Uusimateks avastusteks selles vallas on John Galliano kangas, mida on lihtne ajalehega segi ajada; James Bulleni ja Rona Nampia "arvutikangas" - lainete, avauste, loogete ja süvendite efektidega, ning lõpuks erinevad materjalid kanepikiududest, mis on vastupidavad ning peavad kinni 95% ultraviolettkiirtest.

Transformatsioon. Teadlased ja disainerid on haaratud polüfunktsionaalsuse ideest. Valgustid koosnevad vahetatavatest ujumismütsidest, laud muutub kergesti pingiks või seelikuks, taburett – fotoalbumiks või kandikuks. Yohji Yamamoto poolt kavandatud pidurõivastus võib koosneda kolmest erinevast kleidist, Hussein Chalayan´i kleit muutub vastavalt perenaise soovidele tundmatuseni, kusjuures mõningate mudelite juurde kuulub elektronjuhtimispult.

Edasi on nimekirjas kosmeetilised preparaadid “kolm ühes”, kreemid, mis edukalt säilitavad ning ühendavad C-vitamiini ja beeta-karotiini, imepeen puuder, mis nahale kantuna veeks muutub ning kaotab rasvase läike.

Laiatarbe kõrgtehnoloogia. Värvilised arvutid, taskuarvutid, mis on ühendatud mobiiltelefonide või märkmikega – see on eilne päev. Hooaja aksessuaarid on markeri mõõtmetega C-Pen-arvuti, mis on loodud skaneerimiseks ning kuni 200 lehekülje teksti meelespidamiseks, Nokia 8310 diktofoni ja raadioga telefon, kinnas skaneerimiseks ja andmete säilitamiseks ning mobiilne office, mille kaudu saab ühenduse erinevate infobaasidega (Motorola).

Alcatel´i lähitulevik on peakatetesse, mansettidesse, käevõrudesse, ripatsitesse, prillidesse ja jakkidesse sisseehitatud telefonid. On teisigi täiendeid kostüümile – Sony robot-koerad, Globule mäesuusatamise prillid, mis kaitsevad mitte ainult silmi, vaid ka kõrvu, Saskia Stock´i saunasussid, millel on väikesed plastikkotid geeliga jalgade “automaatseks” pesemiseks, lõpuks Anya Hindmarch´i kotid fototrükiga, mille jaoks võib disainerile süzhee saata ning saada sel moel sugulaste, sõprade või armsamate kujutistega aksessuuari omanikuks.

Olmetehnika. Inimene on ikka veel sunnitud tegema kodus tervet hulka keerulisi toiminguid: liikuma toast tuppa, sooritama hügieenilisi protseduure, võtma vastu külalisi, asetama kasutatud nõusid pesumasinasse… Ometi ei seisa teaduslik-tehniline progress kohapeal: inimese teenistuses on spetsiaalsed ekraan-prillid mugavaks shopinguks Inernetis, teleripult, mille võib jaki, pidzhaama, kardinate või lemmiktooli sisse õmmelda, samuti ka süsteemid, mis võimaldavad hääle abil kontrollida kogu maja. Kahjuks pole õnnestunud senini riietust taltsutada.

Kõik on meie kätes. Paljud teadlased kardavad inimese psüühilise tervise pärast, kes on sunnitud elama maailma juhtivate, mõistusega masinate keskel. Ainsaks pääseteeks näib olevat käsitöö ning teadlik keeldumine tsivilisatsiooni liialdustest.

Alustada võiks teatrikunstniku Olga Morozova eeskujul portjääridest õmblusteta kostüümide loomisest, minna siis üle pehmete mänguasjade kokkupanekule, mis kuuluvad Mayumi riidest kottide juurde ning alles seejärel muretseda endale metallkuubik, mille, autori M.Van der Pauli mõtte kohaselt, peaks ostja haamri abil iseseisvalt tugitooliks muutma.

Teadvuse puhastamise profülaktika tulemused tuleks läbi arutada aatekaaslaste ja ustavate sõprade ringis. Ning ärge unustage Atypyk´i spetsiaalset antitelevisiooni plaastrit.