1.Vali õige nurk ja loomulik päevavalgus

Ebaloomuliku ehk nii-öelda “külma” valguse käes tehtud pilt võib lausa isu kaotada. Tulemuseks on moonutatud toonid, näiteks hallika värvusega lihatükk. Sama oluline on ka tähelepanu pöörata pildistamise nurgale. Väljanägemist mõjutab see, kas foto tehakse taldriku kohalt või väga madalalt, peaaegu laua kõrguselt. Proovi erinevaid rakursse, et saada parim tulemus. Näiteks tuntud San Francisco toidupiltniku Sonya Yu fotod on sageli tehtud hoopiski laua kohalt.

Foto: erakogu

2. Sume valgus mängib sinu kasuks

Hommikupäike, päikseloojang ning küünlavalgus aitavad luua hubast õhustikku. Õhtune restoranikülastus tagab parima foto, sest valgustemperatuur on madalam kui keskpäeval, kuid piisav, et foto jääks puhas ja terav. Loojuvat päikest kasuta nutikalt, asetades näiteks veiniklaasi helkiva taustadetailina päikesevalguse ette. Pea siiski meeles, et pilkases pimeduses mobiiltelefoniga tehtud pilt ei pruugi õnnestuda. Kindlasti väldi välgu kasutamist isegi siis, kui telefon seda soovitab. Ebaühtlase valguse puhul kasuta julgelt HDR-režiimi.

3. Märka detaile ja mõtle, kuidas pildistada

Mõtle, mida, millal ja kuidas pildistada. Õigesti küpsenud lihatükk näeb lahtilõigatuna isuäratav välja, kuid määrdunud söögiriistad võiks sel juhul pildilt välja jääda. Ära unusta ka kõrvalisi esemeid — jäta pildile “hingamisruumi”, mille saad täita taustal oleva lauakaunistuse või kauni serviisiga. Pea meeles, et kõik pildid ei pea sotsiaalvõrgustikesse jõudma — võta oma esimesi katsetusi kasuliku õppetunnina.

Foto: erakogu

4. Ära fototöötlusega liialda

Maitse küsimus, kuid proovi ületöötlemist vältida. Püüa hoopis tasakaalustada või esile tõsta foto olustikku. Kui salat on tegelikult erkroheline, aga pildil tuhmunud, siis rõhuta kergelt rohelisi toone. Äärmuslike, ühtlaselt kontrastsete või luitunud piltide tegemine võib kiirelt muutuda igavaks ning seda märkavad ka su Instagramisõbrad.

5. Tee pilt lähemalt — makro on kindla peale minek

Ideaalne toidufoto eeldab ilusat ümbrust, lauakatet, serveeringut, valgust ning piltnikku. Kui mõni detail ei ole paigas, siis tuleb leida alternatiive. Pildista näiteks lähemalt. Kaadrisse mahub küll vähem, kuid huvitava nurga alt jäädvustatud üksik punane tomat võib väga vinge tulemuse anda. Samuti jääb lähedalt tehtud piltidel taust mõnusalt uduseks, mis jätab mulje kvaliteetsemast kaamerast. Näiteks Samsung Galaxy S5-l on valikulise fookuse režiim, mis lubab hiljem pildi fookust taustalt objektile ja vastupidi muuta.

Foto: erakogu

Muidugi ei ole eelpool toodud nipid kogu tõde pildistamisest. Igal inimesel on erinev stiil ja loominguline lähenemine. Välja toodud punktid on suunajaks, mille abil on võimalik kvaliteetsemaid pilte teha, kuid lõplik tulemus sõltub siiski fotograafist endast. Toidu pildistamisega ei tasuks ära unustada ka maitsenaudingut. Kui söök on hea, siis tasuks einet nautida ja nutitelefoniga pildistamise hetkeks kõrvale jätta.