Nimelt selgub, et alles hiljuti soetatud LED-teler ei olegi nii särav ja terava pildiga kui uus OLED-tehnoloogiaga teler.

Mis on OLED-tehnoloogia? OLED peidab endas tähendust „orgaanilised valgusdioodid”, mis kiirgavad tavaliselt vähem valgust pindühiku kohta kui näiteks mitteorgaanilised LED-valgustid. OLED-ekraanil puudub taustvalgustus ja seetõttu kuvab see palju sügavamaid musti toone ning hämaras ruumis saavutab OLED-teler ka suurema kontrastsuse kui tavalised LCD-ekraanid.

Mis on selle tehnoloogia eelisteks:

  • OLED-tehnoloogia mustad toonid on senisest veelgi sügavamad ja heledad veelgi heledamad;
  • tarbib vähem energiat, sest valgusdioodid kiirgavad valgust;
  • õhuke disain, läbimõõt on millimeetrites;
  • lai vaatenurk;
  • väga kiire reageerimisaeg (kui LCD-ekraanid võimaldavad kuni 1 ms reageerimisaega, siis OLED-ekraan suudab reageerida vähem kui 0,01 ms-iga).

Hiljuti toimunud CES 2017 näitusel tutvustas LG oma lipulaeva — LG W7 telerit. Täht W sümboliseerib selles nimes tapeeti (ingl k wallpaper), sest teleril on suurejooneline läbimõõt — uskumatud 2,6 mm. Enamikul juhtudel on see teler mitu korda õhem kui kodus rippuvad maalid.

Ettevõte ise kirjeldab telerit kui maailma kõige õhemat, kergemat ning kaunimat tehnoloogilist saavutust telerite maailmas. See on ka täiesti õige, sest LG W7 on seinal kui kaunis pilt, mille väljanägemist ei riku inetud juhtmed. Kuidas? Kuna 2,6 mm telerisse ei ole võimalik paigutada kõlareid, siis on kõik vajalik koondatud teleri SoundBari. Teler paigutub seinale magnetite abil ning nii ei jää seina ja teleri vahele mingit tühimikku. Teler töötab OS 3.5 versiooniga, mis on üheks uueks võimaluseks kommunikeeruda teiste LG uuemate kodumasinatega. LG W7 on hetkel saadaval 65- ja 77-tolliste mudelitena. Arvatakse, et teleri maksumuseks kujuneb ligi 8000 €, ent ametlikku hinda ei ole veel avalikustatud.

Sony on OLED-telerite valdkonnas turule toonud Bravia A1 teleri. Sellel 4K-resolutsiooniga teleril on täiuslik ekraan. Kõlarid sel teleril puuduvad, sest kõla kostub teleriekraanist (!). Teleri toetuspind loob bassi ja vibreeriv ekraan võimaldab luua heli. Tõeliselt muljetavaldav. Nimelt arendas Sony välja uue Acoustic Surface™’i helitehnoloogia, mille abil jõuab heli vaatajani läbi ekraani ning tulemuseks on suurepärane heli ja pildi kooskõla, milleni ei küündi ükski harilik teler. Seda telerit ei ole küll võimalik seinale paigutada, ent Sony püüab vaatajatele selgitada, et see ei ole ka vajalik.

Ainsaks OLED-telerite hetkeliseks puuduseks on nende hind, mis on kõrgem kui teiste tehnoloogiatega teleritel. Hetkel algavad OLED-telerite hinnad 1200 €, ent LG W7 ja Sony Bravia A1 jõuavad turule alles kevade lõpus või suve alguses ning nende seadmete hinnad võivad küündida kuni 8000 €-ni.

Jaga
Kommentaarid