Pühade-eelses saginas kaubamajades ringi joostes ja kingitusi otsides kipub tekkima lootusetuse tunne: kas ma leian selle sobivaima kingituse, kas mul on raha selle ostmiseks, mis siis, kui see ei meeldigi mu lapsele? Algne soov teha lastele heameelt muutub sageli kinnisideeks leida midagi väga õiget — mingi asi, mis tooks pikaks ajaks naeratuse kingisaaja näole. Kas ilusatesse ümbristesse pakitud kinkide saamine täidab pühadeajal meie laste unistused ja muudab nad õnnelikumaks?

Materiaalseid kingitusi võib oma mõju poolest võrrelda sõltuvusttekitavate ainetega, mis teevad ainult ajutiselt tuju heaks. Ka kingituseks saadud mänguasjade mõju ei kesta väga kaua ja varsti vajavad lapsed uut „doosi“, uut ja veelgi uhkemat kingitust.

Üha enam inimesi on siiski hakanud piirama asjade ostmist ja püüavad leida muid lahendusi. Hiljuti Ühendkuningriikides läbi viidud uuringus „Origins of Happiness“ leidsid teadlased taas kinnitust sellele, et õnn ei sõltu nii palju materiaalsetest väärtustest, kuivõrd tervisest, lähedussuhetest ja vaimsest heaolust laiemalt. Kuidas siis pakkuda oma lastele seda, mis teeks nad pikemaks ajaks õnnelikumaks?

Kingi lastele sinu aega!

Ühes küsitluses uuriti lastelt, mis neile pühade juures kõige enam meeldis. See ei olnud vinge puhkusereis või vabadus koolitundidest. See oli aeg, mis veedeti koos oma vanematega, kui vanem oli lõõgastunud ja tõeliselt nautis lapsega koos olemist. Laste vastuste hulgast jäid kõlama lihtsad tõed, nagu näiteks „Lesimine koos isaga ja lihtsalt taevasse vaatamine.“

Miks mitte kinkida siis lastele hoopis ise koostatud kinkekaarte, millele võid kirjutada näiteks:

  • Ühine lõuna vanematega sinu valitud kohas
  • Ühine metsamatk sinu valitud ajal
  • Maailma parim massaaž sinu isalt
  • Sinu valitud käsitöö tegemine koos ema või isaga
  • Sinu lemmikspordiala võistluse külastus koos vanemaga
  • Sinu valitud filmi vaatamine filmiõhtul koos ema ja isaga

Me saame filmida lapsega koos veedetud aega, näiteks ühist kokkamist või lauamängude mängimist või metsamatka, ja teha sellest filmist ka vanavanematele jõulukingituse. Või kinkida ka vanavanematele kinkekaardi, mis sisaldab filmiõhtut koos lapselapsega. Selliste kingituste tegemise juures võib lasta oma loovusel lennata.

Materiaalsete kingituste tegemise harjumusest ei ole kerge loobuda, kui juba novembri algusest hakkavad kõik telekanalid näitama jõulukinkide reklaame, mõjutades seeläbi meie laste ootusi ja soove. Jõulukinkide tegemise traditsioon pärineb ammustest aegadest ja sealt ka uskumus, et mida rohkem asju, seda uhkem jõulupidu. Uudsete kingiideede väljamõtlemine vajab kindlat veendumust, et nendega on võimalik lapsele tõeliselt rõõmu valmistada ja et see tunne jääb lapsele meelde pikaks ajaks.

Peamine põhjus, miks sel imelisel ajal pere ja lähedastega kokku saada, ei ole ainult kinkide jagamine. Sina ise vanemana oledki see kingitus! Pühendades aega ja tähelepanu, mida su lapsed nii väga vajavad. See täidab nii lapsed kui ka vanemad õnnetundega.

Allikas: tarkvanem.ee