Siinkohal mõned seadusest tulenevad variandid:

  1. Ettenägelik lapsevanem on sellele mõelnud juba siis, kui talvel kalendriaasta puhkusegraafikuid tööl koostati ja kinnitati. Ta pani oma puhkusesoovi — saada vabaks ka 1. (3.vm) september või miks mitte 1. klassi mineva lapse puhul lausa terve nädal. Kui personaliosakond oli selle sooviga nõus ja see aegsasti talvel ära kinnitati, siis pole probleemi. Esita puhkuseavaldus ja saada laps kooli.
  2. Samamoodi saab kasutada lapsevanema lisapuhkuse päevi. Kooliealise lapse eest on vanemale ette nähtud kolm lisapuhkusepäeva aastas. Tõsi, nende eest ei maksta puhkusetasu, vaid riigi poolt kehtestatud miinimumpäevatasu.
  3. Palgata puhkus. Esita tööandjale avaldus ja võta nii mitu päeva palgata puhkust, kui arvad vaja minemat ja rahakott lubab. Tavaliselt peab palgata puhkusega tööandja nõus olema, kuid koolilapse vanemale on tööandja lausa kohustatud soovi korral aastas teatud arv päevi palgata puhkust andma, kui lapsevanem seda soovib.
  4. Küsi tööandjalt vaba päev. Kui tööandja saab seda võimaldada, siis ta selle ka teile annab. Lootma siiski ainult sellele võimalusele ei maksa jääda. Paljudes ettevõtetes on sisekorraeeskirjas sees, et 1. klassi lapse vanemale antakse vaba päev. Tasub igal juhul personaliosakonnast järele uurida.
  5. Kui töötad vahetustega ja enne uue graafiku tegemist jätsid ülemuse vaba päeva soovist teavitamata, püüa tööpäevad mõne kolleegiga lihtsalt ära vahetada.