„Küsitlusest selgus, et enamik eestlasi puhkab 1-2 korda aastas, kuid võimalusel sooviks suur osa vastanutest puhata terve suve ning töötada vaid külmematel kuudel (29%) või puhata suisa iga kuu (20%). Enamik eestlasi eelistab puhata kodus või kodumaal, kuigi ka reisimine ei ole võõras,“ tõi uuringu tulemusi esile IKEA Baltikumi turundusjuht Kristina Mažeikytė.

Enamik uuringus osalejates veedab oma puhkuse kodus (38%), maakodus või suvilas (21%) või reisides välismaale (21%). Kõige rohkem unistatakse puhkusest välismaal, kus sihtkohana eelistatakse pigem Euroopa soojemaid riike (43%).

Suur soov puhata kodus on eestlasele omane, sest 60% uuringus osalejatest on oma suvila, aed või aiamaja. 80% vastanutest tõid esile, et nende suvilas või maakodus saab viibida terve suve.

„See-eest vaid 37% vastanute rõdudest on mõeldud lõõgastumiseks ja värske õhu nautimiseks, kuid ka rõdu või terrassi saab lihtsate vahenditega muuta õdusaks puhkusepaigaks, kus suve nautida,“ selgitas Mažeikytė, lisades, et piisab vaid 40 eurost, et osta rõdule laud ning toolid hommikukohvi nautimiseks ning veidi suurema investeeringuga saab rõdu muuta suisa pisikeseks linnaaiaks või laste mängupaigaks.

„Küsitluses osalenud hindasid, et kui saaksid puhkust nautida iga päev, siis tunneksid nad end vähem pinges (42%) ning naudiksid elu rohkem (40%). Samuti leiti, et oleks rohkem positiivsust (37%) ning energiat (32%). Seetõttu usume, et igapäevane puhkerutiin on vajalik kõigile,“ lausus IKEA Baltikumi turundusjuht.

Puhkus = eemalolek tööst ning olmeprobleemidest

Vastanute sõnul on puhkus parim, kui on vaba aeg tööst, kohustustest ning olmeprobleemidest, ilm on soe ja päikseline ning saab viibida looduses. „Eestlased on seejuures suured piknikupidajad — 44% vastanutest täheldas, et peavad pikniku mitu korda suve jooksul,“ nentis IKEA Baltikumi turundusjuht.

Samuti soovitakse puhkuse ajal aega iseendale, mida paraku enamikel ka puhkuse ajal napib. Vaid 16% vastanutest leidis, et terve puhkuse aeg on aeg iseendale, 36% vastas, et suudavad vaid väikese osa puhkusest pühendada iseendale ning 24% nentis, et viimastel aastatel pole mitte ükski puhkus pakkunud aega iseendale. Just vaba aega tööst ja muudest kohtustest, piisavalt aega iseendale ning sooja ilma igatsevad eestlased oma igapäevaellu kõige rohkem.

Mai alguses viis mööblifirma IKEA läbi esimese üle-eestilise tarbijauuringu, kus osales 500 inimest vanuses 18-74-eluaastat. Uuringu viis läbi uuringufirma Norstat.