Praegu aga võib klaasmaja koduaias lausa aiakujunduse elemendiks pidada, ta peab pakkuma silmailu nii väljast kui seest vaadatuna. Lisaks taimede kasvupinnale võib siia teha mõnusa istumisnurga, lillede lastetoa või mida tahes — nagu fantaasia soovitab ja ruum lubab.

Klaasist või plastist?

Väga hästi sobivad väikeaeda kerged alumiiniumprofiilist kasvuhooned, mida võib tellida erineva suurusega (3-72 m2). Kattematerjalina võib kasutada 3 mm paksust klaasi, kuid parem on siiski katta sõrestik kahekihilise polükarbonaatplaadiga (4,6 või 10 mm paksune), mida vahel kutsutakse ka kärgklaasiks.

Polükarbonaat laseb küll natuke halvemini valgust läbi kui klaas, ent see-eest on ta tugevam ning ei purune nii kergesti näiteks talvel lume raskuse all. Tänu õhuvahele kahe plastikihi vahel peab polükarbonaat ka paremini sooja.

Põhimõtteliselt võib kasvuhoonel kasutada ka kahekihilist klaaspaketti, kuid see on märksa kallim — selline materjal sobiks ehk elumajaga ühenduses olevale talveaiale. Klaasi kahjuks räägib seegi, et klaaskasvuhoone vajab väga stabiilset vundamenti.

Hoone aluse vajumisel tekivad klaasi pinged ja see puruneb kergesti. Plastkatte puhul võib aga kasvuhoone karkassi alusena kasutada ka tavalist 5x10cm või veidi suuremat prussi.

Prussid tuleb aga vaiadega maasse kinnitada, et tugev tuul kogu konstruktsiooni minema ei kannaks. Sellist kerget polükarbonaadist kasvuhoonet saab vajadusel ka ilma lahti võtmata teisaldada, nii võib kasvuhoone igal aastal uues kohas paikneda.

Kasvuhoone katuse kaldenurk peaks olema vähemalt 28°, et kondensaatvesi ja talvel lumi maha vajuks ning ka päikesekiirgust efektiivsemalt kasutataks. Tootmistriiphooned rajatakse päikeseenergia paremaks kasutamiseks ida-lääne-suunaliselt, kuid väikeste puhul pole see nii oluline.

Kattena võib kasutada ka kilet. Kilega kaetakse tavaliselt kaarekujulisi puit- või metallkarkassil tunnelkasvuhooneid. Kilematerjaliks on spetsiaalselt katmikalale mõeldud UV-kiirguse kindel polüetüleenkile (PE), mis peab üldjuhul vastu 3-4 aastat.

Leia õige koht

Oluline on, et kasvuhoone ei asetseks suurte puude või maja varjus, kus on vähe valgust. Samas ei tohiks klaasmaja paigutada ka lagedale platsile, kus tugevad tuuled seda jahutavad.

Koduaia väikekasvuhoones statsionaarset kütet tavaliselt pole.

Hädaolukorras võiks tugevamate öökülmade korral kasutada elektrilist soojapuhurit. Suvel on pigem oluline, et ruum üle ei kuumeneks. Selleks võib kuumemal ajal kasvuhoone peale panna varjutuskanga või pritsida katust lubjapiimaga. Õhutusakendele on võimalik tellida ka automaatsed aknaavajad, mis reageerivad temperatuurile ning avanevad, kui temperatuur tõuseb üle 25°C.

Lihtsamad lahendused

Siiski saab koduaias läbi ka triiphoonet ehitamata. Kui ei soovita kasvatada külmaõrnu kultuure, nagu tomat, paprika ja melon, siis aitab ka kergest kiletunnelist või teisaldatavast lavast.

Kiletunneli tarvis on vaja painutada traadist kaared. Traadi asemel võib kasutada ka hõredat metallvõrku või isegi 3-4 cm läbimõõduga plasttorusid (PE). Torud peaksid olema valgeks värvitud, kuna päikese käes soojenedes muutub plast pehmeks ja võib „läbi vajuda” või siis kattekile kokkupuutekohast katki sulatada.

Kaar on tavaliselt sama lai kui on peenar (0,6-1 m), kuid vajadusel võib selle ka laiema teha (kuni 3 m). Kile asemel võib madalate kaarte peale panna ka katteloori, mis tagab piisava kaitse temperatuuri kõikumiste vastu. Kiletunnelis saab kasvatada peaaegu kõiki köögivilju, ka maasikaid ning isegi tomati ja paprika madalamakasvulisi sorte.

Kileservad tuleb korralikult kinnitada, kattes ühe serva mullaga ning teise serva kivide, liivakottide või lauajuppidega. Kividega kinnitatud serva saab soojemate ilmade korral õhutamiseks ning hooldustöödeks üles rullida.

Aprill kasvuhoones

• Aprill on viimane aeg puhastada kasvuhoone eelmisel aastal kasvanud taimede jäänustest (korralik aiapidaja tegi seda kohe sügisel peale kasvuperioodi lõppu) ning pesta klaasi sisepind tolmust ja mustusest.

• Koduaia triiphoones kasutatakse substraadina enamasti tavalist põllumulda. Mulla paremaks õhustatuseks võib seda segada komposti, turba või sõnnikuga.

Mitu aastat samal kohal taimi kasvatades levivad aiamullas taimehaigused, mille tagajärjel võivad kogu kasvuhoone taimed hukkuda.

Väikese kasvuhoone mulla pindmise 20 cm sügavuse kihi võib iga aasta välja vahetada. Kui on tegemist kerge kilekasvuhoonega, võib selle lihtsalt uude kohta ümber tõsta.

• Kui kasvuhoones kasvatatakse taimi mullapinnas, siis tuleks esimese tööna anda kevadine stardiväetis. Paremad on kompleksväetised, mis sisaldavad ka mikroelemente. Kompleksväetiste kasutamine tagab taimede optimaalse toitumise pikaks ajaks.

• Kui kasvuhoone substraat on piisavalt soojenenud, võib sinna külvata esimesed kiirekasvulised kevadkultuurid, nagu redis, spinat, salat, till, ning maha panna ajatamiseks mõeldud sibulad.

• Redise ja spinati kasvuks peaks kasvuhoone temperatuur olema päeval 12-15 kraadi ja öösel vähemalt 10º.

Rediseseeme külvatakse 0,5-1 cm sügavusele, arvestades külviridade vaheks 10-15 cm ja taimede vaheks reas 3-6 cm. Spinatiseeme külvatakse 1-2 cm sügavusele, taimede vaheks peenras 10-15 cm.

Kogu kasvuperioodi vältel peab muld olema piisavalt niiske, muidu ei saa kummastki kultuurist korralikku saaki.

Olenevalt sordist ja temperatuurist kasvuhoones võib redis anda saaki 25-35 päeva pärast, spinat 35-50 päeva pärast külvi.

Mõlemat kultuuri tasuks kasvuhoonesse külvata väikeste lappidena paarinädalase vahega (näiteks aprillis kaks korda ja mais veel ühe korra), nii saab värsket saaki kuni juunini.

Hilisemate külvide korral võivad nii redise kui spinati taimed kasvuhoones kõrge temperatuuri tõttu enneaegu õiduda ja saak jääb saamata.

• Tilliseeme külvatakse 2 cm sügavusele arvestusega umbes 0,5 g /m2 ning jättes taimeridade vaheks 15 cm. Tillipealsete saagi saab kätte 35-45 päevaga.

• Salatitaimed tasub kasvuhoones külvata kõigepealt 3-4 cm läbimõõduga kassettidesse, kust nad 3-4 nädala pärast võib kasvukohale istutada (kasvuhoones või ka avamaale). Kasvukohale istutatakse taimed 20-30cm vahega.

• Aprillis võib potti külvata kurgiseemne. Ka tomati ja paprika võib veel aprillis kasvuhoones potti või kassetti külvata, kuigi parim aeg selleks oli juba märtsis.