„Enne remondiga alustamist tuleks hinnata köögi planeeringut. Probleem võib seisneda mitte mööbli paigutuses, vaid kasutatud lahenduste ebapraktilisuses,“ tõi IKEA sisekujundusosakonna juht Pedro Castro välja.

Näiteks, kui köök on galerii-tüüpi planeeringuga, kus köögikapid on paigutatud mõlemale poole seina ja seega jääb ruumi sööginurga jaoks, on köögiplaneering igati sobiv. Sisekujundaja soovitab jätkata sama paigutusega, ent parandada köögi praktilisust.

Castro sõnul on mistahes ruumide renoveerimisel või sisustamisel mugav kasutada tasuta veebipõhiseid planeerimistööriistu. „Seal planeerides näed oma ruumi planeeringut ja saad vastavalt vajadusele teha muudatusi, valida värve ja sisustust. Oluline roll on ka interjöörilahendustel ning planeerimisprogrammis saab luua meeleolutahvli erinevate värvidega, mida soovite ruumis kasutada ja vaadata, kuidas need omavahel sobituvad. Vali näiteks üks põhitoon ja lisa sellele aktsenti täiendavate värvidega,“ kirjeldas Castro.

Praktiliste hoiulahendustega saab luua rohkem ruumi

Köök peab olema nii praktiline kui ka turvaline, seda eriti, kui majas on väikesed lapsed. Sisekujundaja soovitab eelistada võimalikult palju sisseehitatud kodutehnika kasutamist ja erinevaid lahendusi köögitarvikute hoiustamiseks.

Selle köögi puhul lisas sisekujundaja sisseehitatud ahju, mikrolaineahju ja nõudepesumasina. „Sisseehitatud lahendused on praktilised. Võimalus neid köögimööblisse täielikult integreerida aitab kogu ruumis hoida ühtset stiili ning säästab ruumi tööpinnal. Leidsime kapis sobiva koha isegi kohvimasina jaoks. Mida vähem esemeid töötasapinnal, seda rohkem jääb ruumi toidu valmistamiseks,“ sõnas Castro.

Selleks, et ruumi kokku hoida ning riiulitesse ja sahtlitesse rohkem asju mahuks, võib kasutada sahtlite ja kappide korrastajaid nagu näiteks söögiriistade ja taldrikute hoidikuid, potikaante korrastajat, riiulisisusid, erinevaid karpe jne. Sahtliruumi mugavaks kasutamiseks saab kasutada sahtljagajaid, millega võib jaotada sahtli mitmeks osaks.

Värskenda ruumi sobivates värvides kaunistustega

Köögi üldine interjöör peaks olema minimalistlik. „Köögi jaoks vali pigem lihtne värvipalett. Näiteks võib põhivärvina kasutada rohelist ning täiendada seda musta värvi esemetega nagu köögisegisti ja kraanikauss, õhupuhasti, käepidemed, laud ja nõud. Musta värvi detailid loovad ühtse ilme kööginurga ja söögilaua vahel ning lisavad elegantsust üldisele interjöörile. Samuti annab paari avatud riiulii lisamine võimaluse tõsta esile esemeid, millega luua sisustusele isikupära ja mille üle uhkust tunnete,“ lausus sisekujundaja.

Köögi üldist interjööri täiendavad suurepäraselt rohelised taimed. Sisekujundaja lõi klaasanumatest ainulaadsed lauakaunistused, täites need dekoratiivkividega, mis on segatud taimede, mulla ja erinevate sukulentidega.