Toitumisnõustaja soovitab: suurenda menüüs just selle toidugrupi osakaalu – kõht püsib kauem täis ja magusaisu väheneb
(20)
Krõmpsuvad takod, kreemine supp ja soe vürtsikas karri – need on vaid mõned näited, millega IKEA kokk kinnitab, et taimsed toidud võivad olla ühteaegu nii maitsvad kui ka lihtsasti valmistatavad. Toitumisspetsialisti sõnul on taimse toidu eelistamine kasulik tervisele, tagades mitmekesisema toitumise ning vähendades toidutootmise mõju keskkonnale.
„Rohke taimse toidu osakaal soodustab seedimist, rikastab soolestiku mikrobioomi, võib alandada nn halba kolesterooli, normaliseerida vererõhku ning seeläbi vähendada südame- ja veresoonkonna haiguste riski. Puu- ja köögiviljade ning marjade tarbimine annab meie kehale rohkelt kasulikke vitamiine, mineraale, kiudaineid, vett, antioksüdante ja seda kõike võrdlemisi madala kaloraaži eest. Taimse toidu tootmisel ja kasvatamisel on enamasti ka madalam ökoloogiline jalajälg ning seetõttu mõjub taimse toidu eelistamine hästi ka keskkonnale,“ sõnas toitumisnõustaja ja -terapeut Elis Nikolai Vendla.
Elis Nikolai Vendla sõnul aitab kiudaineterikas toit hoida täiskõhutunnet kauem ning seeläbi vältida ülesöömist ja magusaisusid. „Hea nipp on päeva jooksul nautida tervisliku vahepalana oma lemmikpuuvilja või meelepäraseid köögivilju. Hommikupudrule tasuks moosi asemel panna marju ja magustamiseks banaani. Köögiviljadega tasub olla loov ja neid julgelt erinevatesse toitudesse lisada või vajadusel peita. Erinevaid köögivilju saab lisada suppidesse, kastmetesse, vokiroogadesse, kotlettidesse ja isegi magustoitudesse,“ tõi toitumisnõustaja välja.
„Kokana on minu käest korduvalt küsitud, kas taimne toit võib tõesti maitsev olla. Minu vastus on alati jah ning kodus maitsva toidu valmistamiseks ei pea olema professionaalne kokk. Taimsete toiduvalikute eelistamine on nii meie tervise kui ka planeedi tuleviku huvides,“ sõnas IKEA köögi juht Lauri Tomingas.
Lauri Tomingas jagab maitsvaid veganretsepte, mida kodus katsetada:
Vegantakod
Kogus: kaheksale
Vaja läheb:
1 pakk (750 g) VÄRLDSKLOK taimset hakist
2 spl tako maitseainet või tandoori vürtsisegu
150 g sibulat
4 keskmise suurusega küüslauguküünt
Toiduõli
Muud koostisosad*:
2 pakki (480 g) GRÄDDAT pehmet õhukest lameleiba
100 g SYLT LINGON pohlamoosi
1 pakk ROSTAD LÖK praetud sibulat
100 g maisi
100 g sojaube (edamame oad)
50 g rohelist salatit (rukola, Frillice salat või midagi sarnast)
2 tomatit
2 laimi
2 avokaadot
100 g salsat soovitud vürtsikusega
100 g vegan juustu (riivitud)
*Neid koostisosi võib lisada või asendada vastavalt oma maitse-eelistustele ja soovidele.
Kuidas valmistada:
1. Lõika sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks.
2. Kuumuta suurem pann. Prae sibul ja küüslauk rohkes õlis klaasjaks.
3. Lisa pannile VÄRLDSKLOK taimne hakis koos lemmikmaitseainete või vürtsiseguga. Sega ja prae hoolikalt umbes 10 minutit, kuni hakkliha on saanud kauni värvi ja hästi küpsenud.
4. Lõika lameleib soovitud suurusega tükkideks. Kui eelistate krõbedaid takosid, röstige leiba 180°C ahjus 2–3 minutit. Soojadele vormileibadele saab anda mistahes kuju, mis säilib ka pärast jahtumist.
5. Lõika tomatid 8 tükiks, eemalda sisemus ja lõika seejärel tomativiilud kuubikuteks.
6. Lõika laim sektoriteks.
7. Lõika avokaado kuubikuteks ja pigista peale veidi laimi, et avokaado viljaliha õhu käes ei pruunistuks.
8. Asetage kõik komponendid erinevates anumates või suuremal lõikelaual söögilaua keskele, et igaüks saaks ise omale sobivad takod kokku panna. Soovi korral võib kokkupandud takosid ka 200°C kraadises ahjus 2–3 minutit soojendada.
Köögiviljakarri taimsete köögiviljapallidega
Kogus: viiele
350 g kartulit (ehk umbes 2 tk)
1 porgand
300 g ehk pool keskmise suurusega lillkapsast
1 sibul
2 keskmise suurusega küüslauguküünt
100 g konserveeritud türgi- või jääraherneid
100 g rohelisi herneid
1-2 peotäit spinatilehti
500 g IKEA HUVUDROLL taimseid köögiviljapalle
3 spl toiduõli
230 g konservtomateid
100 ml köögiviljapuljongit või vett
Sool
Sidrunimahl
Vesi
Vürtsid:
1 spl karripulbrit
0,5 spl Garam masala maitseainesegu
1 tl kurkumit
Nipp: karripulbri, kurkumi ja Garam masala asemel võid kasutada karrivürtsi.
Kuidas valmistada:
1. Koori kartulid ja porgandid, lõika suurteks tükkideks. Lõika lillkapsas väiksemateks tükkideks. Pane köögiviljad potti ja keeda need vees peaaegu valmis.
2. Haki sibul ja küüslauk, prae neid pannil taimeõlis. Lisa maitseained ja hauta tasasel tulel umbes 1 minut. Jälgi toitu pidevalt ja sega aeg-ajalt, et see kõrbema ei läheks.
3. Lisa konservtomatid, vesi või puljong ja keeda 2–3 minutit. Seejärel lisa keedetud köögiviljad ja herned. Prae umbes 10 minutit, kuni köögiviljad on täielikult küpsed.
4. Kõige lõpus lisa ülessulatatud köögiviljapallid, spinatilehed ning maitse järgi soola ja sidrunimahla. Hauta 5 minutit. Serveeri riisi, kuskussi või bulguriga.