizio Galante, multiplikatsioonpuudlid trikoodel – Christian Dior, karamelltoonid Icebergi kangastel, pärlmutternööbid – Domani päevitusriiete dekoorina, Antonino Berardi sonid, Mochino minikleidi lastejoonistuste motiivide roosade lilledega kaunistatud aplikatsioonid ning “puzzletükid”, millest Pascal Humbert on kokku seadnud mantli, jaki ning seeliku allääre.

Täiskasvanutele mõeldud lastejalatsite kategooriassse kuuluvad madalad, rõhutatult ümara ninaga kingad (ECCO, Issey Miyake, Romeo Gigli), elegantsed rihmikud, mille peenikesed uss-rihmad põimuvad ümber pahkluu (Carlo Tivoli) ning Ken Chan Li (Taivan) poolt loodud lahtised alumiiniumdetailidest ja plastikust valmistatud plätud, mis võitsid Ferragamo konkursil kolmanda auhinna.

Kenad on iseenesest ka lastestiilis aksessuaarid – kaltsunukke meenutavad kootud pikkade “kõrvade” ja tuttidega mütsid (John Galliano) , sõrmikud koos tillukeste koti, lõhnaõli, lille ning lehvikestega sõrmeotstel (Chanel), korsetti kaunistavad erinevate sümbolitega märgid (Christian Dior), aplikatsioonidega kotid - maasikapõõsastega (Chloe) ning väikeste valgete karupoegadega (Lidia Soselia), Chaneli kott Coco Chaneli kujutisega (ajakirjakoomiksite stiilis), mis teatab: “ainult tilgake nr. 5”

Lapselikeks võib lugeda südamekujulisi ehteid - kaelakeed (Lalique ja Tiffani & Co), sõrmused (Ge ja Chopard), samuti ka Chopardi käevõru nimetuse all “Happy Diamonds”. Ometi vastavad sellise stiili nõudmistele kõige enam Chaneli kaelakee püstol-ripatsiga, kolmemõõtmeline toolikujuline puust pross (Russel Sage) ning House of Jazz´i poolt pakutav käevõru, mis on suurendatud mudel juuksekummist, kaunistatud miniatuursete merekarpide, komeedi ja helmestega.

Lapsepõlve meenutavad ka pilvede, tähtede, lainete, päikese, südame ja kuuga kaunistatud kellad (Chopard ja Jean-Charles de Castelbajac), samuti kalade ja safarielanikega ehitud kella numbrilauad (Cartier, Ulysse Nardin, Bovet Fleurier ja Chopard). Lapsepõlve lõhnade juurde juhib seeria “Leaves” (loodud Comme des Garcons´i jaoks). Igas pudelis on peidus teatav lõhn, nendega mängides võib luua unikaalseid lõhnasegusid.

Lapselikku ilmet aitavad näole manada sassis juuksed, ripsmed ja kulmud, karamelltoonides huuleläiked, kunstpisarad, roosad ning mööda nägu laiali aetud põsepunad, puuder, huulepulk ning põsenukkideni või kulmudeni ulatuvad joonistatud ripsmed. Erilistel juhtudel võivad ka küünealused mustad olla.

Tänu disainerite pingutustele võivad kodus elustuda lapselikud unelmad – laegas fotode tarvis, vineerist, nahast ja vildist laud-taburett, mis avaneb otsekui fotoalbum (Lisa Issenberg), inimesenäoline kummut (Fornasetti), puust sirm, mille saab kaunistada laste fotodega (Philippe Stark Driade´i jaoks), rüüshides padi (Ballroom) kirjaga, mis seletab inglite lennuvõimet ning mitmevärvilised juhtmeteta lambid (“Next”), mida saab kinnitada igasuguse tasase pinna külge.

Täiskasvanu elust võib eemalduda ka väljaspool kodu. Näiteks solaariumides, mille kabiinid meenutavad kuulsat autot (Cadillac) ning tool kosmoselaeva pilooti (Trimax). Õnnelikud unustushetked ei saa täiuslikud olla ilma mänguasjadeta, mille seast võib leida spetsiaalselt lapsepõlve tagasi igatsevate täiskasvanute jaoks loodud lelusid – need on Christian Dior´i teosed – cadillac-kott, sadul-kott ja magnetofon-kott.