Rahvameditsiinis on aedmaasikas hinnatud ravimtaim. „Majas, kus süüakse maasikaid ja mustikaid, pole arstidel midagi teha,“ ütles kunagi vesiravi isa Sebastian Kneipp. Maasika ravikuuriga on aidatud südame- ja veresoonkonnahaigeid, sest neis marjades leiduvad ained suurendavad südame tööjõudlust, viivad organismist välja kolesterooli, kusi- ja oblikhapet. Seega sobivad maasikad hästi podagra ravimiseks, kivitõve ja liigesevalude taandamiseks, samuti maksavaevuste ja jämesoolepõletike ravimiseks.

Maasikas on tõhus vee-eemaldaja ning vähendab ka öiseid higistamishoogusid. Vererohkete menstruatsioonide ja müoomi kiire kasvu korral soovitatakse maasika ravikuure.

Lisaks sapiteede ja maksahäiretele, seedeelundite põletikele ja soolte loidusele soovitab teaduslik meditsiin ravida maasikatega ka neerukivitõbe ja põrnahaigusi.

Et aedmaasikas on kiire kasvu ja valmimisega vili, siis soovitatakse süüa värskeid marju 34 nädalat järjest pool kilogrammi kuni kilogramm päevas.

Hoiatus!

Kõik ei talu maasikaid, eriti metsmaasikaid. On isegi nii tundlikke inimesi, kel üksnes maasikate nägemisest tekib nahapunetus, iiveldus või kõhulahtisus. Ülitundlikkuse korral tuleb maasikatest loobuda.

Raviks kõlbavad ka külmutatud ja kuivatatud maasikad. Maasika vilju kuivatatakse päikese käes või ahjusoojas, kuni nad ei määri käsi, õisi õhu käes vilus, märjal ajal ahjusoojas.

Tõmmiste valmistamine

Tõmmise valmistamiseks võetakse kolm supilusikatäit kuivatatud marju, lisatakse kaks klaasi keeva vett, lastakse 4 tundi seista ja juuakse pool klaasi korraga enne sööki.

Tõmmis maasikaõitest: võetakse üks supilusikas ürti, lisatakse klaas keeva vett, hoitakse nõrgal tulel 10 minutit ja lastakse seista jahtumiseni. Siis kurnatakse ja juuakse pool klaasi korraga enne sööki.

Seda tõmmist tuleks juua mao limaskesta- ja jämesoolepõletike korral, pärakukomude ja podagra puhul.

Samamoodi valmistatud tõmmist sobib juua organismi üldiseks tugevdamiseks ning higistamise vähendamiseks. On soovitatud valmistada teed koos kirsi- ja mustsõstralehtedega.

Sapi- ja neerukivitõve korral tarvitataks maasikamahla enne sööki üks supilusikatäis korraga 3-5 korda päevas mitme kuu jooksul. Ka suhkruhaigetele on soovitatud tarvitada maasikamahla.

Maasikaõie- ja -lehetee kõrvaldab suuõõne halba lehka, sobib ka suuõõne loputamiseks igemepõletike või haavandite korral.

Pikemalt saab lugeda Aili Paju raamatust „Apteek aias“, kus on kirjeldatud 50 meie koduaias kasvava taime raviomadusi. Need puuviljad, marjad, köögiviljad, maitse- ja ilutaimed on toidulaual hinnatud ja au sees, kuid vähem teatakse nende tervistavast toimest ja raviomadustest.