Porterit tuntakse eelkõige õllena, mida juuakse talveperioodidel. A. Lc Coq’i juhi Tarmo Noobi sõnul on tume õlu olnud eestlaste jõululaual juba aegade algusest, sest selle tummine ja tugevam maitse sobib hästi pidulaual pakutava sealiha, hapukapsa ja verivorstiga.

Noop rõhutab, et kui porterit pakkuda toidu kõrvale, tuleb seda serveerida värskelt, korraliku tihke vahuga, õigel temperatuuril ning spetsiaalsest õlleklaasist, mis toob esile õlle aroomi ja maitseomadused. Porterit pudelist klaasi kallates tasub klaas keerata 45-kraadise nurga alla ja täita nii pool klaasist. Seejärel tuleks tõsta klaas püsti ja valada ääreni täis. Nii tekib joogile vahumütsike.

Lisaks porterile kui jõuluroogade saatjale, tasub proovida kõnealust jooki kasutada ka pühadeaegsete roogade valmistamisel. Harrastuskokkaja Kätrin Maidla leiab, et õlu pole pelgalt jook ning julgustab kõiki kasutama toitude valmistamisel just porterit. Porter annab nii magusale kui soolasele roale huvitava ja omapärase maitsenüansi, mis pakub kindlasti söögilauas ka kõneainet.

Verivorsti-pohlamoosiga plaadipirukas

Verivorsti-pohlamoosiga plaadipirukas

Amps julgematele, mis tekitab oma erilisusega lauas kindlasti kõneainet. Kuigi traditsioonilised maitsed, omandavad need sellisel kujul serveerides täiesti uudse ilme. Saad 8 portsjonkooki ja väiksemapoolse plaadipiruka.

Taina jaoks:
350 grammi
võid (toasoe)
6 dl
jahu
2 dl
jõuluporterit (A. Le Coq)
1 tl
soola

Täidise jaoks(1):
400 grammi õlles hautatud
hapukapsast*
200 grammi meelepärast
sulajuustu
200 grammi peekonit või
suitsusinki
soola, pipart

Täidise jaoks(2):
400 grammi meelepäraseid
verivorste
100 grammi jagu
pohlamoosi

Valmista tainas. Sega omavahel jahu ja sool, lisa toasoe või ning õlu, sega ühtlaseks, kuni moodustub sametine, pehme tainas. Pane pooleks tunniks külmkappi tõmbama.

Valmista täidis. Prae pannil hakitud peekon/suitsusink, sega hulka õlles hautatud kapsas, lisa juust ja sega täidis ühtlaseks. Maitsesta soola-pipraga. Jahuta.

Teise täidise jaoks koori verivorstidelt nahk ja murenda sisu väiksemateks tükkideks.

Jaga tainas kaheks. Pane pool tainast tagasi külma. Rulli üks osa tainast hästi jahusel laual lahti ca 7mm paksuseks. Lõika suure klaasiga ringikujuline tükk, aseta võitatud muhvinipanni/ramekini ning suru ühtlaselt vormi külgedele. Korrigeeri vajadusel järgmise tainatükki suurust. Vooderda kõik vormid.

Jaga hapukapsa täidis võrdselt vormidesse ja kaunista pealt meelepäraselt tainaribadega. Määri munamäärdega ja küpseta 200 kraadises ahju keskosas kuldseks (20-25minutit). Serveeri kohe.

Jaota teine osa tainast kaheks ja rulli jahusel laual kaheks võrdse suurusega ristkülikuks. Tõsta üks tainaplaat ahjuplaadile, määri peale pohlamoos ja kata ühtlaselt verivorsti tükkidega. Aseta peale teine tainaplaat, suru näppudega ääred kõvasti kinni, määri munamäärdega ja küpseta 200 kraadises ahjus kuldseks (ca 20-25minutit). Serveeri kuumalt.

Jõuluporteris hautatud sink pohlaglasuuris

Jõuluporteris hautatud sink pohlaglasuuris

Mõnus jõulusink, mis saab oma maitse magus-tummiselt jõuluõlult ja ümber pidurüü pohlaglasuurist. Tõeline jõuluõhtusöögi lauakuningas, pakkudes maitsenaudinguid igale külalisele. Singi saab päevake enne valmis teha ning vahetult enne serveerimist sätendava magus-vürtsise glasuuriga katta. Jagub kümnele-kaheksale:

ca 3 kilone sealihast ahjupraad, kamaraga.

Haudeleem:

2 pudelit A Le Coq jõuluporterit
1 liiter õunamahla
vett
1 kaneelikoor
1 suurem sibul
1 spl soola
mõned pipraterad

Pohlaglasuur:
5 spl magusamat
pohlamoosi
5 spl
haudeleent
1 tl
sinepipulbrit
0,5 tl
kaneeli

Seo liha ümberringi tugevasti kuumakindla nööriga kokku. Pane potti, kata külma veega ja lase kiiresti keema tõusta. Kalla keev vesi ära, loputa liha puhtaks, puhasta pott. Vala potti õlu, õunamhal, lisa pooleks murtud kaneelikoor, neljaks lõigatud sibul, sool ja pipar. Pane liha potti ja lisa nii palju vett, et liha kaetud oleks. Lase keema tõusta ning keeda kaane all tasasel tulel 3-4 tundi.

Kui valmistad singi päev varem, lase sel leemes jahtuda. Hoia külmas.

Enne serveerimist eemalda singilt nöör ja kamar. Lõika rasva sisse diagonaalis kahte pidi sisselõiked.

Glasuuri valmistamiseks sega kastrulis pohlamoos, haudeleem, sinepipulber ja kaneel. Lase keema tõusta ning keeda mulinal, kuni glasuur pakseneb (ca 5 minutit). Vala aeglaselt lihale, lase glasuuril lõigete vahele imbuda. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuniks liha on pruunistunud ja glasuur tumepunane.

Jõuluvahvlid

Salapäraselt krõbedad piparkoogivahvlid pohla-kohupiimavahuga

Nostalgilised vahvlid on igale eestlasele meeltmööda magusapoolis. Tänu salakoostisosale A Le Coq jõuluporterile on need vahvlid eriliselt krõbedad, jõuluselt piparkoogimaitsega, täidetud sametpehme pohla-kohupiimavahuga. Kuigi valmistamine nõuab tiba aega küpsetamise näol, saab sellest kindlasti hitt nii laste kui täiskasvanute seas, kõigil oma lemmiknüansid. Jagub kuuele.

Taina jaoks:
1 dl nisujahu
2 dl A Le Coq jõuluporterit
0,5 dl piima
1 suur muna
3 spl suhkrut
noaotsatäis soola
1 tl piparkoogimaitseainet
1 spl sulatatud võid või õli

Kreemi jaoks:
4 dl vahukoort
400 grammi meelepärast kohupiima
3 spl suhkrut
pohlamoosi

Valmista tainas eelneval õhtul. Klopi muna suhkruga lahti. Sega omavahel jahu, sool ja piparkoogimaitseine. Lisa munale ja sega ühtlaseks. Kalla juurde õlu ja piim, sega läbi. Viimasena lisa rasvaine. Sega ühtlaseks. Saad kaunilt karamellivärvi vedela taina. Lase üleöö külmkappis tõmmata.

Järgmisel päeval sega tainas kergelt läbi ja küpseta krõbedad vahvlid. Keera iga vahvel ettevaatlikult kohe pärast küpsetamist kiiresti torbikuks.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor pehmeks vahuks, sega hulka suhkur ja kohupiim, seejärel lisa pohlamoos ning sega kreem kergelt läbi. Täida ettevaatlikult vahvlid ja serveeri kohe.