1. Mine alati loengusse. Mõned küll räägivad, et pole muret, saad kodus ka kõik ära õppida, aga see ei tööta nii. Esiteks on tagant järele õppimine asjatu lisatöö ja teiseks on õppejõududel alati midagi rohkemat öelda.

2. Ära jäta koolivälist elu unarusse. Jah, cum laudeja head hinded kõlavad ahvatlevalt, aga proovi leida tasakaal. Kui käid korralikult loengutes ja koolitööd on tehtud, siis kindlasti suhtle ka uute kursakaaslastega, käi väljas ja naudi tudengielu.

3. Alati tee koopia olulistest dokumentidest ja hoia neid näiteks Google Drive'is.

4. Loo endale süsteem. Tee iga aine jaoks eraldi kaust. Iga aine jaoks eraldi konspekt ja hoia kõike ühe ainega seonduv ühes kohas. Kui sul on süsteem, siis on sul ka oluliselt lihtsam õppida eksamiteks ja leiad alati kogu vajaliku üles.

5. Mõtle ette ja pea plaani. Kuna elad nüüd üksi - erakas või ühikas, vahet pole -, siis pead ise hakkama saama. Mida parema plaani endale teed, seda vähem tekib ka sekeldusi. Niisiis tee endale kohe selgeks, kus miski asi asub ja kuidas asjad käivad. Nii tunned end ka enesekindlamalt.

6. Õpi raha planeerima. Kui see juba praeguseks selge pole, siis omaette elava tudengina võiksid osata oma raha planeerida nii, et tuled omadega kenasti välja. Ehk siis pole mõistlik minna ja kogu taskuraha eest käristada sõpradele jooke välja.

7. Kui kasutad ühiselamu pesuruumis olevat pesumasinat, siis tea täpselt, millal su pesutsükkel lõppeb, sest muidu tõstab keegi teine su riided välja. Kuna teised tahavad ka oma pesu pesta ja pesumasinaid on piiratud kogus, siis on nõudlus suur.

8. Enne uude ainesse minekut tee endale ainekava selgeks. Loe, mida selles aines tegema pead, kuidas asjad käivad ja mida sinult tahetakse. Nii on sul terve kursuse jooksul palju lihtsam, sest ei tule ootamatuid üllatusi.

9. Tee endale õppeinfosüsteem selgeks. Sul on vaja teada, kuidas aineid üles leida, nendele registreerida ja palju muudki. Näiteks osades ainetes on vaja end eksamile eraldi registreerida. Selleks on õppeinfosüsteemis ehk ÕISis eraldi koht. Kuigi alguses tundub see keeruline, siis ajapikku saad asja selgeks. Ülikoolis on ka palju abilisi, kes hea meelega näitavad, kuidas kõik käib.

10. Maga piisavalt. Jah, see on päriselt ka oluline, sest loengud kestavad reeglina 1,5 tundi ja selleks, et seal keskenduda, pead olema puhanud.

11. Kui elad ühikas ja toanaabriga on mured, siis räägi need temaga selgeks. Kui toanaaber segab ja sa ei suuda temaga koos elada, siis räägi sellest majajuhatajaga ja sulle leitakse kiiresti lahendus.

12. Ära torma esimesel aastal tööle. Keskendu alguses õppimisele. Esiteks on kogu ülikoolisüsteem võrreldes gümnaasiumiga pisut erinev. Sellega sinasõbraks saamine võtab pisut harjumist. Mine tööle hiljem, kui oled juba kõigega harjunud ja suurem osa õppeaineid on läbitud.

13. Taotle kõikvõimalikke stipendiume ja toetusi. Mine ülikooli kodulehele ja uuri stipendiumite ja toetuste alt, millele sul võiks õigus olla. Pea sellel teemal nõu ka ülikoolipoolse nõustajaga. Võib-olla on sul õigus igakuisele toetusele.

14. Saa oma õppejõududega tuttavaks. Kuna neist igaüks tegeleb oma alaga, siis saavad nad sulle kindlasti moel või teisel abiks olla. Mõned oskavad anda häid soovitusi, teised leida sulle sobiliku tee õpingute jätkamiseks.

15. Kui elad ühiselamus, siis kanna pesemisruumides plätusid. Igaks juhuks. Kuigi boksikaaslased võivad tunduda puhtad, siis tasub olla ikkagi hoolikas.

16. Eelista võimalusel ühiselamut. Unusta ära need õudusjutud, mida vanem generatsioon räägib. Ühikas elamisel pole midagi viga. Eriti tudengina. Majad ja ruumid on puhtad, heas korras. Lisaks loob ühiselamus elamine tohutult hea pinnase sotsialiseerumiseks. Kohtud väga paljude uute inimestega. Mõnedes ühiselamutes on olemas ka administraator, kes on 24/7 kohal ehk kui vajad millegagi abi, siis sa pole üksi. Ja sa ei pea tingimata tuba kellegagi jagama. Kui oled nõus maksma topelt, saad isikliku toa.

17. Kui lähed ülikooli teise linna, siis mine uudista linnas ringi. Saa tuttavaks uue linnaga, kus sa nüüd elad. Uuri, milliseid söögikohti selles linnas on ja millised on peamised kohad, kus tudengid koos käivad.

18. Leia endale suveks praktikakoht. Praktikal võid käia ka mitu suve. Erinevate erialade üliõpilastele saadetakse aeg-ajalt e-kirju, milles pakutakse praktikat. Kindlasti leiad praktikakoha ka oma õppejõudude või ülikoolipoolse nõustaja abil.

19. Võta osa erinevatest üritustest. Tudengipäevad on näiteks vahva üritus. Aeg-ajalt käivad ülikoolis ka külalislektorid teiste maade kõrgkoolidest, kes annavad loenguid põnevatel teemadel.

20. Vali endale mõned põnevad valikained. Loomulikult siis, kui aeg on. Valikained annavad aga hea võimaluse saada teada teemadest, millest oled huvitatud, aga mis pole võib-olla su erialaga otseselt seotud.