Nende klahve klõbistab Gen Lee, kes harjutab WorldSkills 2019 võistlusteks IT-süsteemide administreerimise erialal. Tegu on kõige suurema rahvusvahelise kutsemeistrivõistlustega, mida võib lausa kutseolümpiaks nimetada. WorldSkills toimub iga kahe aasta tagant ning sellel aastal võisteldakse 22.–27. augustil Kaasanis, Venemaal.

Võistlusülesanded on parajad pähklid

Selleks, et rahvusvahelises tippkonkurentsis tulemus kirja saada, on aga vaja ette valmistada ja ülesandeid harjutada. Geni sõnul on kõigile kaheksakümne üheksale end üles andnud võistlejale saadetud ülesanded, mis esimese kolme päeva jooksul võivad tulla, kuid teada on ka see, et võistluspäeval võivad ülesanded muutuda kuni 30%. Neljandal võistluspäeval tuleb aga valmis olla üllatusvooruks.

„Jah, enamjaolt on teadmine olemas, mis tulemas on. Esimesel päeval pean hakkama saama vabavaralise infrastruktuuri seadistamisega. Teisel päeval tuleb kasutada Microsofti lahendusi ja kolmandal päeval pean ehitama Cisco põhist arvutivõrku,“ selgitab ta. „Aga kui ma vanaemale selgitaksin, mida ma võistlusel teen, siis ütleksin, et pean tekitama süsteemi, et saaks kasutada internetti, saaks kodulehti avada, e-posti lugeda, telefoniga helistada. Nii nagu me olema harjunud igapäevaseid toimetusi edukalt tegema,“ selgitas ta.

Gen Lee juhendaja Erko Pärna, kes igapäevaselt õpetab Kehtna Kutsehariduskeskuses, möönab, et võistlusülesanded on parajad pähklid. „Ei ole lihtne, meie kutsekoolide tasemest on ülesanded kõvasti üle ja lisaks on aega väga vähe antud,“ kinnitab ta. Pealegi tuleb kõike teha peast, kõik konfiguratsiooni parameetrid ja muu peavad peas olema, internetist neid võistluse ajal järele vaadata ei saa.

Töö- ja võistluskogemus loeb

Hoolimata sellest Gen väga ei pabista. Süsteemiadministraatori tööd hakkas ta juba Tartu Kutsehariduskeskuse teise kursuse IT õpingute kõrvalt tegema ning aastate jooksul hangitud kogemused annavad kindlustunde. „Kindlasti on töökogemusest kasu, eriti viimasel üllatusülesande päeval, sest erinevate stsenaariumitega olen kursis tööalaselt ja mis see muud on kui loogiline mõtlemine ja asjade mõistmine,“ ütleb ta. Pealegi ei lähe ta võistlema esmakordselt. On ju Gen 2017. aasta vabariikliku kutsevõistluse Noor Meister võitja. Lisaks osales ta ka mullu Budapestis toimunud üle-euroopalisel kutsemeistrivõistlustel. „Ma arvan, et antud võistluse puhul on erinev see, et interneti ligipääs puudub. Igapäevaelus saan alati järgi vaadata, kasutada otsingumootoreid ja kontrollida, kuid võistlustel mitte. Teiseks suureks erinevuseks on see, et kui Budapestis oli tegu paarisvõistlusega ning oluline oli tiimitöö, siis seekord olen üksi ning partneri teadmistele enam loota ei saa.“

Võistlusega kaasnevat pinget ja stressi Gen ei karda, sest neid tuleb töö juures ka tihtilugu ette. „Usun, et suudan sellistes olukordades rahulikuks jääda. Ja varasem võistluskogemus on mul ka olemas, kujutan ette küll, mida võistlus endast kujutab,“ on Gen enesekindel. Võistlused Venemaal Kaasanis algavad veidi vähem kui kuu aja pärast ning seni saab veel teadmisi ja oskusi lihvida.

IT-erialad on perspektiivikad

Tartu Kutsehariduskeskuse IT-süsteemide nooremspetsialisti ja Kehtna Kutsehariduskeskuse süsteemiadministraatori eriala vilistlasena usub Gen Lee, et IT valdkond on perspektiivikas. „Internet on täis erinevaid tehnilisi vidinaid ning nende haldamiseks ja administreerimiseks on vaja inimesi. Tootmine, automaatika ja ka näiteks teenindus – igas valdkonnas on arvutisüsteemid ja kõik vajavad haldust, tarkvara või arendamist,“ kinnitab ta. „Infotehnoloogiaga seotud erialasid õppida on igal juhul mõistlik, sest see valdkond areneb kiiresti“. Nii pole ka imestada, et Tartu Kutsehariduskeskuse populaarseimate erialade hulka kuuluvad just IT seotud erialad.

Vaata lisa: www.khk.ee

Jaga
Kommentaarid