Ühel päeval pakatate soovist midagi luua ja teie pea on täis originaalseid ideid. Järgmisel ei suuda te mitte midagi paberile panna. 365 päeva aastas loomingulisusest põleda on väga raske, isegi võimatu.

Chicago ülikooli professor Brian J. Lucas on ajakirjas Harvard Business Reviews avaldatud artiklis täheldanud, et loomingulise ülesande teostamisel alahindavad inimesed sageli oma oskust ideid genereerida.

Ühes uuringus osales 24 üliõpilast, kellel paluti pakkuda tänupüha õhtusöögi menüüsse nii palju toite kui võimalik. Mõne aja pärast paluti neil prognoosida, kui palju täiendavaid ideid võiksid nad luua, kui neile antaks veel kümme lisaminutit. Pärast seda anti neile need lisaminutid, et mõelda veelgi.

Üliõpilased arvasid keskmiselt, et suudavad lisaajal menüüsse pakkuda veel kümme täiendavat rooga, kuid tegelikult oli see arv keskmiselt 15. Sarnaseid tulemusi näitasid ka teised teadlase ja tema kaasautorite tehtud uuringud. Miks inimesed kalduvad alahindama oma loomingulisust? Ilmselt seetõttu, et loovust peetakse millekski eriliseks ja ainult väga andekate inimeste omaduseks. Me kõik saame olla loovad, kuid võib-olla miski mürgitab meie loovust? Soovitame vaadata, mis võib avaldada loovusele negatiivset mõju.

Hirm

Sageli on peas palju erilisi ideid. Te aga ei ütle neid kunagi valjusti välja? Need ei muutu kunagi ellu viidud projektiks või kunstiteoseks? Teid takistab nähtavasti hirm.

Hirm võib olla nii väline kui ka sisemine. Te võite karta, et teie idee ei saa ümbritsevate inimeste ja töökaaslaste toetust. Samuti võib hirm olla tingitud sisemise eneseusu puudumisest ning ärevusest, et oma mõtete ja ideede väljaütlemine võib mõjutada seda, kuidas teised teid hindama hakkavad. Kuid ärge unustage, et mitte midagi tegemine ei tee küll midagi halba, kuid teisest küljest kaotate te ka võimaluse saavutada edu.

Pessimism

Ka see võib loovust mürgitada nii sisemiste kui väliste põhjuste tõttu. Näiteks on teie ümber kõik halvas tujus ja suhtuvad pidevalt kõigesse negatiivselt. Teil pole mingit motivatsiooni midagi muuta, sest kõik on niigi halb. Ka sisemine pessimism võib takistada loovust. See võib põhineda teie halval kogemusel, kuid vaid lootust kaotamata ja uskudes, et saate veel õnnestuda, võite oma loovuse täielikult vabastada ning kinkida maailmale midagi väga erilist.

Surve

Avalik surve ja ärevus töökeskkonnas põhjustab stressi ja see võib blokeerida teie loovuse. Stressi tundes ei ole aega rahulikult oma loovust nautida ning seega olete sunnitud kohanema väliste ootustega. Teiselt poolt võib teatavate ajaraamide seadmine loomingulisust stimuleerida. See aitab keskenduda ülesandele. Liiga palju survet lülitab aga sisse autopiloodi, mis viib teid mitte loomingulisuse, vaid mehaanilise töö teed pidi.

Traditsioonid

Kuni lapsed ei ole veel pressitud ühiskondlike normide ja raamide sisse, pakatavad nad loomingulisusest. Miski pole nende jaoks õige ega vale. Kuid aastatega aina suurem integreerumine ühiskonna normidega paneb meid raamidesse, millest saab suukorv loomingulisusele. Ka traditsioonid võivad anda impulsi luua, kui vaadelda neid avatud meelega ning lasta traditsioonidel ja normidel muutuda loomingulisuse sõbraks, mitte vaenlaseks.

Kriitika

Lastepsühholoogid väidavad, et lapse pidev kritiseerimine võib lämmatada tema loomingulisuse. Kas tõesti on hea joonistus vaid see, millel kujutatud inimese proportsioonid vastavad reaalsusele? Õppige võtma vastu kriitikat nii, et see ei mõjutaks teie loomingulisust. Võtke seda kui arvamust. Ja ärge lubage kriitikal hävitada eneseusku.

Apaatia

Üks loovuse suurimaid vaenlasi võib olla apaatia. Mõelge, miks see teid vaevab, miks pole õnnestunud loomingulistel mõtetel ja ideedel avalduda. Võib-olla puudub teil motivatsioon? Püüdke midagi muuta, kinkige endale midagi, sõitke sinna, kus pole veel käinud, minge jalutama värvikirevasse sügismetsa. Need väikesed sammud võivad taastada teie loovuse.

Raha

Kui teie elu ainsaks sihiks muutub raha, hakkab see ohustama teie loovust. Rahale keskendudes mõtlete alatasa sellele, kuidas teie kontol oleks seda võimalikult palju, kuid unustate, kuidas ennast realiseerida ja luua midagi muljetavaldavat. Kui suunata kogu oma tähelepanu rahale, on oht minna massidele meeldimise teed. Jah, see võib anda teile majandusliku kindlustatuse, kuid mitte seda, mida tegelikult elult ihkate.

Täielik vabadus

Vabadus on loomiseks vajalik, kuid täielik vabadus ning piirangute ja tähtaegade puudumine võivad avaldada vastupidist mõju. Soovides jääda loominguliseks, peate mõistma, et ei saa tähelepanuta jätta ka distsipliini. Isegi kõige andekamad kunstnikud on saavutanud oma edu ja loomingulisuse tipu järjepideva, igapäevase ning raske tööga.

Jaga
Kommentaarid