Sellega astub Fertilitas maailma eesrindlikemate ja beebisõbralikumate sünnitusmajade nimestikku. Selle tunnistuse saamiseks peab haigla vastama tervele hulgale rahvusvahelistele nõuetele, teatas ETAle UNICEFi esindaja Eestis Toomas Palu.

Beebisõbraliku haigla liikumine on maailmas väga aktiivne. "Tänu Rootsi valitsuse aktiivsele toetusele on Rootsis kõik sünnitusosakonnad beebisõbralikud, lapsed saavad kaua rinnapiima ja on tervemad," selgitas Palu.

UNICEFi hinnangul on Eesti sünnitusosakondades tingimused emadele ning lastele viimase 10-15 aasta jooksul muutunud oluliselt sõbralikumaks. Oluliselt on sellele kaasa aidanud Eesti Rahvuslik Rinnapiimakomitee, mille eesotsas on doktorid Adik Levin, Ruth Soonets ja Mai Maser. Siiani pole aga ükski Eesti 19 sünnitusosakonnast suutnud igapäevasesse töösse sisse viia kõiki beebisõbraliku haigla nõudeid täitvaid muutusi.

Beebisõbralikes haiglates on nõutakse imetamist toetavate reeglite täitmist, sest imetamine kindlustab lapsele õige ja tervisliku, paljude haiguste vastu kaitsva toitumise ning turvatunde. Ka kinnistab see ema ja lapse vahelist kiindumust.

20. sajandi II poolel toimus suur muudatus kunstliku toitmise kasuks ja imetamise kahjuks. Laste tervise kaitseks võeti Ühendatud Rahvaste Organisatsiooni eestvõttel 1990. aastal vastu Innocenti deklaratsioon, mis ütleb: "kõik naised peaksid imetama oma lapsi vähemalt neli kuni kuus kuud ning, andes juurde vajalikke lisatoite, jätkama imetamist kuni lapse kaheaastaseks saamiseni või veel kauem".

Et imetamise sujumine sõltub edukast alustamisest, algatati Maailma Tervise Organisatsiooni (WHO) ja UNICEFi poolt beebisõbraliku haigla initsiatiiv (Baby Friendly Hospital Initiative). Organisatsioon seab eesmärgiks sünnitusosakondades kindlate, imetamist toetavate reeglite täitmise, et tagada imetamisele hea algus.

Beebisõbraliku haigla tunnistuse võtsid Fertilitases vastu haigla peaarst Ivo Saarma ja perekooli juhataja ämmaemand Ülle Lember. Tunnistuse andsid üle ÜRO alaline esindaja Eestis Petra Lanz de Bernardis ja UNICEF Eesti asepresident, professor Tiina Talvik. Tseremooniast võtsid osa UNICEFi esindaja Eestis Toomas Palu ja sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Kaie Mõtte. Oma tervituse Fertilitasele on saatnud UNICEFi Euroopa peakorter ja UNICEF Eesti president Elle Kull.

Beebisõbraliku haigla tunnuseks riputatakse haigla fuajeesse kuldne seinaplaat ja selle kohale Pablo Picasso lakoonilise, kuid südamliku teose "Marternity" (Emadus) koopia, mis kujutab ema ja last.

UNICEF Eesti Rahvuskomitee egiidi all jätkuva beebisõbraliku haigla liikumise projektijuht on UNICEF Eesti asepresident, Tartu Ülikooli Lastekliiniku juhataja professor Tiina Talvik ja koordinaator lastearst, meditsiinidoktor Heili Varendi. Tänaseks on mitmed Eesti sünnitusmajad on avaldanud valmisolekut ja huvi taotleda beebisõbraliku haigla tiitlit.

UNICEF on veendunud, et Fertilitasele järgnevad peatselt kõik Eesti sünnitusmajad, lastehaiglad ja polikliinikud. Maailma eesrindlike riikide kogemus on tõestanud rinnalaste imetamise riikliku toetamise vajalikkust. See on efektiivne ja suhteliselt odav võimalus laste ning sellest tulenevalt ka kogu rahva tervise parandamine.

"Oleme veendunud, et selline programm vajab kohest valitsuse toetust ja lülitamist terviseedenduse prioriteetide hulka juba 2001.aastal, sest Maailma Tervise Organisatsiooni ja UNICEFi suunised aastaks 2000 näevad ette beebisõbraliku keskkonna põhimõtete sulandamist kõigi riikide, ka Eesti Vabariigi terviseedenduse alustesse ja tervishoiu kõikidesse lülidesse," teatas Palu.