1. Langeta otsuseid vastavalt enda sisetundele, mitte sugulaste soovidele

Vanaema Maali ja onu Heino suudavad kindlasti leida väga palju vigu su elustiilis. Kui sa pole suhtes, saad selle eest vastu pead. Kui sul pole lapsi, noritakse selle kallal. Küll saad liiga vähe palka, oled liiga kõhn või paks, riietusstiil on kohutav ja juuksevärv vale — millegi kallal leiavad nad ikka norimismaterjali, sest nemad omast arust teavad kõige paremini, kuidas sa peaksid oma elu elama. Parim, mis saad teha, on mitte lasta end nende õelatest märkustest segada. Langeta otsuseid vastavalt oma sisetundele ja tee, mis tundub kõige õigem. Jäta maha oma loll peika, kes sulle halvasti mõjub ja värvi juuksed heleroosaks, kui soovid. Ainult nii suudad jääda iseendaks ning sugulaste mürgised märkused ei pääse sulle naha alla. Ja siis oskad sa neile ka selgitada või põhjendada, miks sa tegid nii ja mitte teisiti, aga sa ei pea seda üldse tegema, sest tead niigi, et sul on õigus.

2. Kogu enda ümber rohkem positiivseid inimesi

Kui tead, et sul on ees üritus, kuhu tulevad ka need inimesed, keda sa silmaotsaski ei salli, püüa sinna kutsuda rohkem neid, kelle seltskonnas sul on tore ja mõnus olla. Nii ei pea sa muretsema, et näägutajate kogu energia sinu peale kulub ja kui sul veab, õnnestub üldse nendega kokkupuudet vältida. Ja isegi kui nad saavad su natist kinni ja teevad maha kõik su viimase aasta valikud, on sul hiljem toredad sõbrad ümber, kes su tuju kiiresti uuesti heaks teevad.

3. Andesta, aga ära unusta

Vanematel inimestel kaob taktitunne täielikult ning nad paiskavad välja kõik, mis sülg suhu toob. Tavaliselt ei ole nende eesmärk sulle haiget teha, kuigi see nii tundub. Enda meelest soovivad nad ainult head, aga see kukub lihtsalt väga inetult välja. Kõige parem on, kui sa üldse ei reageeri. Ilmselt tahaksid järjekordsele kommentaarile su kehakaalu kohta neile näkku karjuda, et käi kuu peale ja pole sinu asi, aga lihtsam on see sügavalt sisse ja välja hingates mööda lasta, et mitte tüli üles kiskuda. See muidugi ei tähenda, et peaksid pidevalt laskma endale haiget teha. Jõululauas ei ole sobilik tülitsema hakata, aga mõnel muul hetkel võiksid küll neile öelda, et nende sõnad haavavad sind ja sa ei taha nendel teemadel rohkem rääkida.

4. Hoolitse enda eest

Kui sa oled ise terve ja tunned end oma kehas hästi, sa oled oma valikutes kindel ning eluga rahul, ei mõju sulle vastikute õiendajate katsed sind jõululauas ignoreerida või sulle “ära panna”. Mida paremini ja kindlamalt sa ennast oma kehas tunned, seda rohkem need märkused sul mööda külgi maha jooksevad.

5. Keskendu neile, kes sind armastavad ja kellega sul on hea läbisaamine

Sugulaste kokkutulekul on sul võimalik valida, kellega sa suhtled ja kellega mitte. Võimalusel organiseeri oma jõuluõhtu nende inimeste seltsi, kellega sul on hea olla ja väldi neid, kes sul tuju nulli viivad. Ka siis, kui tõesti oled sunnitud ebmeeldivate inimestega ühes lauas istuma, saad sa valida endale koha neist võimalikult kaugele ja istuda oma õe või ema või vanatädi kõrvale, kelle seltsis tunned ennast mugavalt.

6. Suhtu neisse sama kenasti kui oma sõpradesse

Lahkus on mõnikord parim abinõu. Raba nad heasoovlikkuse ja ilusate sõnadega juba uksel jalust. kui teil on varem kokkupõrkeid olnud, tulevad nemadki õhtut veetma teadmises, et siit tuleb üks järjekordne äge sõda. Aga kui neid lahkelt kallistad ja viisakalt tervitad, võtad neilt võimaluse oma mürgist palet näidata ning teil võib koos olla päris tore.

7. Sina oled kõige olulisem

Seda peab kordama üha uuesti ja uuesti. Kellegi teise negatiivne arvamus läheb korda ainult inimesele, kes pole endas kindel ja kes lubab kellelgi teisel oma elu valitseda. Sa ei pea minema tädi Malle juurde õhtusöögile, kui sa ei taha ja kui sa parema meelega oleksid hoopis koos oma sõpradega. Onupoeg Jaan, kes on sind alati pisikeseks tüütuseks kutsunud, võib oma jõulupühi ilma sinuta veeta, sina võid sel ajal hoopis palmi all puhata ja elu nautida. Las nad omaette kiruvad sind, kui vajalikuks peavad, aga nemad ei juhi sinu elu, sina ise teed seda!

8. Kui vaja, eemalda nad oma suhtlusringkonnast

Kõik eelnevad punktid on õiged ja me siiralt soovitame neid kasutada, aga oluline on ka osata piiri tõmmata. Kui tunned, et nende käitumine on läinud üle igasuguse piiri, on sul täielik õigus nad oma suhtlusringkonnast täielikult välja arvata. Eriti siis, kui sa oled tõesti kõike proovinud - ignoreerinud, rääkinud, selgitanud ja palunud neil lõpetada ja nad ikkagi ei tee seda. Inimesed, kes räägivad sinust halba, valetavad su kohta, klatšivad sind tagaselja ja mõnitavad otse näkku, ei peaks kuuluma su lähikonda isegi siis, kui nad on lähedased pereliikmed. Peres hoolitakse ja armastatakse, mitte ei pussitata noaga selga.

9. Räägi juba varakult asjad selgeks

Võid veel proovida seda, et enne jõuluõhtut, kui kõik on koos ja pinged laes, võtad telefonitoru või lähed neile külla ja räägid asjd selgeks. Selgita viisakalt ja rahulikult ning mina-sõnumit kasutades, kuidas teatud teemad teevad sulle haiget ja sa sooviks, et neid teie ühisel koosviibimisel ei puudutataks. Tee seda süüdistamata, väga rahulikult ja lahkelt, et nad ei tunneks, et sa ründad neid. Võib juhtuda, et nad tõesti teevad omast arust nalja ning ei taju üldse, et sa tegelikult saad tõsiselt haiget, kui nad su kehakaalu üle ilguvad. Aga võib ja olla, et neil on täitsa ükskõik ja siis tuleb kasutusele võtta punkt 8.

10. Haara vestlusesse keegi, kelle arvamust näägutaja kuulab

Kui tunned, et nad lähevad üle piiri, võta endale abijõudu. Su ema, õde või onu, kelle sõna loeb, peaks ise vahemeheks tulema ning selgeks tegema, et selline asi peab lõppema. Aga pea meeles, et vahendajal on head suhted nii sinu kui nende teistega ja ta ei tohiks valida pooli (ja sa ei tohi solvuda, kui ta jääb neutraalseks ega astu 100% sinu poolele).

Allikas: Trending Posts