1. jaanuari hommikul jooksu pealt infarkti surnud Ilmar Sarapuu (52) õde Tiiu-Mai Laht on lootust kaotamas, sest ärasaatmistseremoonia on kokku lepitud eelolevaks laupäevaks, kuid surmatunnistust pole ametnikud Uus-Meremaalt koos urniga saadetud dokumentide põhjal siiani välja kirjutanud, kirjutas ajaleht Postimees.

Laht rääkis, et perekond hakkas asja ajama kohe, kui urn venna tuhastatud säilmetega 14. jaanuaril Eestisse jõudis, küsides nõu nii Tallinna linnavalitsuse perekonnaseisuametist, välisministeeriumi konsulaarosakonnast kui rahvastiku registrist.

Seda, mida surmatunnistuse saamiseks täpselt ette võtta, ei osatud talle esialgu öelda, kuna sellist asja polevat varem juhtunud. Alles hiljem sai ta teada, et Uus-Meremaalt saadud kohtuarsti kirjutatud surmatõend ning politsei paberid siin ei loe, sest need ei ole originaalid, pealegi puudub neil pitsat.

"Välisministeeriumist soovitati pitsati saamiseks alguses Uus-Meremaa lähimasse saatkonda Moskvasse sõita," lausus Laht. "Miks ma pean Eesti kodanikuna sellise kalli sõidu ette võtma, sest kuidas ma seal hakkama saaksin, kui ma näiteks keelt ei oskaks."

Lõpuks jõudis naine tuttavate abiga nii kaugele, et läks uuesti välisministeeriumi dokumendibüroosse ning sai sealt eelmisel reedel vastuse, et ainus võimalus surmatõendi originaal saada on diplomaatilisi kanaleid pidi ning sellega ka tegeldakse.

Postimehe järelepärimise peale teatas esmaspäeval välisministeeriumi pressisekretär Kristel Kase, et ministeerium koostab praegu Uus-Meremaale nooti, kuid ta ei osanud öelda, millal sellele vastus tuleb.

"Edasine sõltub juba Uus-Meremaast, kui kiiresti nad sellele reageerivad," sõnas ta. "Puutume sellise probleemiga kokku esimest korda, kuid teeme kõik endast sõltuva, et see kiiresti laheneks."

Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudis töötav Tiiu-Mai Laht ei süüdista enda ringijooksutamises ametnikke, vaid liiga karmi seadust, mis teeb asjaajamise keeruliseks ja närvesöövaks. Surmatunnistuse taga ei seisa tema sÄnul mitte ainult venna säilmete matmine, vaid ka tema 12-aastase lapselapse edasine käekäik.

Laht rääkis, et Ilmar hakkas pärast oma tütre õnnetut surma tema lapse eestkostjaks, kuid nüüd tuleb needki paberid ümber teha. Seda kas või uue haigekassakaardi ning sõidutalongide pärast.

"Küsisin härra ametniku käest, mida tema sellises olukorras teeks, ta ei osanud vastata," rääkis Laht ajalehele. "Hea küll, ma ei ütle tema kohta midagi halvasti, kuid miks meil loeb ainult tempel, kuid kõik muu, nagu urn, kohtuarsti paberid, tunnistajad, on köki-möki."

Hoolimata sellest, kas surmatunnistus saadakse või mitte, kavatsevad mehe sugulased ärasaatmistseremoonia sel laupäeval siiski läbi viia.

Ilmar Sarapuu suri Uus-Meremaal Fieldingis 1. jaanuari varahommikul. Finishini oli jäänud 200 meetrit, kui Tallinna orienteerumisklubi Ton eest võistelnud mees kokku kukkus ning enam ei tõusnud.