Kas karastusjooke tuleks kindlasti vältida?

Ühtegi toitu ega jooki ei pea rangelt vältima. Janu korral tuleks juua ikka vett, kuna vesi on meile eluks vajalik. Vajalik vee kogus sõltub kehakaalust, söödud toidu vedelikurikkusest, higistamisest, välisest temperatuurist ja lisaks ka individuaalsest vajadusest. Karastusjoogid on vahelduseks ja maiustamiseks.

Kui palju võib päevas karastusjooke tarbida?

Karastusjookide puhul on oluline jälgida suhkru kogust. Päevane sahharoosist saadav suhkru osa ei tohiks ületada 10% toiduenergiast, mis on umbes 50 grammi suhkrut. Võrdlusena võib tuua, et sama palju suhkrut sisaldab 2 klaasi limonaadi või kaks klaasi apelsinimahla. Karastusjookidest saadava kalorite hulga arvutamiseks on heaks abimeheks GDA märgisüsteem, mis on välja toodud enamike karastusjookide etikettidel. Märgisüsteemiga saab arvutada, kui suure osa päevastest soovitatavatest kogustest antud toiduaine portsjon annab. Nii on lihtne kalorite kogusel silma peal hoida.

Kas magusainetega karastusjoogid on tervisele kahjulikud?

Põhimõtteliselt ei ole ükski toiduaine tervisele kahjulik. Kahjulik võib olla aga toiduga liialdamine. Toiduohtusele on kehtestatud erinõuded ning need muutuvad aja jooksul järjest karmimaks. Innovatsiooniks meie karastusjookide turul on loodusliku magusaine stevia kasutusele võtmine. Joogi maitset see ei muuda ja samuti ei ole vaja karta liigset suhkrukogust. Erinevates riikides, näiteks Jaapanis, on stevia magusainet kasutatud kalorivaba magustajana ligi 20 aastat. Euroopa turule mõeldud toitudes ja jookides võib stevia lehe ekstrakti kasutada alates 2011. aastast. Eestis on Coca-Cola toonud turule steviat sisaldavad Nestea jääteed, milles on 30% vähem suhkrut, kui teistes suhkrut sisaldavates teejookides.

Kas karastusjoogid sobivad janu kustutamiseks?

Kuumal päeval kustutavad janu kõige paremini hoopis soojad joogid. Lõunamaades on populaarsed teejoomise kohad ning kuum tee on põhjendatult väga hinnatud ”karastus”-jook. Vahelduse mõttes võib karastusjookidele lisada jääd, marju, sidrunit ja melissi. Tulemuseks on mõnus seltskonnajook, mida võib pakkuda näiteks veini asemel.

Kas karastusjoogid on hammastele kahjulikud?

Kuna iga toit sisaldab mingi hulga süsivesikuid, siis on oluline teada, et peale süsivesikuid sisaldava toidu söömist muutub sülg happeliseks ja pH ehk happe ja aluse tasakaal suus langeb. Sellega kaasneb hambaemaili demineralisatsioon ehk mineraalide kadu hambakoest. Seetõttu on hammaste tervise hoidmiseks kõige olulisem on õige hügieen, sest pesemata hammaste puhul jääb suhu happeline keskkond, mis omakorda lõhustab hambavaapa ning põhjustab hambaauke. Ükski toit ega jook iseenesest ei põhjusta hambaauke, auke põhjustab halb suuhügieen.