Kuus taime, mis võiks koduaias või aknalaual kasvada

· Meliss on suurepärane rahusti, aga selle mahl aitab ka peatada ohatist - määri kohe peale, kui märkad ohatise tulekut.

· Piparmünt on hea pingepeavalu korral. Taim on jahutav ja valuvaigistav.

· Basiilik on antiseptiline ja rahustav ning seetõttu ideaalne abiline suuhaavandite vastu.

· Tüümian on tuntud oma põletikuvastasuse ja antimikroobsete toimeainete poolest. Lisa sinna veel mesi ja saad imerohu kurguvalu vastu.

· Saialill on antibakteriaalne ja põletikuvastane, rahustav ning seedeprotsesse toetav. Hea abiline põletuse vastu.

· Kummel on taim, mida on iidsetest aegadest valu ja peavalu leevendamiseks kasutatud. Isegi uuringud on kinnitanud, et taim vähendab suisa migreenide sagedust ja raskusastet. Soovitan tõmmisele lisada veel hapukirsi mahla või lihtsalt peotäie kirsse ning leevendus peavalule on kiire.

Ravimtaimi säilita nii:

Kivistik juhendab, et värskeid taimi võid hoida külmkapis otsapidi vee sees, kuid vett võiks vahetada iga paari päeva tagant. Teine variant on mähkida taimed niiskesse paberrätikusse ja hoida külmkapis.

Värsketel taimedel on hoopis teine mekk kui kuivatatud taimel. Värskeid taimi võib ka sügavkülmutada. Katseta ja taju, milline variant sulle enam meeldib.

Kuivatatud taimi säilita klaaspurgis ja jälgi, et kaas oleks koos tihendiga. Kui võimalik, siis eelista tumedast klaasist purke või hoiusta oma kuivatatud drooge hämaras kapis. Olenevalt taimest on keskmine eluiga kuivatatud taime kohta 1-3 aastat. Enamusel on parimad omadused sees umbes aasta. Peale seda ravitoime nõrgeneb. Siiski ei tasu ära visata, vaid kasutada ikka taimed ära näiteks vannivees.

Ravimikapis võiks olla sellised kevadtaimed:

● Võilill - Lehti kasutatakse söögiisu ergutamiseks ja seedimise soodustamiseks. Võilillel on antioksüdantsed omadused ja ta aitab parandada immuunsüsteemi. Võilillejuurt kasutatakse maksa ja sapipõie puhastamiseks ning võilillelehti neerude töö soodustamiseks.

● Naat - Kasutatakse reumaatiliste haiguste korral, mis mõjutavad liigeseid ja pehmeid kudesid nt. podagra ja artriit. Naati kasutatakse ka diureetikumina, hemorroidide, samuti neeru-, põie- ja soolehaiguste korral.

● Teeleht - Sisaldab mitmeid aktiivseid ühendeid, näiteks flavonoidid, polüsahhariidid, lipiidid. Kasutatakse mitmesuguste haiguste nagu kõhukinnisus, köha, haavad, infektsioonid, palavik, verejooks või põletik.

● Raudrohi - Kasutatakse palaviku, nohu, heinapalaviku, valuliku menstruatsiooni, kõhulahtisuse, isutuse ja seedetrakti ebamugavustunde likvideerimiseks. Hambavalu korral on hea närida värskeid lehti.

● Kortsleht - Taime saab kasutada haavade parandamisel, samuti aitab see nahaprobleemide puhul nagu lööve, akne, lõikehaavad. Taim ravib ka putukate hammustusi ja nõelamisi. Leevendab menstruatsiooni vaeguseid.

● Õunapuu õied - Õied on väga suure antioksüdantide sisaldusega ja head vabadest radikaalidest vabastajad. Kuivatatud õunapuu õite teed võib tarbida stressi leevendamiseks ja seedimise soodustajana.

● Nurmenukk - Taime kasutatakse nina ja kurgu tursete, köha, bronhiidi, unehäirete, peavalu ja närvivalu korral.

”Rohelised noored taimed on täis vitamiine ja mineraale. Lehti on kõige parem kasutada enne taime õit