Kavas on mitmesugused matkad, retked, õpitoad ja kontserdid, proovida saab ka metsa istutamist ja selle eest hoolitsemist. Allpool leiad viis sündmust, mille külastamine aitab patareisid kindlasti laadida.

Metsas ellujäämine ja kriisiks ettevalmistumine

Ellujäämine metsas pakub huvi nii suurtele kui ka väikestele. Ühtäkki oleme kõik saanud aru, et mets ei paku ainult puhkust ja kasulikku toorainet, vaid ka peavarju ja kaitset keerulisel ajal. Sellest, kuidas metsas hakkama saada, räägivad nii kogenud matkajuhid, kaitseliitlased kui ka jahimehed ja naiskodukaitse liikmed. Kui soovid saada laupäeval osa kasulikust ellujäämisretkest, siis siin on mõned huvitavad pakkumised.

  1. Näpuotsatäis Kaitseliitu (kaitseliidu Tartu malev). Selle sündmuse raames saad Sa teada, kuidas ennast kaitsta, ühtlasi saad ammutada põhitarkust riigikaitseteemadel. Lastel ja noortel on võimalik tutvuda Eesti sõjatehnikaga.

  2. Naiskodukaitse kriisiks valmistumise töötuba (naiskodukaitse Rapla ringkond). Selleks et olla valmis igaks olukorras, ei piisa vaid sotsiaalmeediast ammutatud tarkusest. Kui tunned, et sinu kriisiplaan vajab täiendamist või on üldsegi loomist, tule naiskodukaitse metsaüritusele ning saa põhilised teadmised sellest, kuidas hoida oma peret ja lähedasi kriisi puhkemisel.

  3. Mida teevad skaudid metsas? (Eesti skautide ühing). Siin saavad teadmisi ellujäämisest just lapsed ja noorukid. Tagametsa jahiloss on üks imeline koht õppimiseks ja matkamisest ning pärast kasulike nippide omandamist saab minna terve perega matkale mööda maalilist matkarada.

Metsaretk professionaali juhendamisel

Kas tead, et meie metsad on väga suur vaatamisväärsus välisturistidele? Vanalinna külastamise kõrval on metsa külastamine muutunud aina populaarsemaks, sest professionaalse loodusgiidiga matkamine pakub kordades rohkem elamusi ja põnevaid emotsioone, kui tavaline jalutuskäik linnas või looduses. Metsarahvapäeval on Sul võimalik liituda professionaalne giidituuriga täiesti tasuta! Viimased kohad on veel alles siin.

  1. Metsamatk loodus- ja majandusmetsa piiril (RMK ja Eesti metsateenijate ühing)

Ilmatsalu piirkond on tartlaste seas tuntud mõnusa linnalähedase puhkealana, kus piknikku pidada ja linnulaulu kuulata. Koos põikame metsa ja piilume põõsasse, teeme tutvust raja äärde jäävate puude ja põõsastega ning pistame põske seda, mis loodus meile lahkelt annab. Peale matka küpsetame lõkkesaiu ja mekime metsateed, pajatame metsas hakkama saamise nippidest ja paneme ise käed külge tule tegemisel.

  1. Märkamist virgutav rännak unustatud radadel (Luua Metsanduskool)

Ligi 3,5-kilomeetrine rännak Luua Metsanduskooli metsades virgutab metsarahva meeli ning suunab neid märkama aja ning looduse märke. Retkele jääb neli vana majaaset ja rohtunud taluteed, kus praeguseks laiuvad erinevates arenguetappides metsad. Metsarännakul vaadatakse üheskoos, mille järgi märgata ja ära tunda metsades paiknevaid vanu talukohti. Mööda ei vaadata ka nendest radadest, mida on sisse tallanud siinsed asukad: rajale jääb arvukalt erinevate loomade tegutsemisjälgi.

3. Mets ja puhkamine käsikäes (RMK Alutaguse metsaülem)

Alutaguse metsade kohta on teada, et seal elab palju karusid ja et puude vahel armastavad liuelda salapärased lendoravad, keda oma silmaga on vaid vähestel valitutel õnnestunud näha. Ent Alutaguse metskonna metsaülem Koidu Simson tunneb sealsetes saludes iga oksa ja kändu ning jagab maalilise Peipsi järve ääres asuvates metsades toimuval ringkäigul oma teadmisi ka metsarahvapäeva külastajatega. Nii on võimalik Koidult otse vihjeid saada selle kohta, kus karud ja oravad täpselt olla võiksid, ja samuti seda, kus on parimad seenekohad.

4. Poole jalaga matk Valgamaa metsaülemaga

Nagu Valgas/Valkas on omavahel tihedalt põimunud kahe riigi linnad, on omajagu ühisosa Eesti ja Läti metsanduselgi. Külastajad saavad rohkem teada nii Eesti kui ka Läti riigi metsadest, Koiva-Mustjõe looduskaitselast aga ka sellest, mis on kõige ilusamad kohad meie piiriäärsetes metsades.

Kui tahad pakkuda metsaelamust just lastele

  • Metsataime kasvatamise õpituba (Eesti Maaülikool, Järvselja Õppe- ja Katsemetskond, Tartumaa)

Nii väikestele kui ka täiskasvanud külalistele õpetame, kuidas ühest väiksest seemnest kasvatada sihvakas metsataim. Teeme koos näpud mullaseks ja õpime, mida vajavad meie õhku puhastavad taimed ja kuidas saab koduski kasvatada näiteks jõulukuuse.

  • Jalgsimatk Lau külas (Woodlogers OÜ, Raplamaa)

Mõnusalt kulgev matk juhatab Sind mööda maalilist metsatalu teed, kus koos lastega saate pakkuda leiba Šoti mägiveisele, aga kuulata ka kogenud metsakasvataja juttu metsaelust ning selle elanikest. Rahulik ja mõnus metsaretk on jõukohane ka kõige väiksematele külalistele.

  • Mets oli, on ja jääb: väikemetsaomaniku talumaade metsamatk (Orava talu, Raplamaa)

Kui Sinu laps pole veel lähedalt näinud mägiveiseid, oravaid või tutvunud metsaelanike jälgedega, siis on õige aeg tulla Orava tallu. Koos saate õppida, mida tähendab vääriselupaik ning miks valivad loomad ja linnud endale kindlaid paiku elamiseks. Täiskasvanud saavad tutvuda nii pärandkultuuri objektide kui ka vana mõisahoonega.

  • Anname puule uue elu (Merihobu talu, Hiiumaa)

Mootorsaag ja Maire on sama lahutamatud nagu sukk ja saabas. Maire on oma Hiiumaal asuvas Merihobu talus vigursaagimisega tegelenud üle 20 aasta ning tema loodud puuskulptuuridel on austajaid nii Eestis kui ka välismaal. Metsarahvapäeval saavad Maire külalised tema koduhoovil tutvuda juba valminud puukujudega ja näha saekuningannat ka skulptuuri valmistamas.

  • Põdra peibutus (Karo Mets, Pärnumaa)

Kas Sinu lapsed teavad, et Eestis leidub siiani inimesi, kes räägivad loomade keeles? Selle tegevuse nimeks on peibutamine ning kui oled piisavalt julge, et koos oma lapsega minna varahommikul (algusega kell 6.00) pimedasse metsa koos kogenud jahimehega, siis tee see kindlasti ära! Pea meeles, et ka saabumine kohtumispaika peab olema väga vaikne ning autost väljumisel ära paiguta ust, sest iga liigne hääl võib looma eemale peletada.

Ammuta metsa kasvatamise tarkust

Kui Sul on tükike oma metsa ja Sa muretsed selle heaolu ja tervise pärast, tule ja räägi Eesti parimate metsaomanikega, kes on oma metsasid hoidnud ja kasvatanud aastakümneid.

  • Ida-Virumaal ootab külalisi Eesti parim erametsaomanik Gunnar Lepasaar.

  • Pärnumaal saab metsa tarkust ammutada Karo metsa peremehe Andrese käest.

  • Viljandimaal saad metsakasvatuse võtetest kõike teada tõsise matka ajal Vestman Metsa eestvedajatega.

  • Tartumaal Peeter Änilase aga saad õppida ravimtaimede kasvatamist oma metsas. Peeter annab maitsta taimedest tehtud vägijooki ja jagab parima karulaugu kasvatamise saladusi.

    Näita lastele, millest tehakse tooli ja voodit

See võib kõlada üllatavalt, aga just lapsed on kõige tänulikumad tööstusettevõtete külalised, sest seal näevad nad masinaid ja protsesse, mida iga päev näha ei saa. Koos saate näha, kuidas Eesti ettevõtted valmistavad mööblit ja maja, aga aitavad ka Eesti maju soojas hoida. Leia enda lähedal asuv tööstus ja registreeri oma külastus. Tööstusliku elamuse saab Lääne-Virumaal, Tartumaal, Viljandimaal, Võrumaal ning Valga- ja Järvamaal.