Kodu koristades soovime, et toad oleksid puhtamad kui enne ning õhus või pindadel olev tolm, loomakarvad ja viiruseosakesed saaksid eemaldatud. Ekspert annab nõu, mis kodu efektiivselt koristamise juures seadmete valikul oluline on. Nimelt on üsna levinud müüt, et tolmuimeja paiskab osa sisse imetud tolmust tagasi tuppa, mistõttu levivad tolmu- ja viiruseosakesed koristades veelgi paremini. Tegelikult seda suurema osa tänapäeva kodumasinate kohta öelda ei saa ning õhukvaliteeti tolmuimejaga koristamine toas kindlasti kehvemaks ei muuda. Küll aga on asju, mida parema õhukvaliteedi nimel masina valikul jälgida tuleb.

Allergeenide vastu aitab õige filter

Sencor Eesti esindaja ja Greentek Hulgikaubanduse juhatuse liikme Rivo Tolli sõnul mängib õhukvaliteedi parandamisel ja efektiivsel koristamisel suuresti rolli just kodumasina valik vastavalt vajadustele. „Kui majapidamises elab allergikuid või väikelapsi, kes on viirustele ja allergeenidele tundlikumad, tuleb seda ka õige kodumasina valikul arvesse võtta. Kuigi kvaliteetne filtreerimissüsteem on alati oluline, siis tundlikele organismidele on see eriti tähtis. Parima tulemuse saavutamiseks tasub alati jälgida, et valitud tolmuimejal oleks HEPA (High Effiency Particulate Air) filter, mis suudab koristamise käigus tagada kõrgeima filtreerimise tõhususe,“ selgitas Tolli. Ta lisas, et sedasi eemaldab masin filtreerimise käigus ka väikesed osakesed nagu näiteks õietolm, mistõttu ei paisata seda väljuva õhuga tagasi ringlusesse. Lisaks on allergeenide suhtes tundlikumatel soovituslik toas õhupuhastajat kasutada, mis on samuti suures osas HEPA filtritega varustatud. „Õhupuhastaja filtreerib toaõhku pidevalt, eemaldades sealt ka kõige väiksemad osakesed nagu ärritav õietolm ning viirused,“ lisas Tolli.

Kodutolmu kevadine kaaslane, kes majapidamistesse õuest sisse tungib, ongi just eespool nimetatud õietolm. Suurim probleem õietolmu eemaldamisega on see, et õues viibides ladestub see inimeste riietele, nahale ja jalatsitele, millega see siis omakorda tuppa tuuakse. Rääkimata tubade tuulutamisest, mil õietolm õuest tuppa lendleb. „Õuest tuppa tungiv õietolm hõljub õhus, ladestub pindadele ja põrandale. Õietolmu eemaldamiseks kõvadelt pindadelt on väga hea kaaslane märgpuhastuse funktsiooniga tolmuimeja. Tolm jääb niiske lapi külge edukalt kinni ning kasutades regulaarselt näiteks märgpuhastuse funktsiooniga robot- või käsitolmuimejat, saab kodu tunduvalt allergeenivabama hoida,“ ütles Sencor Eesti esindaja.

Viirustekitajad – kas igavene nuhtlus?

Praegu on muuhulgas levimas ka mitmed viirushaigused, mistõttu haigustekitajate hävitamine majapidamises tundub äärmiselt keeruline. „Tegelikult on tänu mugavate lisadega kodumasinatele võimalik ka ilma kemikaalideta haigustekitajaid kodust eemaldada. Seda aitavad teha seadmed, millele on lisatud UV-lambid. UV-lampidega on olemas näiteks õhupuhastajaid, mis õhku filtreerides sealt viiruseosakesi eemaldavad ning samuti mugavaks kodukoristuseks loodud varstolmuimejad, mille UV-C lambiga otsik on ideaalne abiline selleks, et potentsiaalselt ohtlikud viirusetekitajad pindadelt eemaldada,“ selgitas Tolli.

Tema sõnul on veel oluline ka see, et kodukoristusel ei keskendutaks ainult põrandapindadele, kuna nii viiruseosakesed kui ka allergeenid armastavad ka erinevaid pehmeid pindasid nagu näiteks vaibad, diivanid ja madratsid. Universaalsete otsikulahendustega tolmuimejate kasutamine on küll mugav, kuid parima tulemuse saavutamiseks tasub enda vajadustest lähtuvalt üle vaadata ka kodumasinate lisatarvikud.