Kõige levinumaks proteeside kinnitusvahendiks on proteesiliimid ning nende toimeaine on reeglina 12 tundi, kuid see võib varieeruda, sõltudes näiteks inimese söömisharjumustest ja kuumade jookide tarvitamise sagedusest.

Farmakoloog Annika Toobal kirjeldab detailselt ka seda, kuidas proteesiliimi õigesti peale kanda ning sõnastab ühe põhireegli – pigem kanda liimi peale vähem kui rohkem. Liimi pannakse proteesile väikeste täpikestena, kokku 4–6 erinevasse kohta.

Juhul kui proteesid tekitavad ebamugavustunnet, võib farmakoloogi sõnul olla põhjus nende liigses vanuses – proteese peaks vahetama iga 3–6 aasta tagant. Samuti võivad ebamugavustunnet tekitada ebapiisavalt puhastatud proteesid. Selleks et proteese õigesti puhastada, tuleks kasutada apteegis müüdavaid spetsiaalseid puhastustablette, mis tapavad 99% kahjulikest bakteritest ja aitavad eemaldada kattu. Kindlasti ei tohi puhastamiseks kasutada kodukeemiat (nt nõudepesuvahendit) või alkoholi. Samuti pole hea kasutada n-ö tavalist hambapastat, kuna tulenevalt nende abrasiivsetest omadustest võivad proteesidele kriimud tekkida.

Jaga
Kommentaarid