Küll oleks tore, kui ma oleks oma joomisharjumuste kohta seda varem teadnud

Olen nüüdseks Selge programmi kuu aega teinud ja jõudnud tagasilangustega toimetuleku moodulini. Küll oleks tore, kui ma seda varem oleks lugenud ja saanud kohe teada, et enda vastu pole vaja nii karm olla. Olen siin viimasel ajal päris tubli olnud, aga enda lubaduste murdmine ja eesmärkidest kinni pidamine on olnud mulle paras väljakutse. Seda kartsin vist üldse kõige rohkem. Ja programmi esimestel nädalatel tundsin eduelamusest palju rohkem hoopis pettumust.

Selleks, et motivatsioon ei langeks on mul oluline mõista, miks tagasilangused tekivad, kuidas nendega toime tulla ning teadvustada, et see ei ole maailma lõpp. Sest programmis osalemine on ju minu enda heaolu nimel tegutsemine ja sellega ei peaks kaasnema lisastressi. Eksimine on inimlik. Olen väga palju tuge saanud Mardilt.

Positiivne sõna ja toetav suhtumine on kindlasti paremad, kui kriitika ja süüdistamine. Ma ei kujuta ette, kui keeruline oleks selles protsessis olla päris üksi. Õnneks on programmis võimalik endale valida ka toetav tegelaskuju, kes vajadusel nõu annab ja toetab. Oluline on valida keegi, kellega samastud enim. Ma valisin esimesel nädalal endale toeks Kristjani: juht, pereinimene, armastab suhelda sõpradega ja oma elukaaslasega koos napsu võtta. Täitsa minu masti mees. Igal juhul tunnen, et igas moodulis on väike nipp või nõuanne Kristjanilt, mis mind lohutab või julgustab, seega saan topelt tuge oma kahelt mehelt. Haha.

Usun, et tagasilanguse ja endas pettumise juures on kõvasti abiks ka üheksas moodul, mis keskendub negatiivsetele mõtetele ja nende vältimisele. Mustade mõtete leevendamiseks soovitatakse mõtteid analüüsida, teha pigem paar harjutust ja pidada mõtete päevikut, mitte haarata klaasi järele. Mõtete päevik on natuke liiga palju mu jaoks, ma juba pean päevikut ja alkopäevikut ning mul otseselt pole ka negatiivseid mõtteid hetkel, seega tegelen negatiivsete mõtetega siis, kui nad tulevad. Aitab muremõtetele ja tagasilangustele keskendumisest selleks nädalaks.

Selle asemel proovisin leida hoopis meeldiva tegevuse ja sõitsime reedel perega metsa, lootuses leida seeni. Lapsed said niisama looduses ennast tühjaks rahmeldada, mina sain sammud täis ja pool korvi männikaid, mida soolata. Oli väga mõnus väljasõit.

Kas minust on ametlikult saanud see naine, kes proovis alustada veidi vähem joomisega, aga on teel suure muutuse poole olla üldse tervem ja teadlikum inimene?

Enne „Selge“ programmiga liitumist oli mu põhiline mure just see, et mu uni oli kehv ning sellest ilmselt tingitud ka üleüldiselt madal energiatase, mida tundsin pidevalt.

Nüüd programmi lõpule lähemale jõudes enamasti ma nädala sees ei joogi. Ma ei tea miks, aga mul on palju lihtsam öelda „ei“ ja teha kaine päev, kui piirata kogust ja juua ainult klaas veini. Just eelmisel nädalavahetusel avasime õhtusöögi kõrvale veini. Mina olin endale selleks päevaks teadlikult lubanud 2 ühikut alkoholi ehk 2 väikest klaasi veini. Aga toit oli hea ja meil oli lõbus ning ma ei tahtnud jätta klaasikest pudeli põhja seisma. Jõin natuke rohkem. Samas... vabandan ennast välja sellega, et lapsed jäid paariks päevaks maale ja meil oligi kahekesti üle pika aja mõnus olla.

Kui see pisike mööndus kõrvale jätta, siis olen programmiga ree peal, saanud tagasi normaalsema unerütmi ning vist üldse sellise rahulikuma vaibi. Muidugi ka teadmise, et kui joon klaas veini iga päev, siis see mõjutab mu tervist negatiivses suunas.

Siiski valisin kümnendast moodulist välja veel mõned nipid, mida parema une nimel lisaks proovida. Näiteks jätsin ära magamistoas töötamise ning võtsin rahuliku ning ekraanivaba aja igapäevatoimetuste ning magamamineku vahele. Samuti leppisin endaga kokku, et ei söö õhtuti liiga palju. Õhtul söömine on joomise kõrval mu number kaks pahe. Selle kohta võiks olla eraldi võõrutusprogramm.

„Selge“ soovitab ärevuse ja stressi korral teha ka lihtsaid lõõgastusharjutusi, aga meditatsioon ja teadlik lõõgastumine on minu jaoks alati natuke keerulised olnud. Ma üldse ei plaaninud neid praktiseerima hakata ent sel nädalal olin lõpetamas tööl üht kampaaniat, tähtajad olid kukil ja mul läks närv mustaks. Tegin koosolekuruumis „Selge“ veebilehe lahti ja hakkasin kiirelt meelde tuletama üht hingamisharjutust. Koos täpse audiojuhendiga oli seda täitsa lihtne teha ja aega võttis ka vaid 5 minutit. Tegelikult päris lahe, et ainus mida vajan on vaikne keskkond, et end hetkeks rahulikku seisundisse viia. Andsin endale andeks ka, kui mõte uitama läks, sest nagu eelnevalt õpitud... endaga ei tohi liiga karm olla.

Nonii, viimane nädal „Selge“ programmi hakkab läbi saama ja ma olen enda üle väga uhke!

8 nädalat väljakutset väiksemate tagasilöökidega läbitud ja usun siiralt, et mu praegused harjumused on ka edaspidi täiesti hästi toimivad. Nädala sees plaanin teha vähemalt neli alkovaba päeva ja nädalavahetusel ka natukene ühikuid mõistlikul tasemel hoida, vahel harva ju võib.

Mu „Selge“ teejuht küll ei saada enam iganädalasi tunnustavaid e-kirju ega tuleta meelde alkopäeviku täitmist, kuid mul on endiselt Mart. Ja muide mul on Mardi üle ka nii hea meel. Ta on selle aja jooksul ise ka palju vähem joonud ning näeb kuidagi värskem ja noorem välja. Meil on mõlemal rohkem jaksu pöörata tähelepanu teineteisele ning tegeleda lastega, isegi nende hommikuse paha tuju joruga.

Ning, kui jaks saab otsa, siis tuleb korra aeg maha võtta, tuletada meelde hingamisharjutus. Suurim õppetund, mille sain on see, et hoolimata keelitavatest sõpradest ja teiste ootustest saangi kindel olla tegelikult vaid enda sisemisele tahtele ning kogetule. Ja see tunne on väga äge!

Kas ma magan paremini? Jah. Kas ma olen rõõmsam ja säravam? Olen. Kas mul on praegu naeratus näol? Muidugi on J Kes teab, võib olla ma ühel hetkel loobun alkoholist täielikult?! Võib olla mitte. Hea on igatahes vaadata, kuidas mu alkoholi joomise graafikujoon on programmis ikka väga palju alla poole liikunud. Lisaks olen uhke, et suutsin mugavustsoonist välja tulla ning olen oma otsuste ja valikute peremees. Ja programm ei kao kuhugi – saan alati vajadusel selle juurde tagasi pöörduda.

Ühel hetkel sai ta aru, et on vaikselt kaotamas kontrolli oma tunnete, mõtete ja harjumuste üle. Ta otsustas abi otsida. Anonüümselt, iseseisvalt ja internetis.

Talle oli suureks abiks alates 2020. aastast saadaval interaktiivne ja internetipõhine programm Selge, mis on inimesele toeks alkoholitarvitamise vähendamise eesmärkide püstitamisel ja ellu viimisel pikema aja jooksul Kampaaniat Selge rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest programmi „Kainem ja tervem Eesti“ raames. Täpsem info:https://selge.alkoinfo.ee/