Suviste viljade ootel: meil pole aimugi, et kolmel hooajalisel lemmikul on tervist toetav ja haigusi ennetav mõju

Kes meist ei unistaks juba kodumaisest värskest kurgist võileival ja maasikatest vahukoorega. Hooajalisi lemmikuid on teisigi. Kuid kas teadsid, et mõnedel suvistest viljadest on väga otsesed tervist toetavad ja haigusi ennetavad mõjud? Või mida tasuks emaks saavatel naistel süüa?
Meie aiamaadel ja kasvuhoonetes kasvavad köögiviljad aitavad näiteks keharakke päikese ultraviolettkiirte eest kaitsta ja vererõhku alandada. Siin on kolm meie suvist lemmikut, mida igal toidukorral mugida kavatseme.
1. Tomat
Lükopeen annab küpsetele tomatitele erkpunase värvuse ja aitab neid kaitsta päikese ultraviolettkiirte eest. Sama aine võib aidata ka sinu keharakke päikese kahjustuste eest kaitsta. Tomatite keetmine ja purustamine (näiteks konservimisel) ning õlirikastesse toitudesse (näiteks spageti- ja pitsakastmesse) panek suurendab tunduvalt lükopeeni imendumist soolestikust verre. Tomatis on ka kaaliumi, B- ja E-vitamiini ning teisi toitaineid, millel on ka vererõhku alandav mõju.
2. Suvikõrvits
Suvikõrvits sisaldab kiudaineid, mis on seotud südame tervise parandamise ja kolesteroolitaseme alandamisega.
3. Peet
See juurvili ei muuda vaid suvist salatit oma lehtedega uhkeks, vaid on üleüldse tervisele kasulik. Neis on palju kiudaineid ja folaate – B-vitamiini, mis on iseäranis oluline naistele raseduse ajal.
Allikas: Women’s day