Mis on veenilaiendid?

Veenilaiendid (ka veenikomud, krampsooned, vaariksid) on väga sageli esinev jalaveenide degeneratiivne haigus. Väidetakse, et neid esineb peaaegu pooltel maakera elanikest.Veenilaiendid paiknevad tavaliselt jalasääre seesmisel ja tagumisel pinnal, samuti reite sisepindadel. Varikoosi põhjuseks on nahaaluste veenide ja ühendusveenide vahel olevate klappide funktsiooni häired.

Miks veenilaiendid tekivad?

Ühe teooria järgi on pindmiste veenide klappide puudulikkus tekkinud sellest, et inimene hakkas miljoneid aastaid tagasi evolutsiooni käigus nelja jala asemel kahel jalal kõndima. Seetõttu ei pea kahel jalal kõndiva inimese veeniklapid tihti pingele ja survele vastu.

Veenilaiendite väljakujunemist soodustab seisev töö (näiteks müüjatel, juuksuritel), jalgade pikaajaline sundasend (näiteks autojuhtidel), kehakaalu tõus, rasedus, raskuste tõstmine ja kandmine. Veenipõletiku ägenemist soodustavad ka kuum dušš ja kuum saunalava.

Veenilaiendid on paljudel juhtudel pärilikud. Kui suguvõsas pole kunagi veenilaiendeid olnud, siis üldjuhul seda häda ka ei teki.

Kui ohtlikud on veenilaiendid?

Veenilaiendid ei häiri sugugi ainult silma. Verevoolu aeglustumise tõttu jalaveenides tekitavad nad jalgades väsimust, krampe, nahamuutusi. Haiguse arenedes tekivad kroonilised veenipõletikud, mis sageli lõpevad säärehaavandi tekkega. Selline haavand võib jälle avaneda ja järjest suureneda, mistõttu haigus ei ole enam edukalt ravitav.

Kuidas veenilaiendite tekkimist vältida?

Jalgsi kõndides, rattaga sõites ja ujudes töötab nn. lihaspump, mis aitab venoosset verd ülespoole pumbata.

Vältida pikaajalist seismist ja jalgade sundasendit, raskuste tõstmist ja kandmist, kuuma dušši ja saunalava.

Mida teha juba tekkinud veenilaienditega? Kui veenilaiendid on juba tekkinud, siis nendest vabanemine on võimalik operatsiooni abil. Salvid, geelid, tugisukad leevendavad patsientide vaevusi.

Milles seisneb jalaveenide operatsioon?

Veenide operatsiooni käigus eemaldatakse valulikud, varikoosselt laienenud veenikomud ja ligeeritakse puudulikud ühendusveenid.

Operatsioon teostatakse paikse või alakehatuimestusega, harvem üldnarkoosis. Pärast lõikust saab kinniseotud jalaga peagi püsti tõusta ja vabalt liikuda. Enamasti lubatakse patsient juba sama päeva õhtul koju. Õigeaegselt ja korrektselt opereeritud veenilaiendid üldjuhul ei kordu.

Skleroseerides on veenilaiendeid võimalik ravida nende algstaadiumis. See meetod on tulemuslik vaid väikeste veenikomude korral - väljakujunenud veenilaiendite puhul pole tulemus kuigi hea.

Elastsed tugisukad parandavad venoosset verevarustust; peavad olema individuaalsed, parajad, st. pinge jalgadele peaks olema tuntav, kuid mõõdukas.

Apteegis on palju erinevaid salve ja geele, millist eelistada?

Verd vedeldavad geelid takistavad trombide teket. Kõige efektiivsem on hepariini sisaldav geel, aga hepariini sisaldus võib geelides väga erinev olla. Tuleb jälgida, et hepariini oleks vähemalt 300 ühikut ühe grammi geeli kohta. Vastasel juhul jääb see imendumata.

Soovitan Lioton 1000 geeli, kus on 1000 ühikut hepariini ühe grammi geeli kohta, seega jõuab hepariin hõlpsasti läbi naha nahaaluste veenideni ja avaldab põletikuvastast toimet.

Hepariin võtab ära ka valu ja paistetuse. Lioton 1000 geeli tuleb määrida 1-3 korda päevas 3-10 cm. Sissemäärimine ei ole vajalik ja on põletike puhul isegi ebasoovitav. Geelalus ise tagab hea imendumise läbi naha. Lisaks on geel meeldiva lõhnaga ja värvitu, mistõttu ta ei määri riideid. Hepariinisisaldusega geeli võib kasutada ka operatsioonijärgsel perioodil.

Vaata ka : Veenilaiendid