Ühest küljest on mood kui iga moelooja individuaalne nägemus ja lähenemine, teisalt aga toimub moelaval, nagu mujalgi, väike sünkroonefekt, nii et sarnaseid elemente leiab mitme moelooja kollektsioonides. Näiteks lähete poodi ja märkate, et ühel või teisel brändil on sarnane värvitoon või kasutatakse mõnda sarnast tehnoloogilist elementi. Näiteks armastatakse meil väga tihti tikkida riietele — kampsunitele, õlakutele, seelikurevääridele — pärleid või muid dekoratiivseid elemente.

Mida siis uude aastasse võiks kaasa võtta?

Kübar

Elukirja daamid, ärge kübarast loobuge, olgu siis talv, kevad, sügis või suvi! Elegantsuse sümbol kübar on ilustanud daamide pead läbi aegade, nii kandis näiteks Grace Kelly Monacosse saabudes elegantset valget laia sifoonkübarat. Seljas oli tal must mantel ja kehasse töödeldud klassikaline kleit, mida ilmestasid valged pärlid. Toonane imago Grace Kellyst on läinud ajalukku ning ehkki Grace oli vaid noor, kahekümnendates eluaastates daam, jääb tema prints Rainieriga kohtumise stiil aegumatuks.

Tänapäeva tagasi tulles: kes on jälginud Elukirja tänavamoe reportaaže, on ehk silmanud, et nii talvisel kui ka veidi soojemal ajal kaunistab meie daamide pead tihti kübar. Kübarad on moes ka 2014. aastal, niisiis kandkem julgelt seda peakatet — kui ilm ikka lubab — kas või igapäevaselt.

Ruudulised esemed

Ruuduline muster on moepildis end aktiivselt sisse seadmas ning avaldub erinevas värvigammas. Ruudulise lembuse tõid moepilti ilmselt muidu tooni andev dekoratiivsus, küllus ja voolujoonelised mustrid ning ka needsamad pärlitikandid. Ruuduline pole moepildis küll kaugeltki uus nähtus — meenutagem kas või 1970. aastaid –, küll aga soosib mõnda moeelementi just see, kuidas meie sisetunne ütleb ja vajadus nõuab.
Ilumaailma märksõnad:
Silmalainer

Lainer on klassikaline iluvahend, mille joon on aastakümnete vältel muutunud vastavalt laiusele, aga mis pole kunagi daami kosmeetikakotist täiesti kadunud. Mäletagem kas või Marilyn Monroe kauneid fotoülesvõtteid või Sophia Lorenit, kes samuti laineriga oma silmalauge rõhutas. Tegelikult pole asi isegi niivõrd trendides kuivõrd selles, et silma ülalau toonitamine annab välimusele viimistluse ja sügavuse, mis teeb silma kauniks.

Peitepulk

Eelmisel aastal oli moes naturaalne meik ning ka alanud aasta soosib kõike loomulikku. Naistel on esmatähtis talvisel ajal kindlasti näonahka hooldada ja kaitsta ning mitte väga koormata seda muude jumestustoodetega. Peitepulk katab ära problemaatilised kohad, jättes naha siiski loomulikuks.

Silmatooniga sobiv pliiats

Kui teil on sinised või hallid silmad, olgu teil varuks silmavärvi esile toov silmapliiats. Väga levinud võte on kasutada silmatoonile kontrastseid värve, meie aga soovitame kasutada silmatooniga sarnaseid värve. Kui teil on hallid silmad, siis olgu teil hõbehall pehme (pärlmutter) pliiats, siniste silmade puhul sinine ning roheliste ja pruunide puhul võib katsetada oliivrohelist.

Punane huulepulk ja -pliiats

Daamid! Punased, klassikalised huuled ei kao niikaua, kui päike meie planeeti soojendab. Siin ei mängi ka vanus rolli: punane huul on ja jääb. See nõuab muidugi viimistletud huulejoont, mille saame kontuurpliiatsiga. Soovitame teil investeerida kauapüsivasse huulepulka.

Seega võiks 2014. aastal välja otsida ruudulised esemed. Kellel on kuulus Burberry ruuduline aksessuaar, võib sellega kenasti üldvälimust täiendada, küll aga arenevad ruudud suuruselt ja värvilt väga mitmekülgses suunas ning Burberry, mis tegelikult moemaastikul kogu aeg figureerib, pole kaugeltki ainus ruuduline moepomm. Väga originaalne olete näiteks, kui kannate valge põhjaga punakate ruutudega seelikut, mille kombineerite ühevärvilise pulloveriga. Või näiteks kannate ruudulist mantlit punase baretiga. Väga trendikas olete ka, kui kannate ruudulist jakki, mis toobki meid järgmise punkti juurde.

Jakk ja pintsak

Jaki ja pintsaku puhul kehtib enamasti üks väga tähtis reegel: ese peab olema vormis ning sobima valatult teie figuuriga. Ja alles siis tulevad mängu kõiksugu trendivigurid. Kui olete endale soetanud hästi istuva jaki, siis me õnnitleme teid, sest päris perfektselt istuvat jakki ei ole kaubandusvõrgust kerge leida. Moekunstnikud soovitavad sellisel puhul teha isegi väikese investeeringu ning lasta (sisevoodriga) jakk just vastavalt oma kehajoonele õmmelda. See võib olla küll parajalt kulukas, aga seda jakki kannate mitu hooaega.

2014 soosib lõikeliselt taas taljeosa järgivat klassikalise varrukalõikega pintsakut või jakki, sisse tuuakse aga huvitav dekoratiivne element. Kui eelmises punktis oli juttu ruutudest ehk üleni ruudulisest kangast õmmeldud esemest, siis 2014. aastal ilmestab muidu ühetoonilisi jakke ka teatud detaili rõhutamine. Võtkem näiteks lilltikandid käiste otsas või jakitaskul. Seda eriti juhul, kui pintsak või jakk on pidulik. Teine võimalus on mängida „ootamatute“ värvidega — näiteks kannate veinipunast nahkjakki. 2014 soosib moepildis seda, kui riietus/välimus on jakist lähtuvalt kokku kombineeritud. Kokkuvõtlikult öeldes on erineva mustriga ja materjaliga jakid taas väga moes.

Nutikad visuaalid

Moepilti on ilmunud üsna huvitav nüanss. Kindlasti olete näinud mõnes filmis lõiku, kus meesterahva pintsaku all polegi muud kui valge krae ja kätised. Aga mulje jääb, nagu kannaks härra pintsaku all valget triiksärki — just nii nagu etikett nõuab. Daamide garderoobis võib samasuguseid kätiseid kasutada pintsaku all, vahega, et selline väike aksessuaar võiks olla ka veidi edvistavama dekooriga — näiteks kaunistatud pitsi või mõne tikandiga. Eriti, kui muidu olete klassikaliselt ühevärviline. Või siis teine variant: teil on avara V-kaelusega peenesilmuseline kudum, mida väga armastate, kuid alati on häda, et sinna peab särgi alla panema, sest kaelus jääb muul juhul paljastavalt avaraks. Selleks puhuks on lahendus, kui lõikate väikese neljakandilise tüki sobivat kangast (näiteks pits) ning traageldate osavalt selle kudumi pahupoolele, kattes kaeluse kolmnurgaosa. Kangatükke võib teil olla päris mitu ning eelis on see, et saate valida poest, mis teile meeldib, ilma rahakotti seejuures kuigivõrd kergendamata.

Rõhk seelikul

Just seelikuid armastatakse taas kanda ka 2014. aastal. Moeloojad armastavad mängida seeliku vormiga, mis erinevalt varasemast on taas veidi naiselikum. Kui 2013 oli moes pliiatsilõikeline (sirge) põlvepikkuses seelik, siis aastal 2014 saame näha taas veidi 1970. aastate siluetti, kus tuleb moodi alla põlve pikkune alt laienev A-lõikeline seelik. See on muidugi üks mitmest variandist. Kellel aga olemas naiseliku joonega mugav seelik, võib selle aktiivsesse kasutusse võtta. Sirge seelikulõige soosib huvitavaid kangaid, mustrilise seeliku puhul soovitatakse ülejäänud riided valida enam-vähem ühetoonilised.

Mustrilised või värvilised sukkpüksid

Sukkpükstega ei eksperimenteerita meil just ülemäära, kuid väikese detailiga sukkpükstel võib olla väga huvitav efekt. Moepoodiumidel on mindud sinnamaani, et on modellide jalga pandud võrksukad — aga jäägu see sinnapaika. Kui teil on varasemast ajast olemas kas tooniga sukkpüksid või siis väikese (aimatava), kuid huvitava mustridetailiga sukkpüksid, siis soovitame kasutada neid. Värviliste sukkade all ei pea me kindlasti silmas noorte neoonvärve, kuid punaka, roheka või pruunika varjundiga sukkadega võib eksperimenteerida küll. Võtmesõnaks jäägu elegants — väikese, mõõduka efektiga daamilikkus.

Barokkelemendid

Hiljuti hakkas netipoodides silma, et palju pakutakse tänapäeval barokkajastust inspireeritud kleite või detaile: rätik barokse ääristusega, kott barokse mustrigammaga. See trend kipub meeldivalt jätkuma ka 2014. aastal. Barokktemaatikast inspireeritud mustritel on oma võlu: nii on need mustrid ääretult kaunid, aga ka tuntava dekooriga, muutumata seejuures pillavalt sigrimigriks. Levinud värvikombinatsioon on must ja kuldne (enamasti on kuldne mustritikandi osa), küll aga sigineb sisse taustavärvina punast, sinist ja rohelist. Muster võib olla ka tumedas toonis, peamine on äratuntav barokkstiilis mustrijoon.

Pastelsed toonid

Algaval aastal pakub moodne värvikaart jätkuvalt pastelset gammat. Eelmisel aastal soetatud pastelsed esemed leiavad kenasti koha ka algava aasta moepildis. Ehkki pastelset peetakse rohkem kevadiseks tooniks, võib ilusa ilma korral talvelgi näiteks selga panna helges toonis kudumi.

Madalad kingad ja saapad

Jalanõude osas teevad mugavus ja mood veel enam koostööd kui varem. Madalad, kuid naiselikud jalanõud või poolkontsaga saapad on moes ning kui varem arvati, et ilu on ikka kõige tähtsam, siis tegelikult on mugavus ikkagi kõige tähtsam. Fakt on see, et kui teil on jalanõu, milles end mugavalt tunnete, ning jalgadel on soe, siis ongi kõik hästi.

Klõpsuga ridikül

Selle aasta lemmikud on pikliku või neljakandilise sissetöödeldud vormiga ridikülid või siis veel kaugemast ajast, veidi vintage’i-hõngulised peened daamikotikesed. Need sobivad muidugi teatrisse või muule pidulikule koosviibimisele. Paljudel meist on varasemast ajast see alles ning kui teie teatrikotike on jätkuvalt heas korras ja efektne, siis ärge seda niisama vahetama kippuge — igal esemel on oma hing ja aura.