Plastiliinivaliku tegime Tallinna Kaubamajas ja Viru keskuse kauplustes saadaolevate põhjal. Eelistasime klassikalisi plastiliini nimetuse ja kujuga materjale, mille hind on taskukohane, ning jätsime kõrvale eraldi plastmasstopsides müüdavad erinevate firmade keskmisest kõrgema hinnaga plastiliinid-voolimissegud.

Ja siin on meie kommentaarid ning paremusjärjestus:

Faber-Castell, 12 värvi, 130g
2,60 eurot, kauplus Knopka

Faber-Castelli plastiliinide karp näeb juba letil kena ja viisakas välja. Sisuks on 12 ilusat värvi väikest plastiliinitoru — lapsed ahhetasid ja imestasid: “Nii ilusad!” Laste sõnul on seda massi hea voolida, sest see on piisavalt pehme ja vetruv, kuid ei lähe töö käigus käte soojuse mõjul liialt pudruks, tükid kinnituvad kenasti üksteise külge ja pole karta, et näiteks lumememme pallid üksteise otsast maha kukuks.  Samuti ei ole massil erilist lõhna ning see ei kleepu ebameeldivalt käte külge. Kõik mudilased valisid selle oma lemmikplastiliiniks.

“Klassika”, 12 värvi, 240g (nuga kaasas)
1,90 eurot, Tallinna Kaubamaja koolilaat

Rikkaliku ja rõõmsa värvivalikuga plastiliinipakk pani lapsed vaimustusest rõkkama, kuid esmased kilked vaibusid kohe, kui plastiliinitükid kätte võeti. “Natuke liiga kõva, seda ei saa voolida, väga kaua peab enne käes soojendama,” kõlasid arvamused ümber laua. Piisavalt soojenenud massi sai kenasti voolida, lõigata ja painutada, see ei läinud vedelaks ja hoidis soovitud kuju. Välja tulid lastel lõpuks väga ägedad ja erksavärvilised plastiliinikujud ning nad ise olid lõpptulemusega rahul.

“Multiki”, 12 värvi, 240g (nuga kaasas)
1,27  eurot, kauplus Knopka

Selles pakis on plastiliin, mis igale emale ja isale tuttav ette tuleb ning oma kooliaega meenutab. See on see kõige õigem ja klassikalisem voolimismass, mis ei ole aegade jooksul põrmugi muutunud. Ka värvid on jäänud samasuguseks “poriseks” ja tuhmiks. Enne voolima hakkamist tuleb kivikõva plastiliinitükki hoolega käte vahel soojendada ja rullida, alles siis saab sobiva suurusega tüki kangist murda või lõigata. Soojenedes eritub massist seda tuttavat plastiliinilõhna, mis jääb ka käte külge ega eemaldu isegi seebiga pestes. Kui mässamiseks on aega ja viitsmist, ajab see plastiliin asja ära küll, kuid arvestades, et koolis on lastel alati suur tempo peal ja soojendamiseks ei ole eriti kaua aega antud, oleks mõistlikum valida natuke pehmem ja kiiremini volitav plastiliin.

Koh-I-Noor Modelling Clay, 10 värvi, 200g
1,40 eurot, kauplus Tiimari

Imeilusad kirkad värvid, mõnusalt pehme mass, millega saab kohe tööle hakata… kuid lõhn on veider ja segu on nii pudrune ja pehme, et lapsed pidid soovitud kujude loomiseks päris kõvasti vaeva nägema. Jessica sõnul läks tema esialgne kavand luhta, ta ei saanudki massi pehmuse tõttu oma plaani täide viia. Tristan üritas lennukit voolida, kuid lennuki asemel tuli välja hoopis vedel kujund, mis liigutamisel kuju muutis. Torni teha tal ei õnnestunudki ja Jessica loobus pärast kolmandat katset pisikeste kuulikeste suurema tüki külge kleepimisest — neid näpuga katsudes läksid kuulid hoopis lapikuks. Algselt niigi pehme mass kleepus töö käigus ka käte külge ning kui Adeele juukseid näo eest lükkas, jäi sinine plastiliin kinni ka tema otsmikule. Ühegi teise plastiliini käte küljest lahti saamisega lastel probleeme ei olnud.