Paljudes kultuurides peetakse vananevate pereliikmete ülalpidamist ning abistamist järeltulijate kohustuseks, mistõttu on tavaline, et noorpere majas elab ka mitukümmend aastat vanem ema või isa. Üha kiireneva elutempoga ning pereelu asemel pigem karjäärile orienteeritud läänemaailmas on aga üha tavalisemaks muutumas oma vanemate vanadekodusse paigutamine. Selle variandi eeliseks peetakse tihtipeale vanadekodu spetsialiseeritust: asutus teab paremini, kuidas eaka eest hoolitseda, teda aidata ning tema aega sisustada. Lisaks võimaldab vanadekodu oma elanikel veeta aega omavanustega erinevates grupitegevustes.

Paraku ei pruugi vanadekodu elanikel tegelikkuses selline elukorraldus kuigi hästi sobida. Uuringud on näidanud, et USA-s kogevad 43% vanematest täiskasvanutest sotsiaalset isoleeritust, mis on lähedalt seotud üksildustunde, depressiooni ning vaimse ja füüsilise hääbumisega. Isiku vanadekodusse paigutamine tihtipeale ei leevenda antud tundeid ning enamus juhtudel nende depressioon süveneb veelgi enam. Antud faktoreid arvesse võttes otsustati USA-s Seattle’s paiknevas Generatsioonidevahelises Õppimiskeskuses katsetada uudset lähenemist: üle 400 elanikuga vanadekodusse rajati eelkool, mis võimaldab vanematel inimestel veeta aega ning jagada oma elukogemusi väikeste lastega.

Nii õppimiskeskuse töötajate kui elanike perekondade sõnul on eelkooli rajamine toonud nii laste kui eakate eludesse suuri positiivseid muutuseid, täites keskuse naeru ja elurõõmuga. Projekti laialdane eesmärk oli aidata lastel õppida vananemise kohta, mõista normaalset vananemisprotsessi, aktsepteerida erivajadustega inimesi, vähendada nende hirmu eakate ees ning anda ja vastu võtta tingimusteta piiramatut armastust ja tähelepanu. Laste ja eakate ühistegevustena planeeritakse musitseerimist, tantsimist, kunstitunde, laulmist, jutuvestmist, lõunatamist või lihtsalt külaskäimist. Keskuse elanike sõnul on laste kaasamine nende igapäevaellu aidanud neil taas leida eneseväärtust, tõsta oma enesehinnangut, tunda end vajalikuna ning leevendada üksildust ja hirmu. Keskusest on eduka ühisrahastuskampaania toel valmimas ka dokumentaalfilm Present Perfect, mis peaks valmima 2016. aasta suveks. Arvestades, et ka meil on toimumas ühiskonna vananemine ning paljudes piirkondades on raskuseid piisavate lasteaiakohtade ning kasvatajate leidmisega, võiks ka Eestis sarnane projekt edukalt töötada.

Allikas: Telegram