Taaskasutamine aitab säästa nii loodust kui raha, seega on praegustele aegadele mõeldes parim nipp vaadata oma kodus ringi sellise pilguga, mida saaks nutikalt ümber töödelda.

„Sel aastal on jõulud paljude jaoks keerulisemad kui varem. Energiakriis ja üleüldine majandusolukord mõjutab paljusid tarbijaid ning on avaldanud mõju ka tavapäraste ostude tegemisele,“ rääkis Kristiine ja Rocca al Mare keskuste turundus- ja kommunikatsioonijuht Kelly Treu.

Tema sõnul on selge, et jõulud eestlaste jaoks pidamata ei jää ning isegi kui ajad on rasked, on palju võimalusi, kuidas nii jõule kui ka kingituste traditsiooni täita säästlikult ning kokkuhoidlikult.

„Näiteks toidukaupluste ja riidepoodide paberkotte saab nutikalt kasutada kingituste pakkepaberina, millele paelade või kaunistustega efekti anda. Mida pruunist paberkotist veel meisterdada annab, on igasuguse kiiksuga jõulukaardid, mis teevad keskkonnale pai,“ tõi Treu nutika lahendusena välja ning andis veel viis soovitust, mida käepärastest vahenditest saab jõulude eel meisterdada nii kodu kaunistuseks kui kingikotti.

Meisterda ise jõulupärg

Jõulupärg on jõulukaunistusena paljude kodude kroon. Soovitame pärga punuda päris okaspuu okstest, sest need on keskkonnale head. Eelistada tasub okaspuude oksi, mis asuvad puu alaosas, on juba murdunud või jäänud teiste puude varju. Okste korjamiseks saab põgeneda linnakärast metsa, nautida seal suures koguses värsket õhku ja metsavaikust.

Päris okstest jõulupärg toob koju värsket metsahõngu ja on eriliselt tore alternatiiv neile, kes tervet kuuske tuppa tuua ei jaksa või ei taha. Jõulupärga saab kasutada nii lauakaunistusena kui asetada uksele.

Valmista kingituseks magusad mandlid

Magusad kaneeli-suhkrused mandlid on kindlapeale kingitus neile, kellel armastus käib kõhu kaudu. Valmista suurem kogus mandleid ja pakenda need purkidesse või riidest kotikestesse - nii saad ühe korra ja vaevaga kingitused mitmele armsale lähedasele. Krõmpsuvatest mandlitest leiab internetiavarustest erisuguseid magustoidu retsepte või ka soolaste vahepalade retspete näiteks tšilli või küüslauguga.

Kaunista kodu kuivatatud apelsiniviiludega

Selleks, et saada koju mõnusat jõuluhõngu, kuivata apelsiniviilud ja kaunista nendega kodu. Apelsiniviilud sobivad hästi nii kingipakkidesse, jõulupärjale või kringlile ja koogile. Samuti saab apelsiniviiludega serveerida näiteks glögi või kokteile. Kui apelsiniviilude valmistamiseks pole parasjagu aega, kuid soov nendega dekoreerida on olemas, siis tea, et neid saab soetada ka suurematest toidukauplustest.

Meisterda purkidest küünlaalused

Hoidiste tarbimisel, mis on pakendatud purkidesse, koguneb igasse majapidamisse klaasist purke. Need saab lihtsa vaevaga ära kasutada ja muuta pilkupüüdvateks küünlaalusteks, millega pimedal ajal koju valgust ja helgust luua. Selleks eemalda purgilt sildid, kasuta paelu või meelepäraseid kaunistusi ning lisa efekti andmiseks näiteks kuuseoksi või kuivatatud apelsiniviile.

Valmista pilliroost jõulukroon

Jõulukroonid on toakaunistused, mida armastasid juba vanad eestlased. Usuti, et jõulukroonid hoiavad eemal pahad vaimud ja toovad perele järgmiseks aastaks õnne ja rõõmu. Pilliroost jõulukroone saab riputada nii aknale kui kasutada kuuseehtena. Jõulukroonide valmistamine on tore tegevus, mida saab ette võtta kogu perega, et üheskoos jõuluaega nautida.