Miks inimesed kordavad üha uuesti ja uuesti mustreid, mis ei tee neid õnnelikuks? See on sellepärast et nad pole vabad. Nad ei oska ja julge teha valikuid enda tahtmisest lähtuvalt. Proovitakse teha nii nagu enamik teeb, käituda nagu enamik käitub. Kuid see ei pruugi kaugeltki õnnelikuks teha. Vastupidi, sellest võib lausa haigeks jääda. See on sellepärast, et tehes nii, nagu peetakse “õigeks” võib iseenda olemuse ja südamega väga suurde vastuollu minna. Ja füüsilises kehas avaldub selline vastuolu haiguse või valu näol.

See on keha meeldetuletus sulle: “Sa elad teisiti kui sa tegelikult peaks ja tahaks. Sinu elus on valdkondi, kus sinu tee on teistsugune kui sa praegu oled valinud.”

On üsna tavapärane puhkuse ajal kuhugi kaugele reisida. Reisil on soov nautida kauneid paiku ja kogeda uusi kogemusi. Enamasti otsitakse sealt kaugelt midagi veel. Midagi, mida tihtipeale endale ei teadvustatagi. Otsitakse rahu, kohalolu, rõõmu, harmooniat, isegi armastust. Aga võib juhtuda, et seda sealt siiski ei leita. Lisaks käiakse reisil sellepärast, et nii on kombeks, “Kõik ju käivad reisimas, lähen ka.”

Reisiks on vaja koguda raha ja organiseerida kasvõi pikem puhkus. Kui tahta, on ju kõik võimalik? Vajadusel saab ka lapsehoiu organiseeritud. Kui vaja, siis saab selleks kõigeks võtta kasvõi kuu aega. Reisil olles suudavadki osad inimesed, läbi erinevate vahendite, kogeda kohalolu, rahu ja rõõmu. Osad miskipärast ei suuda seda ka kõigest kaugel eemal viibides.

Siis võiks endalt küsida: “Kas ma reisin ja elan enda või teiste pärast? Kas see, et ma ostan kalli reisipaketi kallisse ja kaugesse sihtkohta, on minu enda pärast. Või on see sellepärast, et naabrinaine teeb samamoodi? Kas ma tunnen ennast pahasti, kui teised reisivad ja mina ei reisi. Kui nii, siis MIKS? Ma ei taha ju kehvem olla? Kuid kas ma olen seal kaugel tõesti tõeliselt õnnelik? Või on midagi nagu ikka puudu? Kas ma suudan vähemalt puhkuse ajal, reisil olles hetke nautida? Või pean kogu aeg järgmist sammu planeerima, mõtlema õhtusöögist, sellest mida homme teha või kuhu täna veel minna? Selle asemel, et hetke ilust ja kohalolust täielikku naudingut saada? Kas ma suudan oma puhkust nautida, ilma et püüaks iga hetk kogu raha eest kõike saada?”

Kui ei suudeta ka pool aastat etteplaanitud reisil täielikult kohal ja rahul olla, hetke nautida, siis on see selge märk sellest, et sa ei ela enda jaoks ja sul puudub piisav kontakt iseendaga.Et tavamustrist välja saada on hea kui keegi annab näiteks sellist nõu: “Kui inimene ei suuda ka kauaoodatud puhkuse ajal hetkes viibida ja tunneb ennast kuidagi laiali, on kogu aeg mõtetega ikkagi tööl, kodus, vanemate või laste juures, siis peaks ta valima teistsuguse puhkuse.”

Mõelda kui kogu selle ressursi, aja, raha ja logistika, mis läheb ühe kalli reisi planeerimisse ja selle väljaostmisse, panustaksid hoopis endasse? Enda arengusse. Mis oleks kui panustaksid oma puhkuseraha ja aja endaga kontakti loomisse? Et luua ja tuua enda sisse rahu. Eespool nimetatud teisi tundeid: rõõm, rahulolu, harmoonia, kohalolu ja armastus ei pea otsima kusagilt kaugelt. Need kõik on siinsamas, sinu sees, sinu südames olemas ja täiesti piiramatus koguses, kui sa vaid valid, soovid ja tahad.

Selle asemel, et paisata ennast reisil eesootavatesse võõrastesse ja segastesse energiatesse, mille tulemusel sinu sisemine tasakaal ja kohaloluvõime võivad veelgi enam ähmastuda, võta parem puhkus, kus sa puhkad välja. Kus sa ei pea midagi tegema ja kuhugi minema. Loo endale unistustelähedane keskkond, paik, kus valitseb lihtsus. Kuhu sul on varutud kõik, mida sul on vaja, et puhata.

Mine näiteks üksi maale. Mõnda kõrvalisse kohta. Kui sul omal maakohta pole, siis võib- olla on võimalik mõneks ajaks mõne tuttava maamajja või suvilasse minna. Võib olla on võimalik selline koht üürida. Lõppude lõpuks on võimalik ka korraliku varustusega metsas, telgis pikemaajaliselt peatuda. Seal on kontakt loodusega veel kõige parem, mis on väga oluline teel endani. Ja esialgu lihtsalt ole. Sa ei pea tegema mitte midagi. Õpi seda peent kunsti. Mida rohkem sa suudad vaikuses paigal olla, seda parem. Loomulikult võib mediteerida, nii palju ja niimoodi, nagu oskad.

Loo endale paik, kus sa saad kohtuda iseendaga ja puhata kõigest ja kõigist. Seda tehes sa juba oledki enda reaalsuse looja. Püüa puhata telekast, arvutist ja teistest inimestest. Telefon tasub helistamiseks sisse lülitada vaid siis, kui sul tõesti on kellegiga midagi jagada või vajad tuge. Võid valida endale niiöelda tugiisiku, kes sind ära kuulab ja nõu annab. Kuid iga liigselt pikale veniv telefonivestlus võib sind endast eemale kiskuda. Õpi püsima enda südames. Saada endale pidevalt armastust.

Seltsiks tasub kaasa varuda ilusat muusikat, mida kuulates sa ei tunne ennast kunagi üksi. Võib kuulata mantraid ja meditatiivset muusikat. Kui vaja, las muusika mängib ööpäevaringselt, loob sulle ilusa tausta ja see võib aidata hetke tabada. Enda kohene vaikusesse surumine võib tekitada lisapingeid ja hirme. Liigne enesepiitsutamine, enda liiga järsult kohtlemine on teguviis, millega kaotab enesearmastus. Ennast tuleb kohelda õrnalt, hoolitsevalt ja tingimusteta heakskiiduga. Vaikusesse võib siseneda siis, kui oled valmis ja tahad seda.

Kui sul puudub elumustrite murdmiseks julgus, algenergia, oskus, otsustavus, tahtekindlus ja teadmised, siis võid ju uurida ning küsida, kuidas seda teha? Kust leida see jõud ja pealehakkamine? Küsi nendelt, kes ise sama tee on läbi käinud. Nendelt, kes on õppinud andestama, lahti laskma, kes suudavad elada olevikus ja ei ripu mõtetega mineviku küljes. On olemas viisid, teraapiad, vaimsed praktikad, kuidas otseselt oma tahet, eluenergiat ja oma mõtteid kõnetada, läbi mille saabub tahtekindlus ning jõud oma elu tõeliselt muuta ja saab saabuda sisemine rahu ja vaikus. Võimalik on energiat raiskavad seosed enda ja teiste vahel ümber teha ning lahti päästa, nii saad ise enda jõudu endani jõudmiseks kasutada.

Kui sul on kontakt oma südame ja iseendaga, siis oledki saavutanud kõik, mida vaja. Siis polegi enam kusagilt midagi paaniliselt otsida. Siis on sulle kõik kättesaadav. Jääb üle ainult oma kogemusi, eluvoolu ja lähedasi tõeliselt armastada ja elu nautima hakata.

Iga järgmine hetk saab elus teha uued valikud, mis sulle läbi enesearmastuse saavad luua täielikumat, rahulikku ja rõõmuküllast reaalsust. Võid ka eelnevalt, enne puhkust maakohas, käia mõnel kursusel, kus õpetatakse, kohalolu, aeglustamist ja minevikus allasurutud emotsioonide vabastamist. Eelloetletud märksõnad ja oskus neid praktikas kasutada on vajalikud jõudmaks iseendani. Luba endale ka oma südame äratundmise põhjal valitud teraapiaid, välist abi, mis saavad anda sulle tagasi su jõu, tahte ja vabaduse. Mis aitavad sul leida õige teeotsa ja ukse.

Endas püsides võib üllatavalt ruttu juhtuda, et taipad, et vajadus kõige välise järele ja välise vajadus sinu järele polegi nii suur kui sa arvasid. Inimesel võib olla palju käitumisharjumusi. Üksi, lihtsalt “Olles” õpid sa leidma sooja ja pehme tunde, armastuse ja rõõmu, enda südamest ja õpid ümbritsema ennast armastuse kaitsva ja kõiketervendava väljaga. Õpid tundma tõelist ennast, enda pärisolemust. Õpid tundma ennast kodus ja õnnelikuna igal pool. Sa saad vabaks. Enesega kontakti loonuna, saad hakata tegema valikuid, kogema kogemusi ning käima kohtades, mis on õiged. Sinu elust saab igavikuline kulgemine sinu südamerajal- rõõmus, rahus ja armastuses.

Rohkem leiad Taavi blogist!