Huvitaval kombel olen viimasel ajal muutunud eriti aktiivseks ja toimekaks. Iga päev oleks justkui viimane omataoline — mingil määral ju ongi! Seevastu kogenud värsked emmed jälle ütlevad, et laiskle ja naudi oma viimaseid päevi kõhuga, sest peagi võid sa neid taga igatsema hakata!

Ei mäleta enam seda päevagi, mil viimati lõunal magasin ning ööd mööduvad ka õndsas unes, millest kindlasti ei puudu üks tiir wc-sse. Umbes kuu tagasi, kui mind kimbutasid unetus ja seljahädad, siis võtsin kasutusele veel ühe padja. Algul oli ikka väga veider padi jalgevahel magada, aga kõigega harjub ja seljal oli tõesti parem. Praegu lähen iga õhtu küll selle padjaga magama, aga hommikuks on see hoopis voodi ees maas või Janeki külje all.

Mäletan, kui tundsin esimesi liigutusi kõhus ning ootasin suure õhinaga üha järgmisi ja järgmisi…..nüüdseks on see nii tavaline tunne. Janek ikka vahel uurib, et mis tunne see on ja kas kuidagi ebameeldiv ei ole, aga…..ta on liiga palju igasugu tulnukatefilme vaadanud ning seetõttu pole ta kujutlusvõimel piire. Ennemast oli kõht ilus ümmargune ja igatpidi proportsioonis, kuid nüüd on kõhuke kuidagi kandilisevõitu.

Eriti siis kui titake kõhus end sirutab, nii et pepu on paremal ja jalad vasakul….. siis on kaks muhku:üks ühel pool ja teine teisel pool külge ning naba all on tühjus. Mõnikord on küll tunne, et kohe rebeneb miskit ning ta jalake tuleb iga hetk läbi naha.

Ootusärevus muudkui kasvab. Olen mõelnud sünnitusmajas vajaminevale kraamile…..paneks miskit kokku või vähemalt teeks nimekirjagi. Mingi kondikava igal juhul sai:

• Dokumendid (rasedakaart, haigekassa, ID)
• Endale (öösärk (vist pluus+püksid — mugavam), plätud, püksid (kõige raskem valik), T-särk (võiks vist juba imetamise oma ära osta), sokid, aluspesu, rinnapadjad)
• Janekile ka mingid vabaaja riided
• Tualett-tarbed (hambahari ja –pasta, šampoon, dušigeel, näokreem, hügieeniline huulepulk)
• Titale kojutoomise riided (bodi või toakombe, sokid, õhuke müts, paksem kombekas)
• Miskit näksimist, aga mis see küll olla võiks? Ja teed: nõmmliiva ning pärastiseks raudrohutee
• Lappasin kõik kodused CD läbi ja loosi lähevad ilmselt Hannah ja The Cranberries
• Kindlasti fotokas, telefon, laadijad. Vot küünlad võtaks ka, kui sünnitus jääb öö ,peale siis oleks ehk armas!
• Turvahäll autosse.

Rohkem ei tulegi miskit meelde, sest hommikumantlid, rätikud, mähkmed, hügieenisidemed ja beebi silma/naba puhastusvahendid pidid kõik Fertilitase poolt olema. Igaks juhuks soovitati kaasa võtta ka tõend Linnavalitsuse elanikeregistrist, kuigi peale 1.maid ei pidavat seda paberit enam ka Fertilitases vaja minevat.

Mitu korda toonitati perekoolis, et üleliigset träni pole mõtete kaasa vedada! Õige…..aga kui eelnevad kogemused puuduvad?