Kõige levinum psoriaasi vorm on selline, kus nahal on paksud ja kõrged laigud, mis võivad sügeleda ja punetada või olla osaliselt kaetud valgete soomustega. Laigud võivad olla kõikjal, kuid kipuvad sageli ilmuma küünarnukkidele, põlvedele, alaseljale ja peanahale.

Ilm, stress, põletikud (nt kurgupõletik), suitsetamine või passiivne suitsetamine ja teatud ravimid (nagu kõrgvererõhu rohud) on mõned tavalised psoriaasi ägenemise vallandajad. Kahtlustatakse, et ka toit mängib psoriaasi ägenemise esilekutsumisel rolli. Täpsemalt saab selles süüdistada põletikku tekitavaid toite. Nendeks on: munad, punane ja töödeldud liha, konserveeritud tooted ning pakendatud või töödeldud toidud. Mõistagi ei pruugi need alati põletikku tekitada, seetõttu on oluline jälgida ja kuulata oma keha. Põletikuvastased on aga näiteks lehtkapsas ja spinat, tsitruselised, tomat, oliiviõli, avokaado, basiilik, ingver. Psoriaasi puhul on oluline konsulteerida nahaarstiga.

Allikas: Good Housekeeping