Supp on tänuväärt toit — kerge kõhule ja figuurile.

Kiire aeg sunnib tegema kiireid otsuseid ja nii rändab eheda puljongi asemel potti hoopiski puljongikuubik. Vahel on aga hea teada, kuidas õige puljongikeetmine välja näeb. Maitseb see ju ülihästi!

Minestrone supp

4 inimesele

Puljong:
1 kg looma reie või säärekonte
(koos vähese lihaga)
1 suurem mugulsibul
2 keskmist porgandit
100 g juursellerit
4 l vett

1. Pese puljongikondid voolava vee all. Pane kondid suuremasse kastrulisse ja vala peale külm vesi. Lase puljongil tasasel tulel keema tõusta. Jälgi puljongit ja eemalda sellelt vaht. Keeda (tasasel tulel) kuni 1 tund.

2. Vala esimene puljong ära, loputa puljongikondid veel kord — sooja veega — ja pane uuesti vaiksele tulele keema. Jälgi puljongit ja eemalda tekkinud vaht. Keeda kuni 2 tundi.

Koori sibul, porgand ja juurseller, lõika sektoriteks ja rösti rasvainet lisamata kuumal pannil. Lisa köögiviljad puljongile (nii saab puljong kuldse värvuse ja hea maitse). Keeda veel kuni 1 tund.

3. Kurna valmis puljong, lahuta kontide küljest liha, seda saad supis kasutada. Jäta puljong veidikeseks ajaks seisma.

Supiained:

2 spl oliiviõli
1 keskmine hakitud mugulsibul
1 purustatud küüslauguküüs
2 hakitud varsselleri vart
1 keskmine viilutatud porru (vaid valge osa)
1 keskmine hakitud porgand
400 g purustatud tomateid
1,5 l valmis puljongit
1 väiksem hakitud suvikõrvits
100 g ribadeks lõigatud kapsast
loorberileht
50 g konserveeritud aedube
50 g väiksemaks murtud spagette
hakitud peterselli
soola, pipart
50 g riivitud parmesani juustu

4. Kuumuta õli potis, lisa sibul, küüslauk, porru, seller ja porgand, kuumuta tasasel tulel, kuni köögiviljad muutuvad klaasjaks. Lisa tomatid, puljong, suvikõrvits, loorber ja aedoad. Lase supil keema tõusta ja keeda tasasel tulel kuni 10 minutit.

5. Viimasena lisa spagetid ning maitsesta supp soola ja pipraga, sega korralikult läbi, jätkates segamist seni, kuni supp vaikselt keeb ja spagetid on valmis (kuna tegemist on paksu supiga, on segamine väga tähtis, kuna muidu võib supp potipõhja kinni jääda).

6. Vahetult enne serveerimist lisa hakitud maitseroheline ja hakitud supiliha, sega veel kord supp läbi. Serveerides puista peale riivitud parmesani.

Puljongi keetmise ajal võid vajadusel lisada vaid kuuma vett, külm vesi kuumas puljongis muudab selle automaatselt halliks! Kui sulle ei meeldi paksud supid, võid vähendada ainete kogust või hoopis tõsta puljongi osakaalu. Loomulikult võid puljongiks kasutada ka vastavaid kuubikuid, kuid kahjuks jääb sul siis see ehe maitse proovimata.

Oma Maitse toimetaja aga jagab kala küpsetamiseks lihtsa ja efektse retsepti! Roog valmib kiirelt ja on sobiv ka pidulikumaks puhuks.

Hanne ahjukala

8 portsjonit

1,5-kilone lõhe või forell
200 g toorsuitsupeekoniviile
2 sidrunit
1 keskmine porru viiludena
suur peotäis petersellilehti
peotäis oliive (võid ka ära jätta)

1. Kuivata kala köögipaberiga seest ja väljast, aseta nii suurele küpsetuspaberile, et saad paberi pärast kala ümber kokku keerata. Piserda kala poole sidruni mahlaga. Haki petersell ning puista pool kogusest kala sisekülgedele ning pool välisküljele. Viiluta terve sidrun, säti viilud kala sisse ja peale. Kala ümber pane soovi korral oliivid ning kala peale aseta peekoniviilud.

2 Eelkuumuta ahi 200 kraadini ning aseta kala ahju küpsema. Olenevalt kala suurusest küpseb roog 20-30 minutit.

3 Serveeri otse paberilt ja perele-külalistele rõõmuks!