Ohutu hammaste valgendamine on suutervisele hea

Benu apteegi kosmeetika konsultant Marite Talbre sõnul muutuvad hambad vanemaks saades tumedamaks hambavaaba ehk email loomuliku kulumise tõttu ning selle allolev tumedam hambaluu tuleb rohkem nähtavale. „Hammaste värvimuutumise peamised põhjused võib liigitada kahte rühma: väliseks ja sisemiseks muutuseks. Hammaste välisel värvimuutusel esinevad plekid hambaemailil ja nende põhjused on kõige lihtsamini tuvastatavad. Peamised põhjustajad tulenevad elustiilist, toitumisest ja hambahügieenist. Nende mõju ja sellega koos ka värvusemuutus süveneb ajaga,“ selgitab Talbre.

Tugevamad värvi muutjad on tema sõnul toiduained, mis sisaldavad parkaineid. Selleks on näiteks punane vein, aga ka gaseeritud joogid, energiajoogid, tee ja kohv. Ka suitsetamine on oluline hamba värvimuutuse mõjutaja. „Kõige enam ohustavad hamba emaili happelised toidud ja joogid. Hambavaap õheneb ning tumedam dentiin ehk hambaluu paistab paremini läbi, mistõttu muutub hamba värvus kollaseks“. Apteegi konsultandi sõnul on aja jooksul elustiilist tekkivat hambaemaili värvuse muutust keeruline vältida, kuid õnneks on seda kõige lihtsam kõrvaldada.

„Hammaste sisemine värvimuutus seevastu mõjutab hammaste sisemist kihti ehk dentiini. Dentiin võib tumeneda või kollakaks muutuda. Värvimuutus võib olla eriti hästi märgatav kui välimine kiht on õhenenud. Tihti võib sisemise värvimuutuse põhjuseks olla surnud hambanärv. Lisaks mõjutavad seda liigne fluori tarbimine vä​ga noorena, hammaste lagunemine, hamba traumad, eriti närvikahjustusega hamba trauma, teatud ravimid ja geneetika,“ loetleb kosmeetika konsultant. ​

Kuidas kodus hambaid valgendada?

Talbre sõnul on hammaste valgendustehnoloogiad aastatega mitmekesistunud ja täiustunud ning hetke märksõnadeks on saanud kiirus ning ohutus. „Kui hambad ja igemed on terved, siis ei ole valgendusprotseduur hammastele ohtlik,“ kinnitab konsultant ja rõhutab eelnevat hammaste ja igemete tervisekontrolli vajadust. „Kui on juba märgata, et hambavärv on muutumas, siis ei tohiks seda tähelepanuta jätta, vaid koheselt uurida, mis aitab probleemi lahendada,“ soovitab ta.

Kiirenenud elutempo on konsultandi hinnangul järjest enam tõstnud huvi koduste valgendusvõimaluste vastu. „Enamjaolt on koduseks valgenduseks mõeldud kolm varianti: hammaste valgenduskomplekt, valgendavad hambapastad ja valgendusplaastrid. Kõige parema tulemuse annab korralik kodune valgenduskomplekt, kuna vajalikud ained on hammastega tihedas kontaktis pikemat aega,“ soovitab spetsialist. Hambapastad on tema sõnul vähem efektiivsed, kui valgenduskomplekt, sest hambapastad küll valgendavad, kuid pigem on nad kasulikud pärast valgendamist tulemuse hoidmiseks.

„Valgendusplaastrid ei pruugi olla väga efektiivsed ja tulemus võib jääda ebaühtlane. Seda võib põhjustada tõsiasi, et plaaster tuleb kleepida hammaste peale, kuid hambad ei ole ühtlased ja sirged, vaid kumerad ning mure tekib hammaste vahedega, sest plaastri valgendav sisu ei kata tervet hammast,“ selgitab apteegi konsultant ja lisab, et kahjuks müüakse tihtipeale liiga kõrge vesinikperoksiidi sisaldusega valgendusplaastreid ning need on inimesele kahjulikud. Seepärast tuleks koduste valgendustoodete puhul jälgida, et vesinikperoksiidi osakaal neis ei ületaks kuute protsenti.

Hambavalgendus toetab head suuhügieeni

„Kuna hambaid on meil igaühel vaid üks komplekt ning meie suutervis mõjutab ka üldist tervist ja enesetunnet, siis peaks hea suuhügieen olema iga inimese jaoks prioriteet,“ rõhutab Talbre ja lisab, et hammaste õige värvuse hoidmine on osa suuhooldusest. „Kodune hammaste valgendamine praegusel ajal on väga efektiivne, taskukohane ja ka kiire. Hambaid valgendades eemaldatakse hammastelt plekid viisil, mis võimaldab neil tugevneda ja tervena püsida. Kindlasti on oluline roll ka toitumisel, sest vitamiinid aitavad kaasa hammaste- ja suutervisele,“ selgitab ta ja juhib tähelepanu, et kõige sobivama hambavalgenduse viisi oskab välja pakkuda inimese suutervist hinnanud hambaarst. „Üldiselt on nii, et inimesed, kelle jaoks on kodune hammaste valgendamine osa suuhoolduse rutiinist, hoolitsevad oma suuhügieeni eest paremini. See on tervisele väga kasulik,“ rõhutab Talbre ja lisab, et terve suu on hea tervise alus.

Apteegi konsultandi sõnul on suutervise seisukohast tähtis meeles pidada ja järgida tuntud põhitõdesid: hoolikas hambapesu kaks korda päevas ja hambavahede niiditamine hoiab hambad puhtana, toetab hammaste struktuuri ning aitab vältida igemepõletikku ja teisi igemehaiguseid.

Suutervise hoidmiseks:

  • Võta hambapesuks aega, pese hambaid kaks korda päevaks vähemalt 2 minutit

  • Katsu pärast hambapesu keelega hammaste pind üle, kui tunned, et hambapind ei ole ühtlaselt sile, siis see on märk hambakatust, pese karedad kohad uuesti üle

  • Vaheta oma hambaharja iga kolme kuu tagant

  • Vähenda suhkrurikaste toitude söömist

  • Söö hambaemaili kaitsvaid kaltsiumi rikkaid toite

  • Väldi hammaste üleharjamist ja kasuta pehmete harjastega hambaharja

  • Kasuta fluoriidi sisaldavat hambapastat

  • Väldi hammaste krigistamist

  • Käi regulaarselt hambaarsti juures kontrollis