Õigete vahenditega saab luua töönurga, milles on mugavam keskenduda. IKEA sisekujundaja jagab lihtsaid nippe alates kontorinurga organiseerimisest kuni egonoomiliste lahendusteni selleks, et ainus asi, millele töötades keskenduma peaks, oleks käsil olev ülesanne.

Puhas ja korras laud muudab töö viljakamaks

Motivatsioon kaob kohe, kui vajalikku laualt ei leia. Rääkimata segadusest ja ruumipuudusest, mis tõstab vererõhku juba laualegi vaadates. Selleks, et püsida kodus töötates võimalikult produktiivne, tuleb töölaud korrastada ja igale asjale kindel koht leida.

„Hoiulahendustel on produktiivususes täita kindel roll. Need tagavad, et vajalikud esemed oleks käeulatuses. Tõenäoliselt püsib nendega ka töölaud korras, mis tuleb eriti kasuks siis, kui see näiteks elutoas asub,“ rääkis IKEA isekujunduse osakonna juht Pedro Castro. Erinevas suuruses karbid, dokumendisahtlid ja teised töölaua korrastajad on siin kasuks ning aitavad tööpäeva lõpus kõik kiirelt oma kohale sättida nõnda, et hommikul tööga alustada on märksa lihtasam. Pealekauba näevad need ka head välja.

„Taolised lauakorrastajad on õnnistuseks väiksemates ruumides. Dokumendisahtlid võtavad ruumi ennekõike kõrguse arvelt ja selle väljatõmmatavate sahtlitega saab olulisele mugavalt ligi. Töölaual saab ruumi kokku hoida ka siis, kui kasutada nutikalt seinu ning kinnitada sellele näiteks ajaleheriiuli. Viimase võib vabalt ka kappi paigutada.

Laienda tööpinda seinte arvelt

Tööruum ei lõppe laua taga. Kui töölaud on organiseeritud, tasub seinale lisada perfotahvel või riiul. See võimaldab asju paigutada ja samaaegselt kaunistab tööruumi.

„Väikeses kodukontoris võiks ära kasutada kogu ümbritseva ruumi. Kuna perfotahvel ei vaja põrandapinda, on see hea valik,“ ütles sisekujundaja. Igasuguseks organiseerimiseks tasuvad end ära perfotahvli kinnitid, konksud, konteinerid, riiulid ja klambrid.

Lahendusi, mis aitavad ruumi maksimaalselt ära kasutada, on sisekujundaja sõnul palju, ning kontor ei ole siin erand. „Stiilsena mõjuvad seinariiulid, mis sobivad hästi lihtsa sahtliteta laua kohale. Ideaalne näiteks raamatute paigutamiseks,“ rääkis sisekujundaja.

Veelgi rohkem mugavust

Pikalt arvuti taga istudes peab tool olema võimalikult mugav ja ergonoomiline. Parim kontoritool on selline, mida saab keha järgi kohandada. Kui oled tavalisel toolil istumisest väsinud või tahad rühti parandada, siis kaalu istumis-/seisutuge.

„Reguleeritav laud ja taburet on tervisele ning tööproduktiivsusele hea, kuna hoiab keha aktiivsena ning parandab sellega rühti. Seljatoeta tool tugevdab nii lihaseid kui selgroogu. Kuna see ka pöörleb, saab tooliga kergelt liikuda,“ rääkis Castro.

Võimalusi pikki töötunde ergonoomilisemaks muuta on ka lauda ja tooli vahetamata. Sisekujundaja soovitab mitmesuguseid aksessuaare nagu mäluvahust istumispadi, mis muudab iga tooli mugavaks. Aga ka sahtlitega monitorialust, mis tõstab arvuti kõrgemale ja leevendab seeläbi pingeid õlgades ja kaelas.

Ammuta inspiratsiooni detailidest

Kodus töötamise võlu seisneb selles, et külma ja kõleda kontoripinna asemel saad töötada töönurgas, mis sobib su koduse interjööriga ja inspireerib su loovust. Sisekujundaja sõnul ei pea produktiivsuse turgutamiseks looma tingimata minimalistlikku kontorinurka, vaid läheneda sellele kui loovuse inkubaatorile, milles peegeldub su iskupära.

„Ruumi korrastamisel mõtle läbi inspireerivad detailid, mis äratavad ellu ka loomingulisuse. Kinnita perfotahvli külge lisaks ajakavale ja meeldetuletustele ka lemmikfotosid ning tsitaate. Sellega muudad tahvli inspiratsiooniallikaks. Lisa seinariiulile ka värve ja taimi. Lase ideedel end kanda ja hoia töönurk inspireeriv,“ andis sisekujundaja nõu.