Väärt põhjused arbuusi armastamiseks ja õpetus, mille abil magus vili ära tunda

 (12)
Nõmme turg-21
Herilased arbuusilFoto: Tanel Meos

Arbuusihooaeg on täies hoos ja kui sa pole selle vilja võlusid veel enda jaoks avastanud, siis see artikkel on just sulle. Siin on sulle põhjused, miks arbuusi armastada ja soovitused, mille järgi magus vili ära tunda.

Arbuus sisaldab keskmiselt 90% vett ja 100 grammi kohta vaid ligikaudu 40 kilokalorit. Arbuusi seemnete kaalust moodustab neljandiku D-vitamiinirikas õli. Arbuusis on palju magneesiumi ja rauda.

Raviomadused

  • Kui liigesed valutama kipuvad, tuleks nii hommikul kui õhtul süüa vähemalt pool kilo arbuusi. Mõne päeva pärast peaks niisuguste söögikordade varal valud tublisti vähenema.
  • Hemorroidide (pärakukomude) veritsemise puhul pesta pärakuots puhta veega ja asetada sellele arbuusimahlas niisutatud tampoon.
  • Igapäevane arbuusisöömine tagab hea une.
  • Vaevav kõhukinnisus kaob nädala jooksul, kui pidada arbuusidieeti: tarvitada selle aja jooksul iga päev vaid 1 kilo arbuusi viljaliha.
  • Kõhulahtisust ravib kange tee joomine, mille järel süüa ära suur tükk arbuusi.
  • Klaas arbuusimahla (või suur tükk arbuusi) vähendab üsna ruttu kõrvetised.
  • Normaliseerib soolestiku tööd, soodustab kolesterooli ja šlakkide väljaviimist organismist ning omab diureetilist efekti. Arbuusis on südamele vajalikku kaaliumit, mis teiste diureetikute kasutamisel organismist välja viiakse.
  • Näonahka toidab suurepäraselt supilusikatäis arbuusimahla segatult supilusikatäie pärmi ja sama suure hulga meega. Segu tuleb enne näole kandmist pimedasse panna ja hoida, kuni see paar-kolm korda suuremaks on paisunud. Pärast maski eemaldamist niisutada nägu arbuusimahlaga.

  • Kuivale nahale teeb meeldiva teene kaerahelveste (3 spl) ja arbuusimahla (5-6 spl) segu, mida on enne näole kandmist lastud paisuda. Mask kanda näole veerand tunniks.
Seotud lood:

Säilitamine

Arbuuse marineeritakse tavaliselt suurtes nõudes tervelt, neile auke sisse torkides. Viiludena marineeritav vili tuleks lõikuda niisugusteks tükkideks, et need näiteks 3liitrise purgi suust sisse mahuvad. Purk täita nendega tihedalt. Siis valada peale keev vesi, mis veerand tunni pärast lõikudelt teise nõusse kallata. Lahusele lisada (3liitrise purgi korral) 100 grammi suhkrut ja 50 grammi soola ning lasta see paariks-kolmeks minutiks keema. Seejärel lisada sada grammi söögiäädikat (6%) ning kuni purgi servani arbuusidele valada. Kaanetada kohe.

Kuidas valida?

Arbuus talub suhteliselt hästi transporti ja viljad järelküpsevad pärast koristamist. Mingis mõttes reedab arbuusi küpsust tema küljes ripnev viljavars. Kui viljavars on värske ja roheline, peab arbuus suure tõenäosusega veel mõned päevad küpsema.

Ühtlaselt kollakaks tõmbunud, kuid veel kindlalt vilja küljes olev viljavarre jupp näitab, et arbuus on valminud. Seevastu täiesti kuivanud ja vilja küljest kergelt eemalduv vars võib viidata ülevalmimisele.

Koputa arbuusikoorele: valmis vili annab vastuseks kõmiseva heli, pooltoores arbuus kõlab tühjalt.

Eelista kollase laiguga arbuusi.

Väldi arbuuse, mille koores on lõhed või pehmed laigud.

Arbuusid jagunevad nn emasteks ja isasteks viljadeks. Emasviljadel on varre vastaspool ehk põhja õnaruses suurem puitunud laik, isasviljadel on see tilluke. Väidetavalt on “emased” arbuusid magusamad, “isased” hapukamad ehk toored.