Kuidas menopausi sümptomeid leevendada?

Tartu Sõbra Benu apteegi proviisori Astrid Oolbergi sõnul on menopaus osa loomulikust elutsüklist, mil naise munasarjad lõpetavad tegevuse ja sellega seoses lakkavad ka menstruatsioonid. “Enamasti algab menopaus 50-55 aasta vanuses, kuid on naisi kellel lakkavad munasarjad oluliselt varem töötamast ning sel juhul on tegemist enneaegse menopausiga, mille puhul on põhjuste väljaselgitamiseks kindlasti oluline naistearsti poole pöörduda,” rõhutas Oolberg.

Apteekri sõnul võib menopaus kulgeda nii ilma suuremate muredeta kui ka mitmeid erinevaid igapäevaelu häirivaid sümptomeid põhjustades. “Menopausiaegsed muutused on tingitud munasarjades toodetavate hormoonide östrogeeni ja gestageeni taseme järsust langusest. On naisi, kes ei tunneta hormonaalseid kõikumisi oma kehas nii tugevalt, et need häiriksid igapäeva elu. Samas on naisi, kellele põhjustab naissuguhormoonide taseme langus mitmesuguseid nii emotsionaalseid kui ka füüsilisi vaevusi ning olulisi muutuseid tervisenäitajates,” selgitas Oolberg ülemineku ajaga kaasnevate muutuste laia spektrit.

“Menopaus võib kaasa tuua kuumahood ning higistamise ja sage on ka öine higistamine. Lisaks võib see mõjutada meeleolu ning põhjustada tujukust, ärrituvust, meeleoluhäireid ja unetust. Muutused toimuvad ka väljanägemises ning võib märgata juuste hõrenemist ning naha lõtvumist ja kuivemaks muutumist. Ainevahetuse aeglustumise tõttu on lisakilod kerged juurde tulema,” loetles Oolberg mitmesuguseid muutuseid ning lisas peamiste vaeguste rivvi ka lihas-liigesvalud ja vererõhu tõusu.

Menopaus diagnoositakse apteekri sõnul nö tagantjärele, siis kui naisel on viimasest menstruatsioonist möödas 12 kuud. Ülemineku aastate kergemaks kulgemiseks on apteekri hinnangul esmatähtis olla füüsiliselt aktiivne: piisavalt liikuda, puhata, tagada hea ööuni ning igapäevaselt hoolt kanda madala stressitaseme eest.

Lihtsad ja kättesaadavad vahendeid kehas tasakaalu loomiseks

Menopausi vaeguste leevendamiseks soovitab apteeker üle vaadata toitumine ja lisada menüüsse looduslikke taimseid östrogeene ehk isoflavonoide sisaldavaid toiduaineid, näiteks sojauba ja linaseemneid. “Ka apteegi riiulitelt leiab mitmesuguseid looduslikke isoflavonoide sisaldavaid käsimüügi ravimeid. Nii aasristik, kobar-lursslill kui ka salvei aitavaid vähendada menopausiga kaasnevaid vaevusi,” loetles Oolberg ja soovitas toidulisanditena võtta oomega-3 rasvhappeid, magneesiumi, D-vitamiini ja vajadusel ka B-grupi vitamiine.

Rasked sümptomid vajavad ravi

Naistele, kellel kaasnevad menopausiga tugevalt elukvaliteeti häirivad sümptomid, soovitab apteeker täiendava ravi saamiseks pöörduda günekoloogi poole, kes vastavalt konkreetsetele kaebustele saab määrata kõige sobivama ravi. “Hormoonasendusravi tõstab sel eluperioodil oluliselt raskete kaebustega naiste elukvaliteeti. Lisaks avaldab ravi soodsat toimet nahale ja liigestele ning parandab menopausiga seotud psühholoogilisi probleeme ja unehäireid,” rõhutas Oolberg ravi positiivset mõju.