Trotslik kiusaja

Ülimalt vastandlikud isiksusetüübid, kes on sinu arvamusele alati vastu, šantažeerivad, on impulsiivsed ja kannatamatud ning tahavad elada just endale sobivatel tingimustel. Lapsevanemana on sellise lapsega väga keeruline hakkama saada, sest nad lükkavad kõik katsed, mis puudutavad tema juhtimist, tagasi ning võivad kasvatamise (just eriti üksikvanemate puhul) suhtes olla äärmiselt trotslikud ja agressiivsed. Seda lihtsal põhjusel. Üks vanem saab lihtsalt topelt lapse suunatud viha endale. Trotslikutest kiusajatest lapsed naudivad arutelusid ja tahavad võita kõik vaidlused ning oma tahtmise saavutamiseks ei peatu nad millegi ees.

Murelik kiusaja

Murelikud lapsed on need, kes sageli vanemate külge klammerduvad, sageli nutavad ning lohutust ja rahustamist vajavad. Niisama palju kui nad on klammerdujad, võivad nad lapsevanema endast aga ka eemale tõugata, siis kui on peale hirmul olekut lohutust saanud. Selline klammerduv ja tõukav tsükkel kordub pidevalt, kuigi lapsed ise ei taha olla vanematest sõltuvad. Nad on trotslikest lastest küll näiliselt vähem agressiivsed, aga nende kiusamine pole tegelikult väiksem. Kui murelikud lapsed iseseisvust õppida ei suuda, siis jäävad nad tihti vanematega elama.

Manipuleeriv kiusaja

Kui oled ärev ja ebakindel lapsevanem, siis oskab manipuleeriv laps selle ära tabada ning näiteks aru saada, millal tunned lapsevanemaks olemise suhtes süümepiinu. Laps õpib ära, kuidas oma vanema hirme ära kasutada, valetada ja šantažeerida. Endale sobivates olukordades võivad seda tüüpi lapsed hakata välja pressima, võltshaiguseid või vigastusi välja mõtlema ning valesid rääkima. Selline laps võib lõpuks ka täiusliku pere hävitada. Selle vältimiseks tuleb tema käitumist põhjustavate hirmude juurteni jõuda, et tema suhtlust paremaks muuta.

Allikas: Your Tango