GPS näitas Oslost Stavangerisse 505 kilomeetrit ning ajaks kaheksa tundi. Tegelikkuses kujunes meie sõit kuue tunni pikkuseks ning me jõudsime vaid poolele maale. Kuidas nii?

Ma teadsin, et peame sõitma mägedes, kuid ei olnud arvestanud sellega, et see ei tähenda Norra seda, et sõidad ühest künkast üles ja teisest alla, vaid sõit kulgeb mööda kitsaid ja käänulisi teid mäetippudesse, siis orgudesse, jälle mäetippu ja alla orgu. Maksimaalseks kiiruseks 50-60 km/h.

Kui ma oleksin sellega arvestanud, siis oleksin ma juba teekonda planeerides osanud uurida ka võimalikke ööbimispaiku, aga mina olin kindel, et jõuame sihtkohta. Tee peal majutuskoha leidmine ei ole iseenesest mingi probleem, igas väikeses külas ja linnakeses on suveperioodil avatud mõni hotell, motell või kämping. Küsimus on vaid selles, kas sinna on saada vaba tuba ja millised on hinnad. Toa võib saada 80 euroga ja 350 euroga. Meie tahtsime saada 80 euroga, kuid lõpuks õnnestus meil kõige soodsam ööbimiskoht leida 130 euroga.

Meil oli ööbimiskohta sõita 90 kilomeetrit. Sõitsime nüüd juba rahulolevalt mööda mäekülgi, meie taga, ees ja küljel kõrgusid taevasse tõelised kaljulahmakad, vaated olid hingematvad. Piltidega on seda isegi raske edasi anda, kuid loodetavasti saate te mingigi aimduse sellest ilust, mida Norra loodus pakub.

Foto: Eveliis Kund-Zujev

Foto: Hovden.com

Kui me siis ühel hetkel jälle GPSi vaatsime, näitas see vahemaaks sihtkohta 138 kilomeetrit ning ajaks 1 tund ja 40 minutit. Me olime juba tund aega sõitnud! Pärast kaardilt vaadates saime me aru, et olime teinud üüratu ringi ümber mägijärve, sest me olime ilu ahmides kogemata maganud maha õige pöörde. Vale pööre mägedes tähendab aga täpselt seda, et reis võib pikeneda ulmelise teekonna võrra ning läbi väga käänuliste ja inimtühjade piirkondade.

Huupi (see tähendab laias laastus vaid hinna järgi valitud hotell, mis justkui pidi tee peale ka jääma) valitud hotell, mille me hilisõhtul siiski üles leidsime, asus aga nii maalilises paigas, et meil läks korraks isegi väsimus ning teel tekkinud hirm meelest.

Foto: http://solvgarden.no/Foto: http://solvgarden.no/

Mägedes sõit on Norras kindlasti midagi sellist, mida tasub kogeda, igal aastaajal, kuid kui te ei taha olla sellised vandersellid nagu meie, siis tasub meeles pidada paari väga lihtsat reeglit:

- reisi alustades uurige täpselt järgi marsruut, kalkuleerige mõistusega kui pika vahemaa te olete võimelised läbima ning valige juba reisi broneerides sobivad ööbimiskohad. Väsinuna ning kehva internetiga on kämpingu broneerimine palju rohkem aega ja närve kulutavam tegevus;
- ärge unustage kütusepaaki täis võtta ning hinnake kui palju te ühe paagitäiega läbida saate, mägedes kulub kütust oluliselt rohkem;
- võtke kaasa toit ja vesi. Vahemaad asustatud punktide vahel võivad olla suured ning poed -söögikohad sihtkohta jõudes juba suletud..

Muidugi on meie moodi spontaansel reisimisel omad võlud, kuid selline reisistiil ei sobi kindlasti mitte kõigile. Eriti väikeste lastega reisides.