Sünnimärkide eest hoolitsemisel on nende kontrollimine aga täpselt sama tähtis ülesanne, kui neile päikesekaitsetoodete määrimine. Oluline on teada, mida täpselt märkama peab ja mis põhjusel?

On täiesti tavaline, et juba sündides on imikutel sünnimärgid, samamoodi on nende juurde tekkimisega ja tuhmumisega aja jooksul. Sünnimärgid võivad ka tumedamaks muutuda, seda eriti raseduse ajal.

Kuigi suurem osa sünnimärkidest on ohutud, siis on ka neid, mis võivad areneda nahavähiks ehk melanoomiks, mille puhul võib olla väga raske haigusega. Enamik melanoome avastatakse õnneks üsna varajases staadiumis ning selleks, et seda teha, on hea teada selle tunnuseid, et teaksid, millal arsti poole pöörduda.

Lisaks sellele, et kannad peale päikesekaitset ja katad sünnimärke riietega, hoia silma peal järgmistel muutustel.

Asümmeetria- Kujuta ette, ette tõmbad nähtamatu joone läbi sünnimärgi keskpunkti. Kui oled piirjoone mõttes tõmmanud, peaksid mõlemad pooled olema ühesugused.

Piirid- Märka, kui piir tavalise naha ja sünnimärgi vahel muutub ebaselgeks või ebakorrapäraseks.

Värv- Jälgi sünnimärgi värvust. Eriti hoolas ole musta, sinise või ebaühtlase värvi suhtes.

Läbimõõt- Silm tuleb peal hoida ka sünnimärgi suuruse muutusi, tavaline melanoomi läbimõõt on üle 5-6 mm, ehk umbes herne suurune.

Muutlik- Ole enda olemasolevate sünnimärkide osas teadlik, seda nii suuruse, värvi kui ka piirjoonte koha pealt. Sel moel saad ka aru, kui nahale on tekkinud uued sünnimärgid või olemasolevad on muutunud.

Kõige parem viis kahtlaste sünnimärkide muutuste jälgimiseks on neist aeg-ajalt pilte teha.

Allikas: Marie Claire