Rohkem kui pooled 1000 küsitletud täiskasvanust arvasid, et päevitunud nahk annab inimestele tervema välimuse. Vastupidiselt sellele arvamusele väidavad eksperdid, et suvine päevitamine kujutab endast tõsist terviseriski.

Küsitluse andmed näitasid, et aastatel 2020–2021 kasvas viimase aasta jooksul päikesepõletuse saanud inimeste arv 25%-lt 33%-le. Kui UV-kiired meie nahka tabavad, on päikesepõletus nahakahjustuse tagajärg. Seda, kui raskelt oled ära põlenud, ei ole alati kohe näha. Sümptomid nagu punetus, kuumus, hellus, valu või koorumine, võivad ilmneda alles kuue tunni kuni mõne päeva jooksul.

28% päikesepõletuse saanud vastajatest ütles, et nende põletus põhjustas piisavalt ebamugavust, mispärast oli ebameeldiv kanda riideid. Päikesepõletused mõjutasid kõige sagedamini näo-, käe-, õla- ja kaelapiirkonda. "See päikesepõletuste sagenemine on väga murettekitav. Nii päevitamine kui ka päikesepõletus kahjustavad nahka. Mida rohkem päevitad ja põled, seda rohkem see kahjustus aja jooksul koguneb, suurendades sinu naha enneaegse vananemise ja nahavähi riski," hoiatas dermatoloog Elizabeth Bahar Houshmand.

Küsitluses uuriti ka vastajate veendumusi päevitamise kohta ja teadlikkust päikesepõletuse riskidest. Teatatud leidude hulgas leidis 20% osalejatest, et päevitamine on ohutu seni, kuni te ei saa päikesepõletust. Lisaks arvas 18% ekslikult, et tavaline päevitus vähendab nahavähki haigestumise võimalust, 24% vastajatest ei teadnud, et päike on väga intensiivne ka pilves ilma ajal ja 15% ei teadnud, et isegi läbi autoakna on võimalik saada päikesepõletust.

Et mitte riskida nahavähi või naha enneaegse vananemisega, tuleks võimalusel varjus viibida ja kanda päikesekreemi, mille SPF on vähemalt 30.

Allikas: Healthdigest